Τρίτη 24 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σε κινητοποιήσεις οι διανομείς της «Wolt»

Από τις δράσεις ενημέρωσης ενόψει της σημερινής κινητοποίησης στην Αθήνα
Από τις δράσεις ενημέρωσης ενόψει της σημερινής κινητοποίησης στην Αθήνα
Σε στάση εργασίας (10 π.μ. έως 2 μ.μ.), συγκέντρωση στις 11 π.μ. στη συμβολή των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας και μοτοπορεία μέχρι τα γραφεία της εταιρείας προχωρούν σήμερα, Τρίτη, οι διανομείς στην ψηφιακή πλατφόρμα «Wolt». Οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει την κινητοποίηση σε Γενική Συνέλευση, στην οποία συζήτησαν και για το πλαίσιο των διεκδικήσεών τους, με τη στήριξη και τη συμβολή του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

Προετοιμάζοντας την κινητοποίηση τις προηγούμενες μέρες φρόντισαν με εξορμήσεις το κάλεσμα και τα αιτήματα να φτάσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερους συναδέλφους τους. Μεταξύ άλλων παλεύουν για: Αύξηση των αμοιβών, πρόσληψη των διανομέων απευθείας από τη «Wolt» και κατάργηση των «στολαρχών - διαχειριστών» που δρουν ως ενδιάμεσοι εργολάβοι, κάλυψη του εργατικού «ατυχήματος» και των ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους freelancers, άμεση χορήγηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας χωρίς καμία χρηματική εγγύηση από τους εργαζόμενους.

Στη Θεσσαλονίκη

Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις βρίσκονται εργαζόμενοι διανομείς επίσης στη Θεσσαλονίκη, διεκδικώντας αυξήσεις στο εισόδημά τους, προστασία της υγείας τους.

Στο πλαίσιο κλιμάκωσης της πάλης τους, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων προκήρυξε 24ωρη απεργία στη Θεσσαλονίκη για το Σάββατο 28 Σεπτέμβρη, καλώντας σε απεργιακή μοτοπορεία που θα ξεκινήσει στις 2 το μεσημέρι μπροστά από το Εργατικό Κέντρο.

«Οι πλατφόρμες διανομής έχουν τεράστια κέρδη. Η "efood" κατέγραψε κέρδη άνω των 41 εκατομμυρίων, με τζίρο άνω των 163 εκατ., ενώ η "Wolt", που πρόσφατα εξαγοράστηκε με 7 δισ. ευρώ, καταγράφει κύκλο εργασιών περίπου 26 εκατ. ευρώ», σημειώνει το ΣΕΤΕΠΕ, αναδεικνύοντας την ίδια στιγμή και την άλλη όψη: «Με το καθεστώς freelancing έχουν καταφέρει να "γλιτώσουν" εργοδοτικές εισφορές, Δώρα και επιδόματα κ.λπ. Πάνω στο αίμα και τον ιδρώτα των διανομέων έχουν βγάλει αυτά τα κέρδη.

Η κατάσταση στα καταστήματα είναι χειρότερη για τους διανομείς. Μαύρη και αδήλωτη εργασία, απληρωσιά, μισά ένσημα, εντατικοποίηση. Οι εργοδότες πατάνε και πάνω στο σμπαράλιασμα των ελεγκτικών μηχανισμών για να ξεζουμίζουν τους συναδέλφους μας. Δεν είναι σύγχρονο ένας διανομέας να εργάζεται 10ωρα για να τα βγάλει πέρα, να κινδυνεύει από ατύχημα, να αναγκάζεται μέχρι τα 67 του να είναι πάνω στο μηχανάκι».

Τονίζει ότι η απεργία στις 28 Σεπτέμβρη είναι σταθμός κλιμάκωσης για τον αγώνα των διανομέων, μισθωτών και freelancers, σε πλατφόρμες και καταστήματα και ότι «οι όποιες απόπειρες γίνονται από διάφορους "καλοθελητές" να χωρίσουν τους διανομείς σε "μεν και δε", που στόχο έχουν να πλήξουν τις δράσεις τους, θα πέσουν στο κενό».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε νέα στάση εργασίας αύριο οι διανομείς της «Wolt» (2024-09-26 00:00:00.0)
Νέες κινητοποιήσεις για αυξήσεις και μέτρα προστασίας (2024-09-13 00:00:00.0)
Με μοτοπορεία απαίτησαν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς (2024-09-04 00:00:00.0)
Νέα παρέμβαση για την επαναπρόσληψη διανομέα της «Wolt» (2024-08-08 00:00:00.0)
Φτάνει πια! Οχι άλλος νεκρός, όχι άλλος σακατεμένος (2021-11-13 00:00:00.0)
Διεκδικούν στήριξη των ανέργων και Συλλογικές Συμβάσεις (2021-11-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ