Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 22 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στη Νέα Υόρκη μεταφέρεται το παζάρι αυτήν τη βδομάδα

Eurokinissi

Στην επόμενη φάση περνούν Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό με τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν τις επόμενες μέρες στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, θα χαράξουν τον νέο «οδικό χάρτη του ελληνοτουρκικού διαλόγου», όπως τρέχει σε τρία παράλληλα επίπεδα, τον «πολιτικό διάλογο» (με επιβλέπουσα από ελληνικής πλευράς την υφυπουργό Εξωτερικών Αλ. Παπαδοπούλου), τη «θετική ατζέντα» για τη διεύρυνση των διμερών μπίζνες (με επιβλέποντα τον υφυπουργό Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννη) και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που αφορούν μέτρα ύφεσης σε στρατιωτικό επίπεδο. Αναμένεται, εξάλλου, η σύγκληση, στο τέλος του έτους, του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, στην Τουρκία.

Προηγήθηκε την Πέμπτη συνάντηση Μητσοτάκη με τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Χριστοδουλίδη στην Αθήνα, με τον Ελληνα πρωθυπουργό να λέει ότι οι δυο κυβερνήσεις «συντονίζουν τις ενέργειές τους ενόψει και των διαφαινόμενων εξελίξεων στο κυπριακό ζήτημα».

Στο ίδιο τέμπο, ο Χριστοδουλίδης επέμεινε ότι «μέσα από την επίλυση του Κυπριακού και την πλήρη εξομάλυνση και των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα συμβάλουμε ακόμα περισσότερο σε αυτό που Ελλάδα και Κύπρος, Κύπρος και Ελλάδα αποδεικνύουν, ότι είναι πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας σε αυτή την περιοχή της ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας». Φράση που δείχνει ότι μεθοδεύεται «λύση πακέτο», αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής, με «οδηγό» την ενίσχυση της ευρωατλαντικής συνοχής στην Ανατ. Μεσόγειο.

Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης απέφυγαν μπροστά στις κάμερες κάθε αναφορά στο σχεδιαζόμενο έργο για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου - Κρήτης (GSI - αφορά ευρύτερα τη σύνδεση των δύο χωρών και με το Ισραήλ), θέμα για το οποίο υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα των Αμερικανών και της ΕΕ στο παρασκήνιο, καθώς το σχέδιο κουμπώνει πάνω στον ευρύτερο ευρωατλαντικό προγραμματισμό για «απεξάρτηση» από το ρωσικό αέριο. Ωστόσο η κυπριακή πλευρά θέτει όρους για το κόστος που θα επωμιστεί αν το έργο ακυρωθεί λόγω της «γεωπολιτικής αβεβαιότητας», κι ενώ η Τουρκία διακηρύσσει σε όλα τα επίπεδα ότι κανένα έργο δεν θα προχωρήσει στην Ανατολική Μεσόγειο δίχως την έγκρισή της.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κυπριακής Προεδρίας, ο Χριστοδουλίδης διαβεβαίωσε τον Μητσοτάκη για την «πολιτική δέσμευση» της Κυπριακής Δημοκρατίας για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου «το συντομότερο δυνατόν, και αφού ολοκληρωθεί η μελέτη της δέουσας επιμέλειας και η σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού, για την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη προχωρημένες διαβουλεύσεις και με τρίτα κράτη».

Στις συναντήσεις του με τον Ερντογάν και άλλους ξένους ηγέτες στη Ν. Υόρκη, τον Μητσοτάκη θα συνοδεύει ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, ο οποίος θα έχει παράλληλα το δικό του πρόγραμμα, όπως η συμμετοχή σε τριμερείς συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου και Ελλάδας - Κύπρου - Ιορδανίας, στην οικοδόμηση αξόνων και λυκοφιλιών στην περιοχή.

Να καταγραφεί τέλος και η τοποθέτηση του υπουργού Αμυνας Ν. Δένδια, την Πέμπτη, στη Γαλλία, όπου βρέθηκε για την τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας «ΝΕΑΡΧΟΣ». Οπως είπε, με αυτούς τους εξοπλισμούς «ισχυροποιούμε την παρουσία μας στην Ανατολική Μεσόγειο, προστατεύοντας, ταυτόχρονα τα σύνορα και τα συμφέροντα της ΕΕ. Ουδέποτε αμφισβητώντας τα νόμιμα δικαιώματα άλλων χωρών της περιοχής», κλείνοντας το μάτι και προς την Αγκυρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ