Τρίτη 24 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΙΣ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΣΚΕΨΗ
Σε αγωνιστικό βηματισμό τα σωματεία για την απεργιακή κλιμάκωση

Στις 6.30 μ.μ. στον κινηματογράφο «Τριανόν»

Στην κατεύθυνση του συντονισμού των πρωτοβουλιών τους και της κλιμάκωσης της αγωνιστικής δράσης κινούνται εκατοντάδες σωματεία σε όλη τη χώρα, θέτοντας στο επίκεντρο την πάλη για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Η ακρίβεια, η φοροληστεία, τα «λουκέτα» και οι συγχωνεύσεις στα σχολεία, η τραγική κατάσταση στο εμπορευματοποιημένο δημόσιο σύστημα Υγείας διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό μείγμα που μεγαλώνει την αγανάκτηση των εργαζομένων. Στο έδαφος αυτό, τα σωματεία καλούνται να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες διεκδίκησης, ενώ στοχεύουν στην κορύφωση της δραστηριότητας αυτής με απεργία μέσα στον Νοέμβρη. Αλλωστε, η πρόταση των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ για απεργιακή κινητοποίηση υιοθετήθηκε και στη ΓΣΕΕ.

Στις 30 Σεπτέμβρη η σύσκεψη συντονισμού στην Αθήνα

Σταθμό στην καθημερινή δράση αποτελεί η σύσκεψη που οργανώνουν κλαδικά συνδικάτα και επιχειρησιακά σωματεία της Αττικής τη Δευτέρα 30 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στον κινηματογράφο «Τριανόν» (Κοδριγκτώνος 21).

Το κάλεσμα έχουν απευθύνει: Τα Συνδικάτα Εργαζομένων Μετάλλου ν. Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Τύπου και Χάρτου, Φαρμάκου Αττικής, Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και Οικοδόμων Αθήνας. Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης», το Σωματείο Εργαζομένων στις προβλήτες της COSCO (ΕΝΕΔΕΠ) και το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Θριάσιο».

«Τώρα είναι ώρα οργάνωσης και μάχης των σωματείων ενάντια σε αυτά που μας φέρνουν καθημερινά σε απόγνωση. Τώρα είναι η ώρα του οργανωμένου αγώνα, της μαζικής διεκδίκησης, της μαχητικής απάντησης στις εξαγγελίες της κυβέρνησης στη ΔΕΘ, που για τους επιχειρηματικούς ομίλους κρατάει "μεγάλο καλάθι", τη στιγμή που στους εργαζόμενους επαναλαμβάνει χρεοκοπημένα άλλοθι για να δικαιολογήσει το τσάκισμα της ζωής τους», σημειώνουν τα σωματεία στο κάλεσμά τους. Θέτουν στόχο «να πλατύνει το μέτωπο του αγώνα, της αγωνιστικής ενότητας με νέες δυνάμεις», να δυναμώσει η διεκδίκηση «για να πάρουμε πίσω τις ΣΣΕ, να καταργήσουμε όλες τις αντεργατικές επιλογές, τους αντεργατικούς νόμους».

Κόντρα στον «εθνικό στόχο» της «ανάπτυξης» και στους «δημοσιονομικούς στόχους» της κυβέρνησης, επισημαίνουν ότι «την ίδια ώρα που υπάρχει τεράστια αύξηση των πολεμικών δαπανών και της πολεμικής εμπλοκής της χώρας, για την προστασία του εφοπλιστικού κεφαλαίου και όχι μόνο, για τις λαϊκές ανάγκες δεν περισσεύει τίποτα». Ενώ οι κίνδυνοι που προκαλεί η εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους «είναι τεράστιοι για τον λαό, αν σκεφτεί κανείς το ενδεχόμενο γενικευμένης πολεμικής σύρραξης».

Δεν ζούμε για να δουλεύουμε, δουλεύουμε για να ζούμε

Στη μάχη για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με αυξήσεις ρίχνεται το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Με παρεμβάσεις στα εργοτάξια και στα γιαπιά, Γενικές Συνελεύσεις, απεργίες και άλλες μορφές πάλης καλεί τους εργαζόμενους να οργανώσουν τη διεκδίκησή τους, να κάνουν δική τους υπόθεση την πάλη για τη Σύμβαση, να στηρίξουν τον προσανατολισμό της Ομοσπονδίας τους να πραγματοποιηθεί κλαδική απεργία στις αρχές Νοέμβρη.

«Δεν ζούμε για να δουλεύουμε, δουλεύουμε για να ζούμε», ξεκαθαρίζει το Συνδικάτο. Οπως αναφέρει, «σε μια περίοδο όπου η οικοδομική δραστηριότητα χτυπάει κόκκινο ανεγείρονται πολυώροφα κτίρια, πολυτελή ξενοδοχεία, βίλες και έργα υποδομής για το μεγάλο κεφάλαιο με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και οι μεγάλες εταιρείες μπουκώνουν από κέρδη, το μεροκάματο με δυσκολία φτάνει για τα απολύτως απαραίτητα. Γι' αυτό χρειάζεται αποφασιστικά να δώσουμε τη μάχη για την υπογραφή της ΣΣΕ με αυξήσεις». «Ανάλογα με τις δυνάμεις που θα μπουν στη μάχη, το πόσο αποφασισμένοι θα είμαστε, το να γίνει δηλαδή η υπόθεση της σύμβασης υπόθεση του καθενός, θα εξαρτηθεί η δύναμη της διαπραγμάτευσης με τους εργοδότες», υπογραμμίζει.

Εκλογοαπολογιστική συνέλευση

Σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση προχωρά αύριο, Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη, το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών ν. Πειραιά - Αττικής και Νήσων, στις 6 μ.μ., στο ισόγειο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ