Τρίτη 24 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Οριακή πρωτιά για τους Σοσιαλδημοκράτες στο Βρανδεμβούργο

Οριακή πρωτιά κατάφερε να εξασφαλίσει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) στις εκλογές της Κυριακής στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών εδώ και δεκαετίες και τόπο καταγωγής του Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου, Ολ. Σολτς.

Συγκεκριμένα, το SPD έλαβε ποσοστό 30,9% (+4,7% από το 2019), αφήνοντας πίσω την ακροδεξιά - εθνικιστική «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), η οποία πάντως ενισχύθηκε κατά 5,7 μονάδες φθάνοντας στο 29,2%. Η νεοσύστατη σοσιαλδημοκρατική «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) - που είναι διάσπαση της «Αριστεράς» - κατέλαβε την τρίτη θέση με 13,5%, ενώ το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) ήρθε τέταρτο με 12,1% (-3,5%).

Οι Πράσινοι έλαβαν 4,1% (-6,7%) και οι Φιλελεύθεροι (FDP), που ποτέ δεν είχαν πιάσει ισχυρές ρίζες στα ανατολικά κρατίδια, καταγράφονται στα «λοιπά κόμματα». Η «Αριστερά» είχε μεγάλη μείωση (-7,7%) λόγω και της διάσπασης με την BSW και έλαβε 3%, και όλα αυτά τα κόμματα μένουν εκτός Βουλής.

Η οριακή νίκη του SPD θεωρείται προσωπική επιτυχία του - από το 2013 - Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού, Ντίτμαρ Βόιντκε, ο οποίος στην προεκλογική του εκστρατεία φρόντισε να μην κάνει καμιά αναφορά στον κυβερνητικό συνασπισμό και τον Σολτς προσωπικά. Επιπλέον, με έναν πολιτικό εκβιασμό, οδήγησε στην πόλωση, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα προσπαθήσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση αν δεν κατακτήσει την πρώτη θέση.

Σύμφωνα με τα exit polls, οι ψηφοφόροι του SPD δηλώνουν ότι η ψήφος τους δεν ήταν «θετική» αλλά περισσότερο εκδήλωση επιθυμίας να τεθεί φραγμός στην AfD. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε και ο Χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός του γειτονικού κρατιδίου της Σαξονίας, Μίχαελ Κρέτσμερ, ο οποίος απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους του κόμματός του στο Βρανδεμβούργο, τόνισε ότι περισσότερο νόημα έχει η παρεμπόδιση της πρωτιάς της AfD διά της ψήφου στο SPD, παρά η ενίσχυση της CDU, η οποία έτσι κατέγραψε τοπικό ιστορικό χαμηλό.

Επιπλέον, η επίδοση του SPD στο Βρανδεμβούργο εξασφαλίστηκε κυρίως χάρη στις ψήφους των εκλογέων άνω των 60 ετών, ενώ στις παραγωγικές ηλικίες 30 έως 59 η AfD κυριάρχησε.

Σε ρόλο ρυθμιστή για τον σχηματισμό της επόμενης τοπικής κυβέρνησης αναδεικνύεται η BSW.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ