Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 22 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
50ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
Είναι τέχνη αυτό που παράγεται σήμερα αποκλειστικά από την Τεχνητή Νοημοσύνη;

Απαντώντας στο συγκεκριμένο ερώτημα η Ελ. Μηλιαρονικολάκη είπε: «Φαίνεται πως όχι. Στην καλύτερη εκδοχή της αποτελεί μίμηση της ανθρώπινης δημιουργίας. Τι συμβαίνει όμως με τα έργα που παράγονται από καλλιτέχνες με τη βοήθειά της; Σ' αυτή την περίπτωση οι περισσότεροι καλλιτέχνες θεωρούν ότι αυτό που δημιουργούν δεν αποτελεί τέχνη. Κάποιοι λιγότεροι θεωρούν πως προσιδιάζει στην μεταμοντέρνα εννοιολογική τέχνη, μια τέχνη που υποβαθμίζει στο ελάχιστο την καλλιτεχνική εργασία με τον ισχυρισμό ότι στην τέχνη το σημαντικότερο είναι η αρχική ιδέα. Εκείνο όμως που χωρίς δεύτερη σκέψη αμφισβητούν είναι η νοημοσύνη της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Πράγματι για την ώρα τουλάχιστον, οι περισσότεροι εικαστικοί και μουσικοί που αξιοποιούν τις δυνατότητές της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) στην παραγωγή καλλιτεχνικού έργου, δεν έχουν άλλη συμμετοχή στη διαδικασία της, παρά 1. να επιλέξουν τα δεδομένα με τα οποία θα την εκπαιδεύσουν παίζοντας με τον μεγαλύτερο ή μικρότερο όγκο τους, μια εργασία πολύ κοπιαστική και χρονοβόρα, 2. να περιγράψουν την ιδέα τους και στη συνέχεια 3. να επιμεληθούν το αποτέλεσμα. Το πολύ - πολύ να πειραματιστούν με διάφορους συνδυασμούς των τεχνικών της μηχανικής μάθησης.

Μια ουσιαστικά δημιουργική εργασία θα ήταν να διαμορφώσουν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες τα προγράμματα και τους αλγόριθμους, τον κώδικα που θα επεξεργαστεί το έργο τους. Αλλά και πάλι προκύπτει ένα ερώτημα. Θα μπορούσε κάτι τέτοιο να χαρακτηριστεί καλλιτεχνική δημιουργία; Αλλωστε οι περισσότεροι δημιουργοί, μη έχοντας τεχνικές γνώσεις, χρησιμοποιούν υπάρχοντες κώδικες.

Μετά απ' αυτά αναρωτιέται κανείς αν είναι ο καλλιτέχνης που δουλεύει με τη βοήθεια της μηχανής, ή η μηχανή με τη βοήθεια του καλλιτέχνη.

Εννοείται ότι δεν υπάρχει τίποτα καλλιτεχνικό σε όσα κάνει από μόνη της σήμερα η ΤΝ, χωρίς τον έλεγχο των καλλιτεχνών. Δεν έχει πρόθεση να προκαλέσει συναισθήματα, ούτε να γεννήσει προβληματισμό, δεν έχει καλλιτεχνική πρόθεση. Απλά προσπαθεί να δημιουργήσει εικόνες που αντικατοπτρίζουν την κατανόησή της για το σύνολο δεδομένων με τα οποία εφοδιάστηκε. Η όποια ανθρώπινη παρέμβαση γίνεται μόνο εκ των υστέρων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ