Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αντλούμε πείρα, συμπεράσματα, πείσμα από την Ιστορία, για τους αγώνες στο σήμερα

Τίμησε τα 80 χρόνια της Απελευθέρωσης του Αγρινίου απ' τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής

Τα 80 χρόνια της Απελευθέρωσης του Αγρινίου απ' τον ΕΛΑΣ, από τα γερμανικά - ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, τίμησαν με εκδήλωσή τους η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, το βράδυ της Τετάρτης.

Το «παρών» στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου έδωσε κόσμος κάθε ηλικίας, χαιρετίζοντας την πάλη του λαού της πόλης, που στις 14 Σεπτέμβρη 1944 απελευθερωνόταν απ' τους ναζί.

Στην ομιλία του, ο Γιάννης Καρναβιάς, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, κάλεσε σε σταθερή καταδίκη του φασισμού και του καπιταλιστικού συστήματος που τον γεννά, ενώ αναφέρθηκε στην εποποιία του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, σημειώνοντας πως ο αγώνας αυτός «γέννησε χιλιάδες αγωνιστές, χιλιάδες ιστορίες ανώνυμων και επώνυμων ηρώων, που με τις πράξεις τους έγραψαν το όνομά τους με χρυσά γράμματα στην Ιστορία της αλύγιστης πάλης και το κυριότερο γεμίζουν εμάς σήμερα, 80 χρόνια μετά, δύναμη για να αντιμετωπίσουμε τον δικό μας Γολγοθά, να επιλέξουμε το σωστό αλλά δύσβατο μονοπάτι, το μονοπάτι του αγώνα. Μας δείχνουν ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, ακόμα και αν έτσι φαίνεται».

Στάθηκε και στα συμπεράσματα απ' την πάλη του ΚΚΕ και του λαού την ηρωική δεκαετία του 1940 πριν και μετά την Απελευθέρωση το 1944 και αναφερόμενος στο σήμερα, επεσήμανε πως ενώ «είναι εποχή αλματώδους ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας», αυτή η ανάπτυξη δεν αντιστοιχίζεται με αναβάθμιση της κάλυψης των κοινωνικών αναγκών, αλλά αποτελεί ακόμη κι αυτή πολυτέλεια για λίγους και εκλεκτούς.

Κάλεσε τέλος σε συμπόρευση με το ΚΚΕ και την πρόταση διεξόδου που δίνει στον λαό, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό, απέναντι στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ, την κοινή στρατηγική της με τα άλλα αστικά κόμματα, σημειώνοντας πως κανένας λαϊκός άνθρωπος δεν πρέπει να ξεγελαστεί απ' τις διεργασίες στη σοσιαλδημοκρατία και όσα σημειώνονται σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.α., για να βρεθεί εναλλακτικό αστικό κυβερνητικό σχήμα.

Και καταλήγοντας ανέδειξε πως η καλύτερη τιμή «στους τιμημένους νεκρούς μας» είναι «η ακούραστη δουλειά των κομμουνιστών και των κομμουνιστριών για να δυναμώσει αυτή η προοπτική». «Τιμή και δόξα στους αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, της ΟΠΛΑ, του ΔΣΕ, των κατοπινών δύσκολων χρόνων των διώξεων, των φυλακίσεων και των εξοριών. Γράψαμε Ιστορία, συνεχίζουμε, θα νικήσουμε!».

Εκ μέρους του παραρτήματος Αγρινίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ χαιρετισμό απηύθυνε η Δήμητρα Αλεξά. Η εκδήλωση έκλεισε με προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Οι παρτιζάνοι των Αθηνών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ