Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
50ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
Δυνατές ρίμες σε μια ασφυκτικά γεμάτη Μαθητική Σκηνή

Ξεσηκωτικό, κοινωνικό, αιχμηρό hip hop στις συναυλίες της Παρασκευής και του Σαββάτου

Την Παρασκευή και το Σάββατο, το καλλιτεχνικό πρόγραμμα στη Μαθητική Σκηνή του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» «άνοιξαν» μαθητικά συγκροτήματα. Την Παρασκευή στη Σκηνή ανέβηκαν οι The Randoms, με έντεχνα τραγούδια και δύο μαθήτριες που με τις μελωδικές ερμηνείες τους μάγεψαν και συγκίνησαν μικρούς και μεγάλους. Ακολούθησαν οι Forza Liberta με χιπ χοπ ρυθμούς, οι οποίοι κάλεσαν τους συνομήλικους τους να αγωνιστούν μαζί με τους εργαζόμενους για όλα όσα έχουν ανάγκη σήμερα και κόντρα στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα.

Το Σάββατο η έναρξη έγινε με τους «Loudengray», τέσσερις μαθητές από σχολεία της Νίκαιας, που έπαιξαν δικά τους τραγούδια αλλά και διασκευές. Στη συνέχεια η σκηνή υποδέχτηκε τους «Artιβιστές», που συμπλήρωσαν τη σειρά μαθητικών μουσικών σχημάτων που πέρασαν από αυτή.

Hip hop live μέρος 2ο την Παρασκευή

Την τιμητική του είχε το hip hop στη Μαθητική Σκηνή, με την Πέμπτη να γίνεται η πρώτη «σκυταλοδρομία» συγκροτημάτων και την Παρασκευή η δεύτερη.

Την Παρασκευή, ο Dason σήμανε την έναρξη ριμάροντας στίχους τόσο από παλιότερα τραγούδια όσο και νέα ακυκλοφόρητα τραγούδια. Στα decks είχε πάρει θέση από νωρίς ο DJ Lefkay, ενώ άλλοι ράπερς ανεβοκατέβαιναν συχνά στη σκηνή τραγουδώντας γνωστές συνεργασίες τους.


Τη σκυτάλη πήρε ο Drugitiz με το «Τσιγάρο στον Λυκαβηττό», κλείνοντας τη συναυλία τραγουδώντας με τον Αντώνη Μεϊμάρη το «Σπασμένο ρόδι» από την επερχόμενη δισκογραφική του δουλειά.

Ο Retro of Rebellion Connexion, αφού δήλωσε επί σκηνής πως «είναι μεγάλη μου τιμή που είμαι εδώ, συμμετέχω στο Φεστιβάλ πάνω από 10 χρόνια και εύχομαι να τα εκατοστήσει...», ξεσήκωσε το κοινό με το «Πεδίο Μάχης» και το «Απόψε δεν γύρισε σπίτι», ένα τραγούδι για τον νεκρό εργάτη της COSCO, και ολοκλήρωσε τη συναυλία του βάζοντας «Φωτιά στα Προάστια», για να μυρίσει ακόμη «Γιασεμί» στη γειτονιά, ένα κομμάτι από τα παλιά, αφιερωμένο στην Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ, με το κοινό να ανταποκρίνεται φωνάζοντας το σύνθημα «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί» και ένα παρατεταμένο χειροκρότημα.

Το μικρόφωνο πέρασε στον ΤΑΦ Γ.Δ., ο οποίος αφού κοίταξε το κοινό «Κατάματα», ταξίδεψε μουσικά στα «Βαλκάνια», ενώ έκλεισε τη συναυλία ξεσηκώνοντας τη Σκηνή με το «Scooter».

Τη θέση του στη σκηνή και στο μικρόφωνο πήρε ο Frank the Zapper, ο οποίος αφού ανέφερε τη χαρά και την τιμή που νιώθει για τη συμμετοχή του στο 50ό Φεστιβάλ, ξεκίνησε μουσικά με «Μπύρες στα ηχεία» και «Συγγνώμη Μπρεχτ». Συνεχίζοντας τη συναυλία του έδωσε το σύνθημα για «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», αφιερώνοντας το «Τι Κοιτάς» και έκλεισε με μια «Ωδή στην κοινή λογική».


Κι έπειτα συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό η μεγάλη hip hop συναυλία με τους Urban Pulse. Το συγκρότημα, σε πλήρη σύνθεση αλλά και με την πρωτότυπη προσθήκη βιολιού (Νίκος Τσακαλίδης) και σαξόφωνου (Χρήστος Σκορδάς), ξεκίνησε δυναμικά με το σήμα κατατεθέν του «Μαύροι Αστέρες», ενώ παρουσίασαν παλιά και νέα τραγούδια, όπως το ολόφρεσκο κομμάτι «Ο Γκιαούρης και ο Χασάν», ένα τραγούδι για τους δύο λαούς του Αιγαίου, με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Το live τους έκλεισε με το τραγούδι «Δεν χαμηλώνουμε το βλέμμα», αφιερωμένο στο δίκιο των λαών.

O Raibo πήρε το μικρόφωνο ξεσηκώνοντας το πλήθος από τον πρώτο στίχο με το «Αν τα παράταγα», ενώ ολοκλήρωσε την εμφάνιση με το «Δεν υπάρχει λόγος για να λέμε πολλά» από την τελευταία του δισκογραφική δουλειά.

Η συνέχεια του προγράμματος περιελάμβανε και μια ιδιαίτερη στιγμή - έκπληξη, καθώς στη σκηνή ανέβηκε ο Chris Smalls, ιδρυτής του Σωματείου εργαζομένων στην «Amazon», με ένα freestyle υπό το beat αυθεντικής αμερικάνικης χιπ χοπ μουσικής. Ο Αμερικάνος συνδικαλιστής επέλεξε αιχμηρούς στίχους ενάντια στον καπιταλισμό αλλά και στίχους ενότητας και αλληλεγγύης όπως «We are all equal», «Power to the people» και «Viva viva Palestine».


Μετά τον Chris Smalls, τη θέση του στη μεγάλη γιορτή του hip hop πήρε και ο Lobo, δίνοντας τόνο με τις γνωστές επιτυχίες «Μαύρο», «Σύννεφα» και «Κάρμα». Αφού ευχαρίστησε το κοινό για τον ενθουσιασμό και την ανταπόκριση, ευχήθηκε: «Να είστε όλοι γεροί και του χρόνου εδώ!».

Και η μεγάλη hip hop συναυλία ολοκληρώθηκε με τους Anser και Buzz σε μια ασφυκτικά γεμάτη Μαθητική Σκηνή, με το κοινό να γίνεται «ένα με τους καλλιτέχνες».

Ο Buzz ευχαρίστησε την ΚΝΕ για την πρόσκληση, ενώ το live του ολοκληρώθηκε με το κομμάτι «Λεωφόρος Καβάλας».

Ο Anser στη συνέχεια με τον Eversor στα decks έβαλε φωτιά στο live με το ασύλληπτο flow, τον «λόγο λακωνικό που τσακίζει κόκαλα»... Anser και Buzz «φρόντισαν» να μην αφήσουν την ευκαιρία να πάει χαμένη και βρέθηκαν μαζί στη σκηνή για το «Ισως να μην γεράσουμε» και το «Οσοι αγάπησα», με το μαθητικό στέκι να αποδεικνύεται... μικρό για να χωρέσει τους χιλιάδες θεατές.

Ενας παλιός γνώριμος στη Μαθητική Σκηνή

Το «Σφάλμα», ύστερα από τόσα χρόνια παρουσίας, μπορεί να θεωρηθεί πια... ένας από τη Μαθητική Σκηνή του Φεστιβάλ!

«ΚΝΕ σε ευχαριστούμε πολύ που στηρίζεις τη μουσική μας και όλους τους καλλιτέχνες του Hip Hop που παίρνουν θέση». Ετσι ξεκίνησε «Το Σφάλμα» τη συναυλία του το Σάββατο το βράδυ και συνέχισε με το «Κόσκο» που αφιέρωσε στο σωματείο ΕΝΕΔΕΠ, «Οι φίλοι μου λιοντάρια παντός καιρού, ποδοπατάν το τέρας του φασισμού». «Ισες αποστάσεις» που ξεσήκωσαν συνθήματα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη»... Αλλά και «Σκληρή Αγάπη»... «Ανάπτυξη σημαίνει κάθε προσδοκία μειωμένη - μέση τραυματισμένη. Να είναι λογικό να είναι διπλάσιο το νοίκι, να είναι λογικό το να κρυώνεις μες το σπίτι», στίχος κοινωνικός ως το μεδούλι, ξεσηκώνοντας θύελλα συνθημάτων.

Το Σφάλμα Full Band απαρτίζουν οι Φώτης Τσώλης στην κιθάρα, Παναγιώτης Βήττος στα ντραμς, Δημήτρης Πάσχος στο μπάσο, ο Raibo ήταν στις δεύτερες φωνές και ο Τάσος Τσίγκας στον ήχο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ