Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΙΔΕΙΑ
Με διεκδίκηση απέναντι στην περικοπή των μορφωτικών δικαιωμάτων

Συνεχίζονται σε διάφορες περιοχές οι αντιδράσεις γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών για τα «λουκέτα» στα τμήματα και τα προβλήματα των σχολείων

RIZOSPASTIS

Με συσκέψεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, συντονισμένες κινητοποιήσεις συνεχίζεται ο αγώνας γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών ενάντια στον «εξορθολογισμό» των... μορφωτικών αναγκών που μεταφράζεται σε «λουκέτα» σε τμήματα, στέρηση από μαθητές να πηγαίνουν στο σχολείο της γειτονιάς τους, κατάργηση «ολιγομελών» τμημάτων σε Λύκεια και αντιπαιδαγωγικό συνωστισμό μαθητών.

Ενάντια στις περικοπές 12 ολιγομελών τμημάτων σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στην υποβάθμιση που επιφέρει, η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης διοργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα, στις 12.30 το μεσημέρι, στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για να παρθούν πίσω οι συγχωνεύσεις των σχολικών τμημάτων.

Μουσική διαμαρτυρία διοργανώνεται σήμερα στις 11 π.μ. στην πλατεία του Βαρθολομιού, ενάντια στην απόφαση να μην εγκριθεί τμήμα Θετικών σπουδών, η οποία στερεί τη δυνατότητα μαθητή της Γ' Λυκείου να συνεχίσει τις μουσικές σπουδές του. Με τη συγκεκριμένη απόφαση και ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η σχολική χρονιά, ο μαθητής, που δίνει πανελλαδικές εξετάσεις, αναγκάζεται ή να σταματήσει τις σπουδές του ή να... μετακομίσει στην Πάτρα, όπου βρίσκεται το πλησιέστερο Μουσικό Σχολείο σε απόσταση 80 χλμ. Στην κινητοποίηση, την οποία διοργανώνει η εκπαιδευτική κοινότητα του σχολείου, απαιτώντας να παρθεί πίσω η άδικη απόφαση, συμπαραστεκόμενη στον μαθητή και την οικογένειά του, καλεί η ΕΛΜΕ Ηλείας.

«Κανένα παιδί δεν είναι λογιστικό νούμερο»

Από την κινητοποίηση στη Λήμνο
Από την κινητοποίηση στη Λήμνο
Συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις ενάντια στις αποφάσεις υποβάθμισης των σχολείων, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων Ανθηδώνος και Παλιούρα Διρφύων, με τη στήριξη της Ενωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα, Τετάρτη, στις 9 π.μ., στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας.

Σε κινητοποίηση στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α' Αθήνας προχωρά σήμερα ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 73ου Δημοτικού Σχολείου Αθήνας, ζητώντας την κάλυψη των πραγματικών αναγκών στην Παράλληλη Στήριξη. Οπως σημειώνουν, στην Α' τάξη υπάρχει ένας εκπαιδευτικός Παράλληλης για 4 μαθητές με γνωματεύσεις ΚΕΔΑΣΥ και αντίστοιχα στη Γ' τάξη, σε τμήμα που είχε έγκριση κατάτμησης τον Ιούνη και ανακλήθηκε το καλοκαίρι με την απαράδεκτη εγκύκλιο του υπουργείου, ένας εκπαιδευτικός αντιστοιχεί σε τρία παιδιά. «Επειδή κανένα παιδί δεν είναι απλά ένα νούμερο λογιστικού βιβλίου, η εφαρμογή της εγκυκλίου για Παράλληλη Στήριξη - συνεκπαίδευση και τοποθέτηση ενός/μιας εκπαιδευτικού Παράλληλης Στήριξης ανά τμήμα ανεξάρτητα από τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών και της τάξης, είναι κάτι που δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί», δηλώνουν οι γονείς. Την κινητοποίηση στηρίζει η Ενωση Γονέων της 3ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας.

Στη διαμαρτυρία στη Διεύθυνση Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Α' Αθήνας συμμετέχει και ο Σύλλογος Γονέων του 76ου Δημοτικού Σχολείου Αθήνας απαιτώντας να ανοίξει το δεύτερο Τμήμα Ενταξης, η λειτουργία του οποίου αναστάλθηκε μέσα στο καλοκαίρι, αφήνοντας ξεκρέμαστα πάνω από 10 παιδιά. Σε προηγούμενη διαμαρτυρία η διευθύντρια και η προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων δεν δεσμεύτηκαν για επαναλειτουργία του Τμήματος Ενταξης, παρότι ο αριθμός των εγγεγραμμένων μαθητών του σχολείου ξεπερνά τους 250, το όριο δηλαδή που βάζει η κατάπτυστη εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας.

Αύριο, Πέμπτη, στις 2 μ.μ., ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατ. Αττικής «Ο Σωκράτης» διοργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στον δήμο Αχαρνών, απαιτώντας τη χρηματοδότηση των σχολείων και προσλήψεις καθαριστριών πλήρους ωραρίου άμεσα. Οπως αναφέρει, «για άλλη μια χρονιά εκπαιδευτικοί και μαθητές καλούνται να λειτουργήσουν σε υποβαθμισμένες σχολικές υποδομές (βλέπε κτίρια χωρίς ελέγχους, αίθουσες προκάτ, νηπιαγωγεία σε ισόγεια πολυκατοικιών, σκεπές και σοβάδες που πέφτουν, επικίνδυνοι αύλειοι χώροι...), και τα ταμεία των σχολείων κυριολεκτικά "στεγνά", με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα πάγια λειτουργικά τους έξοδα! Στα προηγούμενα έρχεται να προστεθεί η πρόσληψη καθαριστριών από τον δήμο Αχαρνών μόνο για 3 ώρες». Το σωματείο των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καλεί επίσης την Παρασκευή σε κινητοποίηση μαζί με γονείς και μαζικούς φορείς, στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο της Δημοτικής Κοινότητας Μαρκοπούλου - Ωρωπού, όπου θα συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, καλώντας να στηριχθεί ο αγώνας ενάντια στις συγχωνεύσεις. Οπως σημειώνει, η απόφαση να λειτουργήσει τελικά και 2ο τμήμα στο 1ο Νηπιαγωγείο Νέων Παλατίων είναι μια νίκη του αγώνα που δίνουν ενωμένοι το τελευταίο διάστημα εκπαιδευτικοί και γονείς ενάντια στις προωθούμενες συγχωνεύσεις τμημάτων. Ωστόσο παραμένουν οι αποφάσεις για τις συγχωνεύσεις τμημάτων στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Νέων Παλατίων, στο Δημοτικό Σχολείο Μαρκόπουλου Ωρωπού και στο Δημοτικό Σχολείο Πολυδενδρίου.

Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Επαρχείο Λήμνου. Το κάλεσμα απηύθυνε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Κοντοπουλίου, όπου το σχολείο από 6θέσιο έγινε 5θέσιο. Οι γονείς από την προηγούμενη Πέμπτη, μετά από ομόφωνη απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, έχουν κηρύξει αποχή από τα μαθήματα και δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν και άλλοι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, που τα σχολεία τους υποβαθμίζονται, η ΕΛΜΕ και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι γονείς ζήτησαν λύσεις και στο πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία καθώς ο διαγωνισμός δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και έχει δοθεί προσωρινή λύση, χωρίς να καλύπτονται οι μαθητές των μικρότερων τάξεων. Στη συνέχεια αντιπροσωπεία γονέων και εκπαιδευτικών πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στον έπαρχο Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου και πορεία μέσα από την αγορά της Μύρινας, όπου ακούστηκαν τα συνθήματα «Τα παιδιά δεν είναι κόστος κι αριθμοί, έχουν δικαιώματα, έχουνε ζωή» και «50 χρόνια τώρα η ίδια ιστορία, ψωμί - Παιδεία - ελευθερία». Η πορεία κατέληξε στο δημαρχείο, όπου οι γονείς επέδωσαν τα αιτήματα στην αντιδήμαρχο Λήμνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ