Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 22 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Κρίσιμες για το πολιτικό τοπίο εκλογές στο Βρανδεμβούργο

Η AfD εμφανίζεται πρώτη στις δημοσκοπήσεις

Εκλογές στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου διεξάγονται την Κυριακή, που θεωρούνται κρίσιμες για την κεντρική πολιτική σκηνή, ακόμη και για το πολιτικό μέλλον του Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου, Ολ. Σολτς.

Μερικές βδομάδες μετά την πρωτιά και τη μεγάλη άνοδό της στα κρατίδια της Θουριγγίας και της Σαξονίας, η εθνικιστική «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) ετοιμάζεται να αναμετρηθεί με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) στο «προπύργιό» του εδώ και δεκαετίες.

Στις δημοσκοπήσεις η AfD έχει προβάδισμα 3%, συγκεντρώνοντας το 30% της πρόθεσης ψήφου, προτάσσει δε συνθήματα κατά της μετανάστευσης, της εγκατάστασης ανεμογεννητριών και του εξοπλισμού της Ουκρανίας. Το SPD εισπράττει τη δυσαρέσκεια απέναντι στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού και της ακρίβειας, της επιδείνωσης των όρων εργασίας, συνταξιοδότησης, διαβίωσης, της εμπλοκής της Γερμανίας στον πόλεμο στην Ουκρανία, ωστόσο έχει μικρύνει τη διαφορά στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Το Βρανδεμβούργο χαρακτηρίζεται από μεγάλες ανισότητες ανάμεσα στην «πλούσια» περιφέρεια του Βερολίνου και τις φτωχές αγροτικές περιοχές της υπαίθρου του κρατιδίου, όπου πρόσφατα χτίστηκε το πρώτο εργοστάσιο της «Tesla» στην Ευρώπη.

Εναν χρόνο πριν από τις εθνικές εκλογές, η ψηφοφορία της Κυριακής ενδέχεται να πυροδοτήσει αμφισβήτηση της ηγεσίας του στο SPD αν χάσει από την AfD, ή - σε περίπτωση που κρατήσει το προπύργιό του - να επιβεβαιώσει την υποψηφιότητα Σολτς για την καγκελαρία, σχολιάζουν γερμανικά ΜΜΕ.

Την ίδια στιγμή, η Χριστιανική Ενωση (CDU/CSU) προηγείται σε εθνικό επίπεδο στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων χρόνων, ενώ το SPD και η AfD αναμετρώνται για τη δεύτερη θέση.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ήδη υπάρχουν «ψίθυροι» μέσα στο SPD ότι υποψήφιος καγκελάριος στις επόμενες εκλογές θα έπρεπε να είναι ένα άλλο στέλεχος, όπως π.χ. ο υπουργός Αμυνας, Μπ. Πιστόριους.

Στο Βρανδεμβούργο ο Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός, Ντίτμαν Βόιντκε, έχει δηλώσει ότι αν νικήσει η AfD θα παραιτηθεί και δεν θα είναι υποψήφιος ούτε για να ηγηθεί πιθανού συνασπισμού.

Βαθιά ύφεση στον βιομηχανικό τομέα

Τα σύννεφα της καπιταλιστικής κρίσης πυκνώνουν πάνω από τη Γερμανία. Στη μηνιαία έκθεσή της η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας εκτιμά ότι η οικονομία ενδεχομένως να συρρικνωθεί εκ νέου το τρέχον τρίμηνο, λόγω της βαθιάς ύφεσης του βιομηχανικού τομέα, των συγκρατημένων επενδύσεων και της αυξημένης επιφυλακτικότητας των καταναλωτών.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης κατέγραψε αρνητική ανάπτυξη τα δύο από τα τρία τελευταία τρίμηνα και «θα παραμείνει στάσιμη ή θα συρρικνωθεί εκ νέου το τρίτο τρίμηνο», αναφέρει στην έκθεσή της η Bundesbank, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν αναμένεται επί του παρόντος «μια ύφεση υπό την έννοια της σημαντικής, ευρείας και μακροχρόνιας μείωσης της οικονομικής παραγωγής».

Οσον αφορά τη βιομηχανική παραγωγή, η Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι οι προοπτικές της είναι επίσης πιθανό να αποδυναμωθούν το τρέχον τρίμηνο, καθώς τα βραχυπρόθεσμα σχέδια παραγωγής και οι προσδοκίες για τις εξαγωγές επιδεινώνονται, παρά τις μικρές ενδείξεις ανάκαμψης των νέων παραγγελιών από το εξωτερικό. Η Bundesbank βλέπει ορισμένα «ανησυχητικά σημάδια» και στην αγορά εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ