Τρίτη 24 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Σχέδιο για Βόρεια Γάζα - στρατιωτική ισραηλινή ζώνη

Ενώ συνεχίζονται η σφαγή και τα χτυπήματα σε σχολεία

Ο στρατός του Ισραήλ συνεχίζει ασταμάτητα τις σφαγές Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, χτυπώντας, ξανά, όπως συνηθίζει, σχολεία του ΟΗΕ με αποτέλεσμα νέα θύματα μεταξύ παιδιών και γυναικών.

Χτες, 353η μέρα πολέμου στη Γάζα, ο συνολικός επίσημος αριθμός νεκρών έφθασε τους 41.455 και των τραυματιών τους 95.878. Οι νεκροί το τελευταίο 24ωρο ήταν τουλάχιστον 24 και οι τραυματίες 70.

Χτες, Δευτέρα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, ανακοίνωσε ότι «μελετά» σχέδιο στρατηγών (μεταξύ των οποίων ο στρατηγός ε.α. Γκιόρα Εϊνλαντ) για πλήρη μετατροπή της Βόρειας Γάζας σε «στρατιωτική ζώνη» δίνοντας διορία μιας βδομάδας στους εξαθλιωμένους πολίτες να εγκαταλείψουν την περιοχή. Ανέφερε ότι μετά θα απαγορευθεί κάθε ανεφοδιασμός της περιοχής και ότι «κάθε άτομο θα είναι στόχος». Μιλώντας στην Επιτροπή Ξένων Υποθέσεων και Αμυνας της Κνέσετ (Βουλή) ο Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι πλέον περίπου οι μισοί από τους υπόλοιπους 97 ομήρους της Χαμάς παραμένουν ζωντανοί, πιθανολογώντας πως οι νεκροί είναι περίπου 50.

Αναλύσεις δορυφορικών φωτογραφιών των Αμερικανών ερευνητών Κόρεϊ Σερ και Τζαμόν Βαν Ντεν Χόεκ στις 13 Σεπτέμβρη κατέγραψαν ότι το 58,7% των κτιρίων (περίπου 169.000) στη Λωρίδα της Γάζας είναι είτε ολοσχερώς κατεστραμμένα ή έχουν υποστεί πολλές ζημιές. Οι σημαντικότερες καταστροφές σημειώθηκαν κατά τους 2 - 3 πρώτους μήνες του πολέμου.

Στον βόρειο τομέα, η Πόλη της Γάζας, που αριθμούσε 600.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, είναι ρημαγμένη. Το 73,9% των κτιρίων της πόλης έχουν πληγεί. Στη Ράφα, στο νοτιότερο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, στη μεθόριο με την Αίγυπτο, έχει πληγεί το 46,3% των κτιρίων.

Τα νοσοκομεία είναι προνομιακός στόχος του ισραηλινού στρατού. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ως τις 20 Αυγούστου, μόνο 16 από τα 36 νοσοκομεία (44%) λειτουργούσαν μερικώς στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Unicef, μέχρι τις 6 Ιούλη, τουλάχιστον 477 σχολεία είχαν υποστεί ζημιές, δηλαδή περίπου το 85% των 564 σχολικών κτιρίων.

Σε ό,τι αφορά τους τόπους λατρείας, τα συνδυασμένα στοιχεία των Unosat και OpenStreetMap δείχνουν ότι το 70% των τζαμιών έχει καταστραφεί ή έχει υποστεί μεγάλες ζημιές.

Εκλεισαν τα γραφεία του «Al Jazeera» στη Ραμάλα

Το καταριανό τηλεοπτικό δίκτυο «Al Jazeera» χαρακτήρισε την Κυριακή «εγκληματική» την έφοδο των ισραηλινών δυνάμεων στα γραφεία του στη Ραμάλα της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης και την επίδοση διαταγής κλεισίματος διάρκειας 45 ημερών.

Το «Al Jazeera», καταδικάζοντας την επίθεση, σημειώνει ότι η κατάσχεση του εξοπλισμού του «δεν συνιστά μονάχα μια επίθεση» εναντίον του «αλλά μια προσβολή της ελευθερίας του Τύπου και των αξιών της δημοσιογραφίας».

Ο ισραηλινός στρατός επικαλέστηκε ως πρόσχημα τη χρήση του γραφείου του «Al Jazeera» στη Ραμάλα «για υποκίνηση της τρομοκρατίας».

Στο φόντο αυτό, ο στρατός κατοχής συνεχίζει τις εισβολές σε χωριά και πόλεις. Οι στρατιώτες έθεσαν υπό κράτηση πάνω από 70 άτομα από την Κυριακή μέχρι χτες, τα περισσότερα εκ των οποίων παιδιά και έφηβοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ