Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 22 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
Οπλο των εργαζομένων όλου του κόσμου οι κοινοί αγώνες και η διεθνιστική αλληλεγγύη

Δεκάδες συνδικαλιστές από όλο τον κόσμο συζητούν για την ανάπτυξη της δράσης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος

Στην Αθήνα δίνουν από την Παρασκευή το «παρών» δεκάδες συνδικαλιστές από μια σειρά χώρες όλου του κόσμου, συμμετέχοντας στις εργασίες της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας.

Βασικά θέματα της μεγάλης συνάντησης είναι οι προτεραιότητες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και τον ρόλο των ΤUIs (κλαδικών οργανώσεων) και των Περιφερειακών Γραφείων της ΠΣΟ.

Στις εργασίες συμμετείχαν η ηγεσία της ΠΣΟ, οι πρόεδροι και γραμματείς των κλαδικών οργανώσεων, οι επικεφαλής των Περιφερειακών Γραφείων από την Αίγυπτο, την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Ελλάδα, την Ινδία, την Ιταλία, την Κούβα, την Κύπρο, το Μαρόκο, τη Νότια Αφρική, τον Παναμά, την Πορτογαλία, τη Σενεγάλη, τη Συρία και την Τουρκία.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι ελληνικών συνδικάτων από το Φάρμακο, το Μέταλλο, των ναυτεργατών, της κλωστοϋφαντουργίας, τον δημόσιο τομέα, τις τηλεπικοινωνίες, τους ΟΤΑ κ.ά.

Σταθερά ενισχύονται η ΠΣΟ και τα συνδικάτα της σε όλο τον κόσμο

Το άνοιγμα των εργασιών έκανε ο Mzwandile Michael, πρόεδρος της ΠΣΟ, και ακολούθησαν οι τοποθετήσεις από τον γενικό γραμματέα Πάμπη Κυρίτση, τον Γιώργο Πέρρο και τον Swadesh Dev Roye, μέλη της Γραμματείας της ΠΣΟ, αναπληρωτές γενικούς γραμματείς.

«Η ομαλή και δραστήρια οργανωτική λειτουργία, η συλλογικότητα και η συμμετοχή των μελών στη δράση είναι οι πιο καθοριστικοί παράγοντες ώστε να παραμένει η ΠΣΟ ζωντανή, ενεργή και αποτελεσματική», υπογράμμισε ο Πάμπης Κυρίτσης. Χαρακτήρισε τη συνάντηση μια ευκαιρία για δημιουργική και παραγωγική συζήτηση πάνω στο θέμα του περιφερειακού συντονισμού της δράσης και έθεσε μια σειρά άξονες και προτεραιότητες για τη λειτουργία των Περιφερειακών Γραφείων.

Αναφέρθηκε ακόμα στην επίθεση με την οποία επιδιώκουν οι δυνάμεις που είναι «απολογητές του καπιταλισμού και της πλουτοκρατίας», όπως η ITUC - διεθνής συνδικαλιστική οργάνωση - όργανο των πολυεθνικών, να θέσουν εμπόδια στην παρουσία και την επέκταση της ΠΣΟ, επιστρατεύοντας εκβιασμούς, πιέσεις, προσπάθειες εξαγοράς. «Η επίθεση αυτή δεν είναι καθόλου τυχαία», ξεκαθάρισε, αλλά συνδέεται με τη σταθερή ενίσχυση της ΠΣΟ και της επιρροής της, καθώς και την αυξανόμενη αμφισβήτηση εκ μέρους των εργαζομένων του δρόμου της ταξικής συνεργασίας, τον οποίο οι δυνάμεις αυτές πρεσβεύουν. «Δεν πρέπει να υποτιμήσουμε αυτή την επίθεση. Δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους», ανέφερε, καταγγέλλοντας πως πρόκειται για δυνάμεις που έχουν την υποστήριξη και βοήθεια του συστήματος. «Εμείς έχουμε τα επιχειρήματά μας, την ιδεολογία μας και τον ταξικό μας προσανατολισμό, την ιστορία, τη δράση, την πολιτική και ηθική μας καθαρότητα», διαμήνυσε και πρόσθεσε πως «αυτά τα όπλα είναι στρατηγικά πιο ισχυρά από τα δικά τους».

Προχωράμε ακόμα πιο αποφασιστικά στη μεγάλη μάχη που δίνουμε

Ο Γιώργος Πέρρος στην ομιλία του με θέμα «Ο ρόλος των TUI στις σημερινές συνθήκες και η ανάγκη οργανωτικής ενίσχυσης και ποιοτικής βελτίωσης της λειτουργίας τους» σημείωσε την ανάγκη γρήγορης ανασυγκρότησης και δράσης τους, υπογραμμίζοντας πως «όλοι κρινόμαστε από τις δυνάμεις που θα συσπειρώσουμε και θα βάλουμε στη μάχη».

Συνοψίζοντας τα κύρια καθήκοντα των κλαδικών οργανώσεων της ΠΣΟ, ανέφερε ότι αυτές πρέπει να αναλύουν και να εξειδικεύουν τις αποφάσεις των οργάνων της ΠΣΟ, να διαδίδουν τις θέσεις της στους εργαζόμενους. Να συσπειρώσουν νέες δυνάμεις στην ΠΣΟ, να συντονίσουν συνολικά τις δυνάμεις, να εκφράσουν έμπρακτη διεθνιστική αλληλεγγύη και να οργανώσουν κλαδικούς αγώνες. Παράλληλα, θα πρέπει να προωθήσουν θέσεις με προοπτική την έξοδο από την κρίση, υπέρ των εργαζομένων και σε βάρος του κεφαλαίου. Αλλά και να καταθέσουν προτάσεις για άμεσες δράσεις, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα ότι η πραγματική λύση είναι ένας κόσμος χωρίς καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Στο πλαίσιο των στόχων αυτών, σημείωσε, ορισμένες από τις κλαδικές εργάζονται καλά, όμως κάποιες άλλες είναι πολύ πίσω από τις δυνατότητές τους και θα πρέπει να τις αξιοποιήσουν. «Χρειαζόμαστε», είπε, «όλοι μας να προχωρήσουμε μπροστά και να έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Αναμφίβολα έχουμε κάνει βήματα προόδου, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε με πιο γρήγορα βήματα και να γίνουμε πιο τολμηροί. Να εντάξουμε στη δουλειά μας και νέα στελέχη, νέους εργαζόμενους. (...)

Ιδιαίτερα στις σύγχρονες συνθήκες με την κοινωνικοποιημένη παραγωγή, προβάλλει ακόμα πιο έντονα η ανάγκη μελέτης και επεξεργασίας, μα πάνω από όλα η ανάπτυξη αγώνων σε κάθε κλάδο».

Επισήμανε ότι το πιο δυνατό όπλο απέναντι στις ενώσεις των καπιταλιστών και τις κυβερνήσεις τους «είναι ο προλεταριακός διεθνισμός μας (...). Κανένας εργάτης και κανένα σωματείο να μην είναι μόνο του στον αγώνα».

Τόνισε την ανάγκη επεξεργασίας της επιχειρηματολογίας που αποκαλύπτει τη στάση της ITUC και των κλαδικών, οι οποίες κάνουν ζημιά στα συμφέροντα των εργαζομένων. Για παράδειγμα, να αναδειχθεί η στάση τους υπέρ των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, η συνεργασία τους με πολυεθνικές κ.ά., έτσι ώστε «η αντιπαράθεση με αυτές τις ηγεσίες να μην μένει μόνο σε επίπεδο κορυφής, αλλά να φτάνει μέχρι κάτω στα συνδικάτα και κυρίως στους εργαζόμενους».

Επανερχόμενος στο θέμα λειτουργίας των ΤUI, τόνισε πως «χρειάζεται να προχωρήσουμε άμεσα, αποφασιστικά, τολμηρά στη βελτίωση της λειτουργίας τους, σε συνέδρια και ευρείες συσκέψεις που θα δώσουν νέα ώθηση στη δράση τους, σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο».

Κρίση και πόλεμος: Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Ο Swadesh Dev Roye σκιαγράφησε το τοπίο που έχει διαμορφωθεί παγκοσμίως, ξεχωρίζοντας ορισμένους βασικούς άξονες: Επισήμανε τα σημάδια της κρίσης, η όποια όσο και να προσπαθεί το καπιταλιστικό σύστημα να την αποσοβήσει, απειλεί να εμφανιστεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και βάθος από τις προηγούμενες. Στάθηκε στην επίθεση με την οποία κεφάλαιο και οι πολιτικές δυνάμεις που το υπηρετούν επιδιώκουν να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στους ώμους της εργατικής τάξης και των λαών. Κατήγγειλε τη γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης από το κράτος του Ισραήλ καθώς και τα πολεμοκάπηλα σχέδια του ΝΑΤΟ, των κυβερνήσεων, των βιομηχάνων. «Η κρίση και ο πόλεμος είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος», σημείωσε εκφράζοντας τη συμφωνία του με τους προηγούμενους ομιλητές. Στο φόντο αυτό, στάθηκε στα καθήκοντα της ΠΣΟ και των κλαδικών οργανώσεών της. «Δεν πρέπει ούτε να υπερεκτιμούμε τις επιτυχίες μας, ούτε να υποβαθμίζουμε τις αδυναμίες μας», τόνισε. Παρά το γεγονός ότι «η αυξανόμενη δύναμη της ΠΣΟ αντανακλάται στη δραστηριότητα των κλαδικών οργανώσεων», επισήμανε την ανάγκη να στραφεί η προσοχή σε πλευρές της λειτουργίας, της δράσης, του συντονισμού και της συνεργασίας ανάμεσα στην ΠΣΟ, τις κλαδικές οργανώσεις και τα σωματεία που μπορούν να βελτιωθούν.

Οι εργασίες συνεχίστηκαν με συζήτηση και σχολιασμό από τους συμμετέχοντες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με συνδικάτα μαζικά, δραστήρια και μαχητικά στην πάλη ενάντια σε φτώχεια και πολέμους (2022-05-10 00:00:00.0)
Αύριο ξεκινάνε οι εργασίες της 4ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης (2016-11-18 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η λαϊκή κινητοποίηση (2013-08-22 00:00:00.0)
Σήμερα η πανευρωπαϊκή μέρα δράσης (2012-02-23 00:00:00.0)
Με νέα ορμή στον αγώνα ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα (2011-04-17 00:00:00.0)
Βήμα συντονισμού και στον Τουρισμό (2009-12-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ