Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Διεργασίες για τη νέα κυβέρνηση και την οικονομική διαχείριση

Πυρετωδώς συνεχίστηκαν χθες οι διεργασίες για την οριστικοποίηση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης στη Γαλλία, με τον πρωθυπουργό Μ. Μπαρνιέ να ανακοινώνει ότι αργότερα, το βράδυ, θα την παρουσίαζε στον Πρόεδρο Εμ. Μακρόν.

Το κανάλι BFM TV, επικαλούμενο σχόλια του τέως πρωθυπουργού Γκ. Ατάλ προς τους βουλευτές του κόμματος του Μακρόν («Αναγέννηση») μετά τη συνάντηση που είχε με τον νυν πρωθυπουργό (ο οποίος διορίστηκε από τον Μακρόν πριν δυο βδομάδες), μετέδωσε ότι η κυβέρνηση θα αποτελείται από υπουργούς από το «προεδρικό» στρατόπεδο («Αναγέννηση», MoDem, «Ορίζοντες») και από το κόμμα των «Ρεπουμπλικάνων» (LR), από το οποίο προέρχεται και ο ίδιος ο Μπαρνιέ.

Παράλληλα συνεχίζουν να εκφράζονται ενδοαστικές αντιθέσεις σε ό,τι αφορά την οικονομική διαχείριση της νέας κυβέρνησης και τι μπορεί να ωφελήσει περισσότερο την ανταγωνιστικότητα του γαλλικού κεφαλαίου, με φόντο αντιδράσεις που προκαλούν δηλώσεις περί ανάγκης νέων αυξήσεων στους φόρους κ.λπ.

Ο (προερχόμενος από τους LR) γενικός εισηγητής για τον νέο εθνικό προϋπολογισμό στη Γερουσία, Ζαν Φρανσουά Ουσόν, δήλωσε στη «La Tribune» ότι εξετάζει εξονυχιστικά τις επιλογές του Μακρόν αναφορικά με την οικονομία και τόνισε: «Αρνούμαι να πω να βάλουμε "κόκκινες γραμμές". Πρέπει να δούμε ποιος είναι έτοιμος να συμφωνήσει να καθίσει γύρω από το τραπέζι για να σηκώσει τα μανίκια και να ηγηθεί μιας προσπάθειες για την επαναφορά των δημόσιων οικονομικών». Είπε ακόμα ότι «οι αυξήσεις φόρων δεν είναι προτεραιότητα, αλλά δεν αποκλείω τίποτα».

«Με 47 βουλευτές οι LR δεν μπορούν να επιβάλουν την πολιτική τους», δήλωσε από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Γεωργίας, Μ. Φενό, από τη μακρονική «Αναγέννηση».

Ο επικεφαλής των LR στη Γερουσία, Μπρ. Ρεταγιό, αντέτεινε ότι «αθροιστικά, σε Εθνοσυνέλευση και Γερουσία, είμαστε η πρώτη ομάδα».

Ο δε βουλευτής των LR, Β. Ζενμπράν, υπογράμμισε ότι «είναι προς τιμήν του Μπαρνιέ ότι θέλει να ανοίξει μια συζήτηση για περισσότερη φορολογική δικαιοσύνη στη χώρα μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ