Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 22 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Κλιμακούμενες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο και ένταση της πολεμικής προετοιμασίας

Αυξάνεται ο κίνδυνος περιφερειακής ανάφλεξης, ενώ συνεχίζεται το μακελειό από το Ισραήλ εναντίον του Παλαιστινιακού λαού

Συντρίμμια και σκοτωμένοι, μεταξύ τους και παιδιά, από τη νέα ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό

Copyright 2024 The Associated

Συντρίμμια και σκοτωμένοι, μεταξύ τους και παιδιά, από τη νέα ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό
Ολο και πιο κοντά φέρνουν τον κίνδυνο γενικευμένης πολεμικής ανάφλεξης σε όλη τη Μέση Ανατολή οι ενέργειες του Ισραήλ, το οποίο με την πολύμορφη στήριξη από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ εντείνει τις δολοφονικές επιθέσεις στον Λίβανο και τις στρατιωτικές προετοιμασίες για ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον της Χεζμπολάχ και της χώρας, την ίδια ώρα που συνεχίζει το μακελειό εναντίον του Παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη.

Ετσι, με φόντο τις δηλώσεις της ισραηλινής ηγεσίας ότι μεταφέρει το κέντρο βάρους των επιχειρήσεων στα βόρεια σύνορα, το κράτος - δολοφόνος προχώρησε την Τρίτη και την Τετάρτη σε διήμερες τρομοκρατικές επιθέσεις σε Λίβανο και Συρία, με τη συντονισμένη ανατίναξη χιλιάδων συσκευών επικοινωνίας, προκαλώντας δεκάδες θανάτους και χιλιάδες τραυματισμούς. Την Πέμπτη εξαπέλυσε τις μεγαλύτερες αεροπορικές επιδρομές στον νότιο Λίβανο από τον περασμένο Οκτώβρη, ενώ την Παρασκευή, σε μία ακόμα κίνηση κλιμάκωσης, πραγματοποίησε πολύνεκρη επιδρομή στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Αναλυτικότερα, στη σχεδιασμένη από καιρό τρομοκρατική ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο, με την οποία ανατινάχτηκαν χιλιάδες παγιδευμένες συσκευές επικοινωνίας (βομβητές, ασύρματοι κ.ά.), σκοτώθηκαν μέσα σε δυο μέρες 37 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 3.150, εκ των οποίων τουλάχιστον 285 παρέμεναν σε ΜΕΘ.

Από αντίστοιχες ανατινάξεις παγιδευμένων συσκευών στη Συρία σκοτώθηκαν άλλοι 19 άνθρωποι, που οι περισσότεροι ανήκαν ή σχετίζονταν με τους Ιρανούς «Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης».

Παράλληλα με τα παραπάνω, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι μεταφέρει το κέντρο βάρους των επιχειρήσεών του στα βόρεια σύνορα, ενώ ο αρχηγός του ισραηλινού Γενικού Επιτελείου, Χ. Χαλεβί, ενέκρινε τα σχέδια μάχης απέναντι στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Την Πέμπτη η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία προχώρησε στον σφοδρότερο αεροπορικό βομβαρδισμό των τελευταίων μηνών στον νότιο Λίβανο, ισχυριζόμενη ότι στόχος ήταν «εκατοντάδες» εκτοξευτήρες ρουκετών και πυραύλων της Χεζμπολάχ.

Τη δε Παρασκευή το απόγευμα βομβάρδισε νότια προάστια της Βηρυτού, σκοτώνοντας τουλάχιστον 12 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 66, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, διευκρινίζοντας ότι ακόμα απομακρύνονται τα συντρίμμια από την επιδρομή. Σύμφωνα με το λιβανέζικο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στους νεκρούς περιλαμβάνονται 5 παιδιά.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε ότι η επιδρομή σκότωσε τον διοικητή «ειδικών επιχειρήσεων» της δύναμης Radwan της Χεζμπολάχ, Ιμπραχίμ Ακίλ.

Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ τον είχαν επικηρύξει με 7 εκατ. δολάρια, κατηγορώντας τον ως εμπλεκόμενο σε επιθέσεις εναντίον αμερικανικών δυνάμεων το 1983, κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Λίβανο...

Οι ραγδαίες εξελίξεις ανέβαλαν την προγραμματισμένη γι' αυτήν την Κυριακή επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Λ. Οστιν στο Ισραήλ, ενώ αναβλήθηκε τουλάχιστον για ένα 24ωρο και η επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου στις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων για την ετήσια σύνοδο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Και ενώ ο στενός συντονισμός ΗΠΑ - Ισραήλ καταγράφεται με αλλεπάλληλες πολιτικές και στρατιωτικές επαφές σε όλα τα επίπεδα, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κέρμπι ισχυρίστηκε την Παρασκευή ότι η Ουάσιγκτον δεν είχε ενημερωθεί για τα πλήγματα στη Βηρυτό, συμβουλεύοντας πάντως τους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν τον Λίβανο.

Πρέπει να σημειωθεί βέβαια ότι μόλις μία μέρα πριν την έναρξη των διήμερων τρομοκρατικών επιθέσεων του Ισραήλ στον Λίβανο, με την ανατίναξη των συσκευών επικοινωνίας, το Ισραήλ επισκέφτηκε για άλλη μια φορά ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Ε. Χοκστάιν.

Διάφορες είναι στο μεταξύ οι πληροφορίες και εκτιμήσεις που δημοσιεύονται για τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκαν οι ισραηλινές υβριδικές επιθέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «New York Times», οι υβριδικές επιθέσεις έγιναν από πράκτορες της Μοσάντ που είχαν στήσει εταιρείες - βιτρίνα σε Ουγγαρία και Βουλγαρία προκειμένου να παγιδεύσουν συσκευές βομβητών, ασυρμάτων κ.λπ. με ισχυρές εκρηκτικές ύλες και να τις διαθέσουν στην αγορά του Λιβάνου.

Η ιστοσελίδα «Al Monitor» σε σχετικό ρεπορτάζ ανέφερε ότι οι επιθέσεις της Μοσάντ προγραμματίζονταν αρχικά για την πρώτη φάση της κλιμάκωσης των αεροπορικών (και πιθανώς χερσαίων) επιθέσεων του ισραηλινού στρατού στον νότιο Λίβανο, ώστε να αιφνιδιαστούν, τραυματιστούν ή εξουδετερωθούν χιλιάδες μαχητές της Χεζμπολάχ. Ωστόσο η επίθεση αυτή επισπεύστηκε, πιθανώς όταν άρχισαν να υπάρχουν υποψίες στη Χεζμπολάχ για τις συσκευές.

Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, η πυροδότηση των συσκευών, που είχαν παγιδευτεί εδώ και καιρό, σηματοδοτεί την επίσπευση των ισραηλινών σχεδίων για γενικευμένη επίθεση εναντίον της Χεζμπολάχ και του Λιβάνου.

Με τις «πλάτες» από ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ

ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ, που υποτίθεται ότι έχουν «ευαισθησία» στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας», δεν έδειξαν κάτι τέτοιο για τις ισραηλινές τρομοκρατικές επιθέσεις.

Τήρησαν ουσιαστικά σιγήν ιχθύος, αναμασώντας τα περί «δικαιώματος στην αυτοάμυνα» του κράτους - δολοφόνου, με ελάχιστες εξαιρέσεις, κι αυτές λόγω αντικειμενικών γεωπολιτικών συμφερόντων, όπως π.χ. αυτά της Γαλλίας, που συνεχίζει να αντιμετωπίζει τον Λίβανο σαν «αποικία», πουλώντας ψευδαισθήσεις στον λιβανέζικο λαό περί γαλλικής «προστασίας». Ακόμα κι έτσι, η κυβέρνηση Μακρόν το μόνο που ψέλλισε ήταν ένα περί «βαθιάς ανησυχίας» για την κατάσταση στον Λίβανο.

Ορισμένα λόγια καταδίκης των επιθέσεων στον Λίβανο - χωρίς βέβαια ονομαστική αναφορά στο Ισραήλ - βρήκε να πει ο απερχόμενος επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, ο οποίος ολοκληρώνοντας τη θητεία του ως «γεράκι» στην Κομισιόν ευθυγραμμίζεται το τελευταίο διάστημα περισσότερο με τους ελιγμούς και τις επιδιώξεις της ισπανικής σοσιαλδημοκρατίας, από την οποία προέρχεται.

Εκκωφαντική ήταν η σιωπή του Αραβικού Συνδέσμου και ισχυρών χωρών του Κόλπου, που απέφυγαν να αντιδράσουν συλλογικά με ανακοίνωση ξεκάθαρης καταδίκης του Ισραήλ.

Τα δραματικά γεγονότα στον Λίβανο απασχόλησαν την Παρασκευή έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά από αίτημα της Αλγερίας.

Στο μεταξύ, δυνάμεις όπως το Ιράν και η Ρωσία, για τους δικούς τους λόγους και συμφέροντα, καταδίκασαν τις ισραηλινές τρομοκρατικές επιθέσεις στον Λίβανο, επισημαίνοντας ότι φέρνουν πιο κοντά το ενδεχόμενο περιφερειακής έκρηξης.

Νασράλα: Οι ισραηλινές επιθέσεις ισοδυναμούν με κήρυξη πολέμου

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, σε νέο διάγγελμά του την Πέμπτη τόνισε ότι οι νέες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο ισοδυναμούν με «κήρυξη πολέμου». Δήλωσε δε πως η Χεζμπολάχ είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο, συμπεριλαμβανομένου αυτού ενός γενικευμένου πολέμου.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι παρά το «σοβαρό» και «άνευ προηγουμένου» πλήγμα, η ηγεσία και η υποδομή της Χεζμπολάχ «παρέμειναν ανέγγιχτες», ότι η οργάνωση θα συνεχίσει να μάχεται και δεν θα σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων «όσο ο εχθρός δεν σταματά τον πόλεμό του στη Γάζα».

Διαμήνυσε επίσης ότι για τις επιθέσεις στον Λίβανο το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει «δίκαιη τιμωρία εκεί που το περιμένει και εκεί που δεν το περιμένει», ενώ πρόσθεσε πως «ελπίζουμε το Ισραήλ να εισβάλει στον νότιο Λίβανο, γιατί αυτό θα δημιουργήσει μια ιστορική ευκαιρία για τη Χεζμπολάχ».

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι εκτόξευσε σε λίγες ώρες πάνω από 140 ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ, ενώ την προηγούμενη μέρα 2 Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι 9 τραυματίστηκαν από επιθέσεις της λιβανέζικης οργάνωσης σε στρατιωτικούς στόχους.

Η δύναμη κυανοκράνων του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) απηύθυνε την Παρασκευή το πρωί έκκληση για τερματισμό των συγκρούσεων - για να ακολουθήσει η ισραηλινή επιδρομή στα προάστια της Βηρυτού...

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μ. Μίλερ, αναφέρθηκε για πολλοστή φορά στο «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα»....

Χωρίς τέλος η ισραηλινή βαρβαρότητα εναντίον των Παλαιστινίων

Παράλληλα με τα παραπάνω, εντείνονται οι δολοφονικές επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή, ο ισραηλινός στρατός κλιμάκωσε τις επιθέσεις σε όλη τη Γάζα, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας δεκάδες Παλαιστίνιους, ενώ προκάλεσε νέο μακελειό στον πολυβομβαρδισμένο προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ με τουλάχιστον 9 νεκρούς μόνο το πρωί της Παρασκευής.

Μετά από 350 μέρες ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα, έχουν σκοτωθεί 41.272 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 95.551.

Σε νέα μεγάλη κλιμάκωση επιθέσεων προχώρησε ο ισραηλινός κατοχικός στρατός και στη Δυτική Οχθη, συνεχίζοντας τις εισβολές σε παλαιστινιακές πόλεις και χωριά και βάζοντας «πλάτη» στις επιθέσεις ένοπλων Εβραίων εποίκων.

Επίκεντρο των σφοδρότερων επιθέσεων στο τέλος αυτής της βδομάδας ήταν η πόλη Καμπατίγια (κοντά στην Τζενίν), όπου από το απόγευμα της Πέμπτης μέχρι το πρωί της Παρασκευής ο κατοχικός στρατός σκότωσε 7 Παλαιστίνιους.

Οργή και αγανάκτηση προκαλούν τα βίντεο που δείχνουν στρατιώτες του κατοχικού στρατού πάνω σε ταράτσα να κλοτσάνε στο κενό τα πτώματα Παλαιστινίων που είχαν σκοτώσει...

Ψήφισμα στον ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη

Σε αυτό το σκηνικό, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε την Τετάρτη με μεγάλη πλειοψηφία ψήφισμα με το οποίο «απαιτείται» από το Ισραήλ να αποχωρήσει από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη μέσα σε 12 μήνες, να σταματήσουν οι νέοι εποικισμοί, να επιστραφούν τα εδάφη και οι ιδιοκτησίες που έχουν κατασχεθεί και να επιστρέψουν οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Το ψήφισμα ζητά από τις χώρες - μέλη του ΟΗΕ να λάβουν μέτρα ώστε να σταματήσουν οι εισαγωγές προϊόντων από τους εβραϊκούς εποικισμούς και η παράδοση όπλων στο Ισραήλ, εφόσον υπάρχουν «εύλογες» υπόνοιες ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στα παλαιστινιακά εδάφη. Επίσης, να επιβληθούν κυρώσεις σε πρόσωπα που συμμετέχουν «στη διατήρηση της αθέμιτης παρουσίας του Ισραήλ» στα κατεχόμενα.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 124 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 43 αποχές.


Δ.Ο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ