Τρίτη 24 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεργασία με τον «δυτικό κόσμο» αλλά «δεν παραμελούμε την Ανατολή»

«Η Τουρκία είναι ένας από τους ισχυρότερους συμμάχους του ΝΑΤΟ (...) εν μέσω διαφορών με την κυβέρνηση των ΗΠΑ», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τη Νέα Υόρκη, όπου στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ συνεχίζει σειρά συναντήσεων με ηγέτες (σήμερα αναμένεται συνάντηση και με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη, ενώ μεταξύ άλλων πιθανολογείται και συνάντηση με τον Σύρο ομόλογό του, Μπασάρ Αλ Ασαντ).

«Ανεξάρτητα από το ποιος θα γίνει Πρόεδρος ως αποτέλεσμα των εκλογών (του Νοέμβρη), η άποψή μας για την Αμερική και ο διάλογος υψηλού επιπέδου στις σχέσεις μας δεν θα αλλάξει», συνέχισε, επισημαίνοντας ότι «ταυτόχρονα είμαστε μια χώρα με προοπτική πλήρους ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Την ίδια στιγμή, στη συνέντευξη που έδωσε στο Τουρκικό Σπίτι της Νέας Υόρκης (έναν ουρανοξύστη απέναντι από το κτίριο του ΟΗΕ) τόνισε ότι «ενώ αναπτύσσουμε τη συνεργασία μας με τον δυτικό κόσμο, δεν παραμελούμε την Ανατολή» αλλά και ότι «είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε τον διάλογό μας με τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, τους BRICS και την ASEAN».

Δεν παρέλειψε δε να εκφράσει ξανά τη δυσαρέσκεια που προκαλεί (όχι μόνο) στην Αγκυρα η σύνθεση του Συμβουλίου Αασφαλείας του ΟΗΕ, μιλώντας για «πικρή πραγματικότητα» που διαπιστώνεται σε «κάθε κρίση», «με 5 προνομιούχες χώρες με δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας». Οπως υποστήριξε, «σε κάθε πρόβλημα που παραμένει άλυτο εδώ και χρόνια, η αυθαιρεσία, τα συμφέροντα και οι προτεραιότητες 5 χωρών αγνοούν τη βούληση εκατοντάδων χωρών στη Γενική Συνέλευση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ