Τρίτη 24 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υποστηρίζει τη δημιουργία μουσουλμανικού «Βατικανό»

«Εμπνευσή μας είναι να υποστηρίξουμε τη μετατροπή του παγκόσμιου κέντρου Μπεκτασί των Τιράνων σε κυρίαρχο κράτος, ένα νέο κέντρο μετριοπάθειας, ανεκτικότητας και ειρηνικής συνύπαρξης», δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Οι Μπεκτασήδες αντιπροσωπεύουν την τέταρτη σε μέγεθος θρησκευτική κοινότητας της συγκεκριμένης βαλκανικής χώρας, μετά τους σουνίτες μουσουλμάνους, τους ορθόδοξους χριστιανούς και τους καθολικούς. Υπολογίζεται ότι αντιστοιχούν περίπου το 10% του πληθυσμού της Αλβανίας, σύμφωνα με την απογραφή του 2023. Σύμφωνα με αυτήν λίγο λιγότεροι από το 50% των 2,4 εκατ. κατοίκων της χώρας είναι μουσουλμάνοι.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το κρατίδιο θα ονομάζεται «Κυρίαρχο Κράτος του Τάγματος Μπεκτασί» (πρόκειται για ένα τάγμα Σιιτών Σούφι που ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα στην Τουρκία) και θα έχει το ένα τέταρτο του μεγέθους της Πόλης του Βατικανού. Το μουσουλμανικό κρατίδιο θα έχει έκταση 100.000 στρεμμάτων και θα έχει τη δική του διοίκηση, διαβατήρια και σύνορα. Ο Ράμα δήλωσε στους «New York Times» ότι στόχος θα είναι η προώθηση μιας ανεκτικής εκδοχής του Ισλάμ για την οποία υπερηφανεύεται η Αλβανία, αφού «θα πρέπει να φροντίσουμε αυτόν τον θησαυρό, που είναι η θρησκευτική ανοχή και τον οποίο δεν πρέπει ποτέ να θεωρούμε δεδομένο».

Αντιδράσεις στα σχέδια εξέφρασε πάντως μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλεβιτών Τουρκίας, Ζεϊνέλ Αμπιντίν Κοτς, που είπε: «Ως Αλεβίτες που ζούμε στην Τουρκία, διατηρούμε τη θέση μας υπέρ της κοσμικότητας (...) Δεν καταλαβαίνω ακριβώς γιατί υπάρχει ανάγκη για ένα τέτοιο κράτος. Εντάσσεται σε αυτό ο Μπεκτασισμός της Τουρκίας ή μήπως πρόκειται για μια υπόθεση της Αλβανίας; Εμείς σε καμία περίπτωση δεν εγκρίνουμε ένα κράτος που βασίζεται σε μια πίστη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ