Τρίτη 24 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Νέος Πρόεδρος ο υποψήφιος του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου

Ο υποψήφιος του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου (JVP), Ανούρα Κουμάρα Ντισαναγιάκα, ανέλαβε χτες καθήκοντα Προέδρου στη Σρι Λάνκα, μετά την επικράτησή του στις προεδρικές εκλογές που έγιναν.

Στις πρώτες δηλώσεις μετά την ορκωμοσία, ο Ντισαγιανάκα δήλωσε: «Θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να αποκαταστήσω την εμπιστοσύνη του λαού στην πολιτική τάξη (...) Δεν είμαι ταχυδακτυλουργός, δεν είμαι μάγος. Υπάρχουν πράγματα που γνωρίζω, άλλα που δεν γνωρίζω, όμως θα ζητήσω τις συμβουλές των άλλων», καταλήγοντας ότι «έχω την ανάγκη της στήριξης όλων».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο Ντισαναγιάκα συγκέντρωσε 42,3% των ψήφων. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Σρι Λάνκα, ο Σατζίτ Πρεμαντάσα, συγκέντρωσε 32,7% και ο απερχόμενος Πρόεδρος Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε 17,2%.

Ο Ντισαγιανάκα δήλωσε ότι θα επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία που υπογράφηκε το 2023 με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) με αντάλλαγμα αρωγή ύψους 2,9 δισ. δολαρίων (2,6 δισ. ευρώ). Οπως δήλωσε το στέλεχος του JVP, Μπιμάλ Ρατναγιάκε, «είναι ένα δεσμευτικό κείμενο, όμως περιέχει έναν όρο επαναδιαπραγμάτευσης».

Ο Γουικρεμεσίνγκε - που αναδείχτηκε μετά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2022 αλλά προχώρησε σε νέες αυξήσεις φόρων και περικοπές δημόσιων επιδοτήσεων με αντάλλαγμα τη στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου - δήλωσε: «Η ιστορία θα κρίνει τις προσπάθειές μου, όμως μπορώ να πω με σιγουριά ότι έκανα το καλύτερο που μπορούσα για να σταθεροποιήσω τη χώρα σε μια από τις πιο σκοτεινές στιγμές της».

Την παραίτησή του από την πρωθυπουργία υπέβαλε στο μεταξύ ο προερχόμενος από το αντιπολιτευόμενο πλέον κόμμα Sri Lanka Podujana Peramuna (SLPP), Ντινές Γκουναουαρντένα. Σήμερα το JVP έχει μόλις 3 έδρες στο 220μελές κοινοβούλιο.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο BBC Sinhala, ο Ντισαγιανάκα είχε πει ότι αν επικρατούσε θα προκήρυσσε πρόωρες βουλευτικές εκλογές επειδή «δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε με ένα κοινοβούλιο που δεν είναι σύμφωνο με αυτό που θέλει ο λαός».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ