Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Συντονίζουν την πάλη, διεκδικούν Συλλογικές Συμβάσεις, ετοιμάζουν απεργιακή απάντηση

Σε ρυθμούς συντονισμού των πρωτοβουλιών τους και της κλιμάκωσης της αγωνιστικής δράσης κινούνται εκατοντάδες σωματεία σε όλη τη χώρα, θέτοντας στο επίκεντρο την πάλη για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Το τοπίο μέσα στο οποίο τα συνδικάτα οργανώνουν τη δράση τους διαμορφώνεται από τη μεγάλη ακρίβεια και την επίθεση στο εισόδημα, τα εργατικά «ατυχήματα» και την έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, τα «λουκέτα» και τις συγχωνεύσεις στα σχολεία, την τραγική κατάσταση στο εμπορευματοποιημένο δημόσιο σύστημα Υγείας. Στο έδαφος αυτό, με την αγανάκτηση των εργαζομένων να εντείνεται, τα σωματεία σχεδιάζουν πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες διεκδίκησης, ενώ στοχεύουν στην κορύφωση της δραστηριότητας αυτής με απεργία μέσα στον Νοέμβρη. Η πραγματοποίηση απεργίας μέσα στον Νοέμβρη ήταν, εξάλλου, η πρόταση που κατατέθηκε από συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και στη ΓΣΕΕ και έγινε δεκτή.

Στις 30 Σεπτέμβρη η σύσκεψη συντονισμού στην Αθήνα

Σταθμό στην καθημερινή δράση αποτελεί η σύσκεψη που οργανώνουν κλαδικά συνδικάτα και επιχειρησιακά σωματεία της Αττικής τη Δευτέρα 30 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στον κινηματογράφο «Τριανόν» (Κοδριγκτώνος 21).

Το κάλεσμα έχουν απευθύνει: Τα Συνδικάτα Εργαζομένων Μετάλλου ν. Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Τύπου και Χάρτου, Φαρμάκου Αττικής, Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και Οικοδόμων Αθήνας. Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης», το Σωματείο Εργαζομένων στις προβλήτες της COSCO (ΕΝΕΔΕΠ), το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Θριάσιο», το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού & Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής - Πειραιά & Νήσων, το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων ν. Αττικής, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων ν. Αττικής.

«Τώρα είναι ώρα οργάνωσης και μάχης των σωματείων ενάντια σε αυτά που μας φέρνουν καθημερινά σε απόγνωση. Τώρα είναι η ώρα του οργανωμένου αγώνα, της μαζικής διεκδίκησης, της μαχητικής απάντησης στις εξαγγελίες της κυβέρνησης στη ΔΕΘ, που για τους επιχειρηματικούς ομίλους κρατάει "μεγάλο καλάθι", τη στιγμή που στους εργαζόμενους επαναλαμβάνει χρεοκοπημένα άλλοθι για να δικαιολογήσει το τσάκισμα της ζωής τους», σημειώνουν τα σωματεία στο κάλεσμά τους. Θέτουν στόχο «να πλατύνει το μέτωπο του αγώνα, της αγωνιστικής ενότητας με νέες δυνάμεις», να δυναμώσει η διεκδίκηση «για να πάρουμε πίσω τις ΣΣΕ, να καταργήσουμε όλες τις αντεργατικές επιλογές, τους αντεργατικούς νόμους».

Κόντρα στον «εθνικό στόχο» της «ανάπτυξης» και στους «δημοσιονομικούς στόχους» της κυβέρνησης, επισημαίνουν ότι «την ίδια ώρα που υπάρχει τεράστια αύξηση των πολεμικών δαπανών και της πολεμικής εμπλοκής της χώρας, για την προστασία του εφοπλιστικού κεφαλαίου και όχι μόνο, για τις λαϊκές ανάγκες δεν περισσεύει τίποτα». Ενώ οι κίνδυνοι που προκαλεί η εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους «είναι τεράστιοι για τον λαό, αν σκεφτεί κανείς το ενδεχόμενο γενικευμένης πολεμικής σύρραξης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ