Τρίτη 24 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«GREAT SEA INTERCONNECTOR»
Νέος κύκλος διεργασιών και στη Νέα Υόρκη

Αναμένεται ξανά συνάντηση Χριστοδουλίδη - Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή και Μακρόν

Στο επίκεντρο πολύπλευρων διεργασιών και διευθετήσεων παραμένει το θέμα των ενεργειακών σχεδιασμών στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπως αναδεικνύουν το συνεχιζόμενο παζάρι και οι πιέσεις για το «έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου - Ελλάδας (Great Sea Interconnector)».

Θυμίζουμε ότι στα τέλη της περασμένης βδομάδας, τα παζάρια γύρω από το έργο απασχόλησαν και τη συνάντηση Μητσοτάκη - Χριστοδουλίδη, μετά την οποία η Λευκωσία ανακοίνωσε την «πολιτική δέσμευσή» της για «συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου το συντομότερο δυνατόν, και αφού ολοκληρωθεί η μελέτη της δέουσας επιμέλειας και η σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού, για την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη προχωρημένες διαβουλεύσεις και με τρίτα κράτη».

Το Σάββατο ο Κύπριος Πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της οποίας «συζήτησαν τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, εξέφρασαν την κοινή τους ανησυχία για ενδεχόμενη περαιτέρω αποσταθεροποίηση και επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή και συζήτησαν τρόπους αποκλιμάκωσης της έντασης». Τη συζήτησή τους απασχόλησε και ο «Great Sea Interconnector» (στο έργο συμμετέχουν και γαλλικές εταιρείες), για τον οποίο «και οι δύο υπογράμμισαν τη σημασία του εν λόγω έργου κοινού ενδιαφέροντος ως προς την υλοποίηση των ενεργειακών στόχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Μάλιστα, συμφωνήθηκε - όπως ανακοίνωσε και η κυπριακή προεδρία - ότι οι δυο τους θα έχουν νέα συνάντηση για το ζήτημα μαζί με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Στόχος η Μεσόγειος να γίνει κόμβος Ενέργειας

Στο μεταξύ, χτες, συναντήθηκαν στη Λάρνακα οι υπουργοί Ενέργειας του MED9, τονίζοντας - σύμφωνα με ελληνοκυπριακά ΜΜΕ - «εκ νέου το φιλόδοξο όραμά τους για τη μετατροπή της περιοχής της Μεσογείου σε κόμβο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και διάδρομο ανάπτυξης πράσινης Ενέργειας».

Σε Κοινή Δήλωσή τους, την οποία διάβασε ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, οι υπουργοί «επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να υποστηρίξουν την προώθηση ενός βιώσιμου, ασφαλούς και ανθεκτικού μέλλοντος για την περιοχή της Μεσογείου, ενώ διακήρυξαν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τη συνεργασία με σκοπό να τεθούν τα θεμέλια για την παροχή ασφαλούς και οικονομικά προσιτής καθαρής Ενέργειας στην περιοχή. Παράλληλα αποφάσισαν τη δημιουργία συνεργιών μεταξύ των εθνικών διαδικασιών αδειοδότησης για έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».

Επίσης, «αποφάσισαν να εξετάσουν τη διεξαγωγή μιας νέας, επικαιροποιημένης και εμπεριστατωμένης μελέτης, προσαρμοσμένης στις απαιτήσεις της περιοχής και του ενεργειακού της οράματος, η οποία ενδεχομένως να χρηματοδοτηθεί από κράτη - μέλη σε εθελοντική βάση».

Στις 11 Οκτώβρη θα γίνει στην Πάφο η Σύνοδος ηγετών των MED9, όπου συμμετέχουν Γαλλία, Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Ισπανία, Κροατία, Μάλτα, Πορτογαλία και Σλοβενία. Στη χτεσινή συνάντηση παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ