Τρίτη 24 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΡΗΞΗ ΚΑΙ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ «ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ»
Στο πόδι εργαζόμενοι και κάτοικοι, απαιτούν μέτρα προστασίας

Συλλαλητήριο το Σάββατο 28 Σεπτέμβρη στους Αγ. Θεοδώρους | Παρέμβαση χτες στο υπουργείο Εργασίας

Από την πρόσφατη μεγάλη έκρηξη στο διυλιστήριο της «Μότορ Οϊλ»

Eurokinissi

Από την πρόσφατη μεγάλη έκρηξη στο διυλιστήριο της «Μότορ Οϊλ»
Σε συλλαλητήριο στους Αγίους Θεοδώρους καλούν το Σάββατο 28 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., σωματεία και φορείς από την Αττική και την Πελοπόννησο, με αφορμή τη μεγάλη πυρκαγιά που προκλήθηκε πριν από μία βδομάδα στις εγκαταστάσεις της «Motor Oil» στην περιοχή, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων, αλλά και των κατοίκων.

«Το μεγάλο "ατύχημα" στα διυλιστήρια της "Motor Oil" στους Αγίους Θεοδώρους προστίθεται σε μια μακριά αλυσίδα "ατυχημάτων", αναδεικνύοντας ξανά ότι οι ζωές των εργαζομένων είναι κόστος για τους ομίλους και γι' αυτό κάνουν εκπτώσεις», σημειώνουν στο κάλεσμά τους οι συνδικαλιστικοί φορείς.

Την ίδια στιγμή, η επιχείρηση καθησύχασε τους επενδυτές, ενημερώνοντάς τους ότι τα κέρδη είναι ασφαλισμένα, παρότι οι εργαζόμενοι κινδύνεψαν σοβαρά. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο το α' εξάμηνο του 2024 η επιχείρηση είχε καθαρά κέρδη ύψους 362 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 31,44% σε σχέση με πέρυσι.

Μεγάλο τμήμα αυτών των κερδών προέρχεται από το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρεία ανεφοδιάζει δεξαμενόπλοια αμερικανικών συμφερόντων στο λιμάνι των Αγίων Θεοδώρων για λογαριασμό του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ, για να συνεχίζει με τις ευλογίες και της κυβέρνησης της ΝΔ τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού.

Κέρδη βουτηγμένα στων εργατών και των λαών το αίμα!

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας
Υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για κέρδη που είναι βουτηγμένα στων εργατών και των λαών το αίμα προειδοποιούν και για τους κινδύνους που προκαλούνται:

«Το γεγονός αυτό βαθαίνει ακόμα περισσότερο την εμπλοκή της χώρας μας και πέραν του ότι ενισχύει την εγκληματική πολιτική και τα σχέδια του ΝΑΤΟ, εγκυμονεί και κινδύνους για πιθανά αντίποινα.

Εχουν σοβαρές ευθύνες η κυβέρνηση της ΝΔ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που στηρίζουν τη συμμετοχή της χώρας στα σχέδια του ΝΑΤΟ και έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε απέραντο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο και πολεμικό ορμητήριο. Αυτό το γεγονός πρέπει να βρει αντίθετους τον λαό και τη νεολαία».

Απευθύνουν μαζικό κάλεσμα συμμετοχής στα σωματεία και τους λαϊκούς φορείς και απαιτούν:

«Να σταματήσει η χρήση του λιμανιού και όλης της περιοχής για ανεφοδιασμό των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και του Ισραήλ.

Ουσιαστικά μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς σύμφωνα με τις σημερινές δυνατότητες της τεχνολογίας και της επιστήμης.

Να ληφθούν όλα τα αναγκαία τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την προστασία εργαζομένων και κατοίκων από Βιομηχανικά Ατυχήματα Μεγάλης Εκτασης, με ουσιαστικό κρατικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης».

Το κάλεσμα υπογράφουν μέχρι στιγμής τα σωματεία: Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Κορινθίας, Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Μεσσηνίας, Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Μεσσηνίας, Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ν. Μεσσηνίας, Εργαζομένων ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΦΚΑ Μεσσηνίας, Παράρτημα Καλαμάτας Σωματείου Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ - Τραπεζών, Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ν. Μεσσηνίας, Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αργολίδας - Κορινθίας.

Παράλληλα, με απαίτηση την άμεση λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, με αφορμή και τα γεγονότα στη «Motor Oil», αύριο, Τετάρτη, στις 10 π.μ. συνδικάτα θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας Κορίνθου.

Μέτρα υγείας και ασφάλειας απαίτησαν χτες τα συνδικάτα

Μπροστά και στο συλλαλητήριο του Σαββάτου, με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, χτες το μεσημέρι, συνδικαλιστικές οργανώσεις έθεσαν την κυβέρνηση προ των ευθυνών της, απαιτώντας να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία της ασφάλειας και της υγείας στους χώρους δουλειάς.

Η κινητοποίηση οργανώθηκε με αφορμή το πρόσφατο συμβάν στις εγκαταστάσεις της «Motor Oil» στους Αγίους Θεοδώρους. Σε αυτή συμμετείχαν αντιπροσωπείες σωματείων από μια σειρά κλάδων, καθώς η εντατικοποίηση, η έλλειψη μέτρων, η απουσία κρατικού ελέγχου, η φθορά της υγείας των εργαζομένων, τα εργατικά «ατυχήματα» και οι επαγγελματικές ασθένειες είναι προβλήματα που απασχολούν κάθε χώρο δουλειάς.

Τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων στην Ενέργεια είναι βουτηγμένα στο αίμα των εργατών αλλά και των λαών, σχολίασε ο Χρήστος Ματαράγκας, πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου Ενέργειας. Οπως υπενθύμισε, η «Motor Oil» από τη μια θυσιάζει την ασφάλεια των εργαζομένων στον βωμό της κερδοφορίας, ενώ από την άλλη «αποκομίζει τρελά κέρδη ανεφοδιάζοντας δεξαμενόπλοια αμερικανικών συμφερόντων στο λιμάνι των Αγίων Θεοδώρων για λογαριασμό του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ».

«Οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε σφαγεία», κατήγγειλε ο Παναγιώτης Γάκιας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, και υπενθύμισε ότι μόλις πριν από λίγες μέρες στη ματωμένη λίστα των νεκρών οικοδόμων προστέθηκε ένας 20χρονος εργαζόμενος.

Στις απώλειες ανθρώπινων ζωών στους δήμους, ειδικά κατά τους τελευταίους μήνες, αναφέρθηκε ο Γιώργος Δασκαλάκης, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ, στηλιτεύοντας την εντατικοποίηση, την έλλειψη μέτρων προστασίας, τον ασυντήρητο εξοπλισμό.

Οπως καταγγέλλουν τα σωματεία, η φθορά της υγείας των εργαζομένων και τα «ατυχήματα» έχουν συγκεκριμένες αιτίες και ενόχους. Η έκθεση σε βλαπτικούς παράγοντες και ουσίες στους χώρους δουλειάς, η μη τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας, οι αντεργατικοί νόμοι που αυξάνουν το ωράριο εργασίας, η υποστελέχωση των ελεγκτικών αρχών και μηχανισμών είναι βασικοί παράγοντες που αυξάνουν τους κινδύνους για την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων.

Αντιπροσωπεία είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Εργασίας, Κ. Καραγκούνη, θέτοντας στο προσκήνιο τα αιτήματα των συνδικάτων. «Είναι ξεκάθαρη η στάση της κυβέρνησης υπέρ των εργοδοτών, υπέρ της προστασίας της κερδοφορίας», τόνισε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας. «Αν δεν παλέψουμε εμείς, να μην περιμένουμε από αυτούς που κερδοφορούν από τη μη λήψη μέτρων να μας προστατεύσουν», ξεκαθάρισε και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες του επόμενου διαστήματος.

Κοινό υπόμνημα με κρίσιμα αιτήματα

«Η εντατικοποίηση της εργασίας, η απουσία ουσιαστικών ελέγχων για την τήρηση των μέτρων ασφάλειας είναι βασικοί παράγοντες για την έκρηξη του αριθμού των εργατικών "ατυχημάτων" στους χώρους δουλειάς. Στην ουσία πρόκειται για εργοδοτικά εγκλήματα με θύματα τους εργαζόμενους», τονίζουν στο κοινό τους υπόμνημα το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Ν. Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και στις Κατασκευές, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν. Αττικής & Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδος, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Αττικής και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.

Τα σωματεία διεκδικούν:

-- Αποφασιστική ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας με τις αναγκαίες προσλήψεις που θα εξασφαλίζουν την ουσιαστική λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών και τους επιτόπιους ελέγχους στους χώρους δουλειάς με την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή και εξοπλισμό.

-- Σύσταση και επέκταση της λειτουργίας των μεικτών επιτροπών ασφάλειας σε περισσότερους εργασιακούς κλάδους. Ειδικότερα για τις εργασίες γενικής συντήρησης των διυλιστηρίων (shut down) είναι απαραίτητο να συγκροτείται μεικτή επιτροπή ελέγχου που θα εξασφαλίζει τον έλεγχο της ασφάλειας των εργασιών για όσο διάστημα διαρκούν οι συγκεκριμένες εργασίες.

-- Ουσιαστική καταγραφή των εργατικών «ατυχημάτων» και των επαγγελματικών ασθενειών.

-- Πλήρη και απολύτως δωρεάν κάλυψη της νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, της ιατρικής αποκατάστασης σε περίπτωση ατυχήματος ή επαγγελματικής ασθένειας.

-- Πλήρεις αποδοχές για όλο το διάστημα απουσίας συνεπεία εργατικού «ατυχήματος» ή επαγγελματικής ασθένειας, επανεκπαίδευση, επανένταξη στην εργασία.

-- Αμεση διακοπή των εργασιών με πλήρη καταβολή ημερομισθίου στις περιοχές που επηρεάζονται από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές, από βιομηχανικά ατυχήματα που εγκυμονούν άμεσους και συνολικότερους κινδύνους.

-- Κατάργηση των αντεργατικών νόμων που χτυπάνε τον σταθερό χρόνο δουλειάς και διευρύνουν τον ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας με υπερωριακή απασχόληση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κόλαση φωτιάς με τραυματίες εργάτες, τεράστιες οι ευθύνες κράτους και εργοδοσίας (2024-09-18 00:00:00.0)
ΕΛΠΕ, Ασπρόπυργος, 8 Μάη 2015... (2024-09-18 00:00:00.0)
Στο ίδιο έργο θεατές οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής (2021-07-13 00:00:00.0)
Νεκρός εργάτης στον Ασπρόπυργο - Σοβαροί τραυματισμοί στην Ξάνθη (2020-08-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ