Τρίτη 24 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Καρεκλομαχίες και σχέδια για «μεγάλη κεντροαριστερά»

Με αναταράξεις συνεχίζεται η πορεία προς το έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, 1 - 3 Νοέμβρη, με αντικείμενο την έγκριση των υποψηφιοτήτων και κειμένου πολιτικής απόφασης. Η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής θα διεξαχθεί την Κυριακή 24 Νοέμβρη και εφόσον χρειαστεί δεύτερος γύρος για την προεδρική εκλογή, αυτός θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1/12. Μέχρι στιγμής η μόνη υποψηφιότητα που έχει κατατεθεί είναι αυτή του Π. Πολάκη, θέμα ωρών φαίνεται να είναι η κατάθεση υποψηφιότητας απ' τον Στ. Κασσελάκη, ο οποίος χτες δήλωσε «παρών» στις εξελίξεις, ενώ φημολογείται ότι και ο Σ. Φάμελλος θα διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος. Προϋπόθεση για να γίνει δεκτή η υποψηφιότητα είναι να συνοδεύεται από «πόθεν έσχες» και υπογραφές 30 μελών της ΚΕ.

Ως τότε οι δύο πλευρές συνεχίζουν να πετροβολούν η μία την άλλη, είτε με αιχμές για την οικονομική διαχείριση και καταγγελίες για προγραφές στελεχών είτε με καταγγελίες για σχέδια διάλυσης του κόμματος, την ώρα που στο διά ταύτα «όλοι συμφωνούμε στρατηγικά», όπως έλεγε τις προηγούμενες μέρες ο νυν πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, Ν. Παππάς.

Μάλιστα, στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής που συνεδρίασε το Σάββατο καταγγέλλεται ευθέως η πλευρά Κασσελάκη, με την αναφορά ότι «συμπεριφορές που προσβάλλουν την προσωπικότητα στελεχών και μελών του κόμματος και μάλιστα για συλλογικές αποφάσεις των οργάνων, όπως αναφορές σε "κουκουλοφόρους", "πραξικοπηματίες", "εκτροπές", καθώς και κάθε άλλη μορφή στοχοποίησης, είναι καταδικαστέες», αλλά και με την επισήμανση περί «τραυματικής εικόνας αναφορών και υπονοούμενων για μαύρα ταμεία, και διαρροών στοχοποίησης συντρόφων».

Στο μεταξύ, με παρέμβασή της χτες στις διεργασίες η Ολγα Γεροβασίλη, αφού διευκρίνισε ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος, είπε πως «ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε μεγάλη ανοχή στον Στέφανο Κασσελάκη. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να μην κερδίσει ξανά, θα συστρατευθώ για αυτόν τον σκοπό». Σημείωσε ότι «η ίδια θα ήθελα μία μεγάλη κεντροαριστερά στη χώρα, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, δυνητικά με τον Αλέξη Τσίπρα ως επικεφαλής».

Στο μεταξύ, και με τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ να πραγματοποιούνται σε δύο βδομάδες (το ντιμπέιτ των υποψηφίων πραγματοποιείται σήμερα), συνεχίζεται ο «προβληματισμός» των διαφόρων επιτελείων για τον καταλληλότερο τρόπο να μαζεύεται η λαϊκή δυσαρέσκεια στην «αγκαλιά του συστήματος».

Οπως έγραψε ο Γ. Δραγασάκης σε άρθρο του, «το κενό αντιπολίτευσης αντανακλά την κρίση εκπροσώπησης που πλήττει τα κόμματα (...) Η κοινωνική δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση, το έλλειμμα εμπιστοσύνης προς την πολιτική και τα κόμματα, η μεγάλη αποχή από τις εκλογές, ο κομματικός κατακερματισμός, όλα έχουν την ίδια μήτρα», χωρίς βέβαια να λέει ότι αυτή δεν είναι άλλη από την πολιτική που όλοι τους συνυπογράφουν και τσακίζει τον λαό για τα κέρδη του κεφαλαίου. Ενώ πρόσθεσε πως «στη φάση που βρισκόμαστε (...) θα βοηθούσε και στα ίδια τα κόμματα να υπάρξουν δομές και χώροι που θα υπερβαίνουν τις κομματικές διαχωριστικές γραμμές και θα διευκολύνουν τον διάλογο και την κοινή δράση» των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας, βοηθώντας, όπως είπε, «να συζητηθούν και θέματα που για διάφορους λόγους τα κόμματα δυσκολεύονται να θέσουν στη δημόσια ατζέντα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ