Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 22 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
50ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ ΞΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Καλωσόρισμα και συζήτηση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό

RIZOSPASTIS

Την Παρασκευή το πρωί, οι αντιπρόσωποι των 43 νεολαιίστικων οργανώσεων άλλων χωρών που συμμετέχουν στις κεντρικές εκδηλώσεις του 50ού Φεστιβάλ της ΚΝΕ, επισκέφτηκαν την έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, όπου και συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος.

Για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, τη δράση του ΚΚΕ και τις θέσεις του για τις εσωτερικές και διεθνείς εξελίξεις ενημέρωσε τις ξένες αντιπροσωπείες ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, και ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος.

Εισαγωγικά ο Ελ. Βαγενάς καλωσόρισε τους δεκάδες εκπροσώπους των νεολαιίστικων κομμουνιστικών και αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων, που παλεύουν ενάντια στα μονοπώλια και στο σάπιο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα, για τα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας, για την υπόθεση της εργατικής εξουσίας, του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Ιδιαίτερα καλωσόρισε τις οργανώσεις από την μαρτυρική Παλαιστίνη, που εδώ και σχεδόν έναν χρόνο υφίσταται τη βάρβαρη και γενοκτονική επίθεση του κράτους - δολοφόνου του Ισραήλ, τονίζοντας πως οι κομμουνιστές της Ελλάδας εκφράζουμε την αμέριστη στήριξή μας και την αλληλεγγύη μας στον λαό της Παλαιστίνης και στον αγώνα του για να αποκτήσει το δικό του κράτος, τη δική του πατρίδα.


RIZOSPASTIS

Εξέφρασε ακόμα τη διεθνιστική αλληλεγγύη με την αντιπροσωπεία της Ενωσης Νέων Κομμουνιστών Κούβας, υπογραμμίζοντας πως το ΚΚΕ βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή της αλληλεγγύης με την Κούβα, τον λαό της, την κυβέρνηση και το ΚΚ Κούβας, στον αγώνα που δίνουν ενάντια στον βάρβαρο ιμπεριαλιστικό αποκλεισμό και τα άλλα κατάπτυστα μέτρα, όπως είναι η ένταξη της Κούβας στη λίστα των ΗΠΑ με τα λεγόμενα «κράτη χορηγούς της τρομοκρατίας».

Ο Ελ. Βαγενάς αναφέρθηκε στον πρωταγωνιστικό ρόλο που παίζει το ΚΚΕ στην ανάπτυξη και οργάνωση σημαντικών εργατικών - λαϊκών και νεολαιίστικων αγώνων, στις σημαντικές ιδεολογικοπολιτικές μάχες που δίνει ενάντια στα αστικά κόμματα, στο κράτος, στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και ευρύτερα τις αντιδραστικές αντιλήψεις που προσπαθούν να καλλιεργήσουν μέσα στον λαό.

Εδωσε ορισμένα συγκεκριμένα στοιχεία και παραδείγματα από τους εργατικούς και νεολαιίστικους αγώνες στην Ελλάδα, ενώ ενημέρωσε και για τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών, όπου σημειώθηκε παραπέρα ενίσχυση των θέσεων του ΚΚΕ.

Τόνισε πως εδώ και μεγάλο διάστημα βασικό μέτωπο της πάλης του ΚΚΕ αποτελεί η σταθερή εναντίωση και η πολύμορφη δράση ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που μαίνονται στην ευρύτερη περιοχή, όπως και ενάντια στη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτούς στο πλευρό του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού.


RIZOSPASTIS

Ο Ελ. Βαγενάς ενημέρωσε ακόμη για βασικές πρωτοβουλίες του ΚΚΕ στην κατεύθυνση της επαναστατικής ανασυγκρότησης του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος.

Τέλος, σημείωσε πως το ΚΚΕ καταθέτει τη δύναμη που του δίνει ο λαός για να οργανωθεί η πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, για την ανατροπή του συστήματος της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και την οικοδόμηση της νέας σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας.

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση, πάνω σε ερωτήσεις που έθεσαν αντιπρόσωποι των νεολαιίστικων οργανώσεων, μεταξύ άλλων αναφορικά με την πείρα από τη δράση των κομμουνιστών στην Ελλάδα στο εργατικό - συνδικαλιστικό και το φοιτητικό κίνημα, καθώς και αναφορικά με τις εξελίξεις και τις διεργασίες στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, τη στάση αστικών κυβερνήσεων σχετικά με το Παλαιστινιακό κ.ά.

Στο κλείσιμο της συζήτησης παρέμβαση έκανε ο Γ. Μαρίνος. Με αφορμή και ερωτήματα που τέθηκαν για την πείρα από τη συμβολή του ΚΚΕ στην ανάπτυξη σημαντικών αγώνων και την ενίσχυση θετικών διεργασιών στις συνειδήσεις του λαού και της νεολαίας, ανέδειξε τον καθοριστικό ρόλο που έχει η επεξεργασία της προγραμματικής αντίληψης του Κόμματος σε επαναστατική κατεύθυνση στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης στην Ελλάδα και στη συμβολή του ΚΚΕ στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα. Στάθηκε επίσης σε ζητήματα της πάλης για το δίκιο του παλαιστινιακού λαού, απέναντι στη στάση των αστικών δυνάμεων και σε αυταπάτες που επιχειρούν να καλλιεργήσουν ορισμένες από αυτές, ιδιαίτερα δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και του οπορτουνισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ