Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 22 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΓΟΝΕΙΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για να μην περάσουν τα «λουκέτα» στα τμήματα

Σε σύσκεψη καλεί την Κυριακή η ΕΛΜΕ Πειραιά, παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα

Από παλιότερη κινητοποίηση με τη συμμετοχή και της ΕΛΜΕ
Από παλιότερη κινητοποίηση με τη συμμετοχή και της ΕΛΜΕ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις από εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές ενάντια στις άκρως αντιπαιδαγωγικές καταργήσεις τμημάτων στα σχολεία, που δημιουργούν πολυπληθείς τάξεις δυσχεραίνοντας τη μορφωτική διαδικασία, αγνοούν επιδεικτικά τον αριθμό των διαγνώσεων σε τάξεις ή φτάνουν στο σημείο να ανατρέπουν τον προγραμματισμό των μαθητών που βρίσκονται «στο κατώφλι» των πανελλαδικών εξετάσεων.

Κάτω από την πίεση των έντονων αντιδράσεων και κινητοποιήσεων όλο το προηγούμενο διάστημα, γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές πέτυχαν να αναστείλουν τις αποφάσεις για συγχωνεύσεις τμημάτων σε κάποιες περιπτώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, συγκέντρωση έξω από το σχολείο τους και πορεία στους δρόμους της πόλης έκαναν, το πρωί της Παρασκευής, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί του Λυκείου Αιτωλικού, διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση του Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών της Γ' τάξης του σχολείου τους. Αυτό θα εξαναγκάσει τους 5 μαθητές της συγκεκριμένης κατεύθυνσης να μετακινούνται καθημερινά στο Μεσολόγγι ή ακόμη και να αλλάξουν ειδικότητα, παρότι βρίσκονται στη Γ' Λυκείου!

Οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν την οργή τους για τα προβλήματα που προκαλούνται στους μαθητές οι οποίοι θα δοκιμαστούν στις πανελλαδικές εξετάσεις και απηύθυναν κάλεσμα σε κάθε αρμόδιο φορέα να ανακληθεί άμεσα η κατάργηση του τμήματος.

Την απαίτησή τους να ανακληθεί η απόφαση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά για συγχώνευση τμημάτων στη Β' και Γ' τάξη στο 1ο ΓΕΛ Δραπετσώνας εκφράζουν, με κοινό ψήφισμά τους, ο Σύλλογος Διδασκόντων, ο Σύλλογος Γονέων και το 15μελές Μαθητικό Συμβούλιο του σχολείου. Οπως εξηγούν, με τη συγχώνευση θα δημιουργηθούν τμήματα των 26 και 27 μαθητών (στη δεύτερη ξένη γλώσσα θα φτάνουν και τους 30), χωρίς το σχολείο να έχει κατάλληλες μεγάλες αίθουσες για τόσα παιδιά, ενώ παράλληλα δεν λαμβάνονται υπόψη οι 34 διαγνώσεις που υπάρχουν στο σχολείο και οι ανάγκες για Παράλληλη Στήριξη.

Κόντρα στις καταργήσεις τμημάτων που δεν έχουν ακόμα ανακληθεί, η ΕΛΜΕ Πειραιά καλεί σε σύσκεψη γονείς και άλλα σωματεία εκπαιδευτικών την Κυριακή 22 Σεπτέμβρη, στις 18.30, στα γραφεία της στο 3ο ΓΕΛ Πειραιά (Μαυρομιχάλη 14, 1ος όροφος) δηλώνοντας ότι «οι μαθητές μας δεν είναι ούτε αριθμοί ούτε κόστος!».

Την Πέμπτη, η ΕΛΜΕ, με δεκάδες εκπαιδευτικούς και Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων από Γυμνάσια και Λύκεια Καλλίπολης, Δραπετσώνας, Σαλαμίνας, Κορυδαλλού κ.ά., πραγματοποίησε μαζική κινητοποίηση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΙΔΕ Πειραιά). Εγινε συνάντηση με τον διευθυντή και τον αναπληρωτή, από τους οποίους απαίτησαν να παρθούν πίσω οι καταργήσεις τμημάτων, ενώ καταγγέλθηκε ότι σε πολλές περιπτώσεις παραβιάζεται ακόμα και η κείμενη νομοθεσία (2 τουλάχιστον τ.μ. ανά μαθητή, μείωση του αριθμού των μαθητών/μαθητριών στην τάξη σε περίπτωση ύπαρξης γνωματεύσεων κ.ά.).

Επίσης, σύσκεψη γονιών κι εκπαιδευτικών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στον χώρο της Εκπαίδευσης και τη δρομολόγηση αγωνιστικών πρωτοβουλιών διοργανώνουν την Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη η ΕΛΜΕ Ηλείας και ο Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πύργου - Αρχαίας Ολυμπίας, στις 7 μ.μ., στο 4ο ΓΕΛ Πύργου.

Στη Λήμνο, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Αργύριος Μοσχίδης» χαιρετίζει τους αγώνες εκπαιδευτικών και γονιών, κάτω από τους οποίους ανακλήθηκε η συγχώνευση τμημάτων στο Δημοτικό Σχολείο του Μούδρου και καλεί σε νέα κινητοποίηση τη Δευτέρα 23 Σεπτέμβρη, στις 11.00, μπροστά από το Επαρχείο Λήμνου, στηρίζοντας τον αγώνα των γονιών ενάντια στον υποβιβασμό του Δημοτικού Σχολείου Κοντοπουλίου.

«Η χρονιά ξεκίνησε αγωνιστικά και υποσχόμαστε ότι θα σας μείνει αξέχαστη! Συνεχίζουμε δυναμικά τους αγώνες μας! Εκλέγουμε αγωνιστικά 5μελή και 15μελή στα σχολεία μας και συντονίζουμε τις δράσεις μας μέσα από αυτά!». Το παραπάνω κάλεσμα απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης, ενώ στην ανακοίνωσή της αναφέρεται στην πρώτη νίκη τη φετινή σχολική χρονιά: «Θα λειτουργήσουν όλες οι κατευθύνσεις και στα 5 Λύκεια του Κέντρου και δεν θα φύγει κανένας μαθητής από το σχολείο του!

Φάνηκε πόσο δυνατός είναι ο κοινός και συντονισμένος αγώνας μαζί με γονείς και καθηγητές απέναντι στους σχεδιασμούς του υπουργείου Παιδείας και των Διευθύνσεων, που είχε ως αποτέλεσμα να παρθούν πίσω οι αποφάσεις για συγχώνευση των "ολιγομελών" τμημάτων».

«Είναι μια νίκη απέναντι σε όσους μας κοιτάνε στην τσέπη και μας βλέπουν σαν αριθμούς!», σημειώνει και καλεί τους μαθητές να παλέψουν για σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ