Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 22 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Εμπνεόμαστε… Συνεχίζουμε!

Εδώ, από τον «Κόκκινο Βράχο» της Ικαρίας, παρακολουθώ με ενθουσιασμό και συγκίνηση, όπως χιλιάδες νέοι στρατευμένοι σε όλη τη χώρα, την πορεία κορύφωσης των εορτασμών του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Με σύνθημα «Γράφουμε Ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο - Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!», η ιστορική αυτή επέτειος του μεγαλύτερου πολιτικού και πολιτιστικού θεσμού της χώρας συνδέεται με μεγάλες και συναρπαστικές στιγμές της ηρωικής ιστορίας του λαού μας, του εργατικού κινήματος της χώρας μας, τις οποίες αναδείκνυε μέσα από το πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεών του σε όλο αυτό το ταξίδι των 50 χρόνων.

Ειδικά φέτος, εν μέσω ανησυχητικών και επικίνδυνων για τον λαό και τη νεολαία εξελίξεων, η 50ή επέτειος από το ιστορικό 1ο Φεστιβάλ του 1975, μπορεί να γίνει αφορμή για να γίνει ευρύτερα γνωστή, να γίνει αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα σε νέους στρατευμένους, αλλά και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, η πρωτοπόρα, αγωνιστική στάση που κράτησαν διαχρονικά, αξιωματικοί και στρατιώτες. Ο «Χώρος Φαντάρων και Αξιωματικών ενάντια στον πόλεμο» που λειτουργεί στο Κεντρικό Φεστιβάλ στην Αθήνα και αλλού συμβάλλει σε αυτό.

Κόντρα στη λογική τού «τίποτα δεν αλλάζει», στην προσπάθεια να ξαναγράψουν την Ιστορία με επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το Φεστιβάλ της ΚΝΕ αναδεικνύει τις λαμπρές σελίδες της Ιστορίας του λαού μας, το θάρρος και την περηφάνια που γεννούν η εμπιστοσύνη στη δύναμη του εργαζόμενου λαού, αυτού που με τη δουλειά του στηρίζει τον τόπο όρθιο, τη δυνατότητα και την ανάγκη που υπάρχει σήμερα να ζήσει αξιοποιώντας αυτόν τον πλούτο που δημιουργεί.

Ετσι μαθαίνουμε και εμπνεόμαστε από τη δράση δεκάδων αξιωματικών που εντάχθηκαν στις γραμμές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και συνέβαλαν στο τσάκισμα του φασισμού, στην απελευθέρωση της πατρίδας μας. Ανατριχιάζουμε όταν διαβάζουμε για τις συγκλονιστικές μάχες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στα βουνά του Γράμμου. Για ηρωικές «ανώνυμες και επώνυμες» μορφές που «οι φωνές τους αντηχούν στην πρόσοψη της Ιστορίας», όπως γράφει και ο κομμουνιστής ποιητής του λαού Γιάννης Ρίτσος. Οπως η αταλάντευτη και αγωνιστική ζωή του αξιωματικού του ελληνικού στρατού και μετέπειτα μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Βασίλη Βενετσανόπουλου. Η ζωή του ζωντανό μάθημα. Το 1935 στη Βέροια, ο Βενετσανόπουλος στάλθηκε με τη διμοιρία του να επιβάλουν την τάξη στην πόλη, που βρισκόταν σε απεργιακή κίνηση. Ομως, τελικά ενώθηκαν με τους απεργούς και τάχθηκαν με το μέρος τους. Εδωσε μετέπειτα τη μάχη απέναντι στους φασίστες κατακτητές και πολέμησε στην ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη του 1944. Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας διώχτηκε από τον στρατό και δικάστηκε δύο φορές ερήμην σε θάνατο.

Η μεγαλειώδης και ηρωική στάση που κράτησαν χιλιάδες φαντάροι, ναύτες και αξιωματικοί στο κίνημα της Μέσης Ανατολής, που τάχθηκαν ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους προδότες συνεργάτες τους. Αντιτάχτηκαν στους Αγγλους ιμπεριαλιστές και την ντόπια αστική τάξη, όπως το ιστορικό στέλεχος του ΚΚΕ και δήμαρχος Καισαριανής Παναγιώτης Μακρής. Ηταν από τα ιδρυτικά μέλη της Αντιφασιστικής Οργάνωσης της Αεροπορίας (ΑΟΑ) στη Μέση Ανατολή. Συμμετείχε ενεργά στην Αντιφασιστική Στρατιωτική Οργάνωση της Μέσης Ανατολής (ΑΣΟ) επικεφαλής της οποίας ήταν ο Ικαριώτης Γιάννης Σάλας, στέλεχος του ΚΚΕ στην Κομματική Οργάνωση Πειραιά, η οποία χτυπήθηκε από την κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου και κατόπιν από την κυβέρνηση Παπανδρέου και τους Εγγλέζους. Μαζί με τους χιλιάδες στρατιώτες, ναύτες, σμηνίτες, υπαξιωματικούς και αξιωματικούς, κλείστηκε στις φυλακές Αμπασιάς του Καΐρου και στα στρατόπεδα της Ερυθραίας.

Εμπνεόμαστε από σύγχρονα παραδείγματα όπως το θάρρος των ναυτών του αντιτορπιλικού «Θεμιστοκλής» που αρνήθηκαν να βομβαρδίσουν τη Γιουγκοσλαβία το 1999, από τη σημερινή στάση δεκάδων απόστρατων, αλλά και εν ενεργεία αξιωματικών που εναντιώνονται στην εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ΝΑΤΟ και Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας, στη γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης, στο παζάρεμα των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας για χάρη της ΝΑΤΟικής συνοχής.

Σήμερα, οι εξελίξεις στην περιοχή μας, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές μας για να τα βγάλουν πέρα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε κατά τη διάρκεια της θητείας μας, επιβάλλουν τη συνεχή ενημέρωση, τη συζήτηση και τη δράση.

Το περιεχόμενο και το σύνθημα του 50ού Φεστιβάλ της ΚΝΕ δείχνει τον δρόμο, μπορεί να γίνει «οδηγός» για τη σκέψη χιλιάδων νέων, δείχνοντας τον δρόμο για να δυναμώσει η διεκδίκηση, η εναντίωση στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και η επιστροφή του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων από όλες τις αποστολές εκτός συνόρων. Να δυναμώσει η πάλη για την ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, για τη νέα κοινωνία, τον σοσιαλισμό!


Παντελής ΑΡΖΟΓΛΟΥ
Μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, στρατιώτης Πυροβολικού, 100 ΛΜΕΘ, Ικαρία


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ