Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑ «ΤΕΜΠΗ» ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!
Απεργούν αύριο στον σιδηρόδρομο για την ασφάλεια στα τρένα

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν αύριο, Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη, οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο, θέτοντας ξανά στο προσκήνιο, ενάμιση χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη, το ζήτημα της ασφάλειας εργαζομένων και επιβατών. Στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης, που έχουν προκηρύξει το Σωματείο Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ, θα γίνουν συγκεντρώσεις στην Αθήνα, στις 8 π.μ., στον Σταθμό Λαρίσης και στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ., στον Επιβατικό Σιδηροδρομικό Σταθμό.

Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και στις συγκεντρώσεις καλεί η «Δημοκρατική Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση» Σιδηροδρόμων (ΔΕΣΚ). «Η πολιτική που δεν λογαριάζει τις ζωές μας, που δεν έχει την ασφάλειά μας ως προτεραιότητα, ενάμιση χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη, έχει δώσει δείγματα γραφής και στον σιδηρόδρομο. Τίποτε ουσιαστικό δεν άλλαξε στη λειτουργία και στην κυκλοφορία των τρένων. Περίσσεψαν οι δηλώσεις των αρμοδίων, τα σχέδια και τα προγράμματα», σχολιάζει.

Υπενθυμίζεται ότι, μόνο τις τελευταίες μέρες, καταγράφηκε ένα «ατύχημα», όταν τρένο προσέκρουσε σε πεσμένα δέντρα, και μια παραλίγο τραγωδία μέσα στην Αττική, όταν συρμοί του Προαστιακού βρέθηκαν να κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση σε μονή τροχιά.

«Δεν πήραν κανένα μήνυμα. Τώρα πια αποθρασύνθηκαν τόσο πολύ που δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα. Υπουργείο Μεταφορών - ΟΣΕ και "Hellenic Train", με κυνισμό και με αστείρευτο θράσος, ισχυρίζονται πως όλα είναι ασφαλή», καταγγέλλει η ΔΕΣΚ. Οπως επισημαίνει, τα κενά και οι ελλείψεις που οδήγησαν στην τραγωδία των Τεμπών είναι και σήμερα παρόντα: Η φωτοσήμανση, η τηλεδιοίκηση, η αξιόπιστη επικοινωνία δεν υπάρχουν σε ένα μεγάλο μέρος του δικτύου. Τα συστήματα ασφαλείας στην κυκλοφορία των τρένων είναι άγνωστο πότε θα λειτουργήσουν. Το προσωπικό μειώνεται ραγδαία. Η ανάγκη για την εκπαίδευση και εξειδίκευσή του υποτιμάται. Προσλήψεις δεν γίνονται. Οι εγκαταστάσεις στα συγκροτήματα παραμένουν απαρχαιωμένες. Το τροχαίο υλικό που δρομολογείται είναι «γερασμένο».

«Για να γίνουν όλα αυτά και ό,τι ακόμα θα εξασφαλίσει την ασφάλεια στην εργασία μας και την κυκλοφορία των τρένων δεν διαθέτουν χρήματα. Την ασφάλεια τη θεωρούν κόστος. Ενώ για να εκσυγχρονίσουν τις γραμμές σύνδεσης με τα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, για να μπορεί να μεταφέρεται ο ΝΑΤΟικός στρατιωτικός εξοπλισμός για να σκοτώνονται οι λαοί, βρήκαν και διαθέτουν εκατομμύρια ευρώ», υπογραμμίζει η ΔΕΣΚ.

«Δεν πάει άλλο. Τα τρένα πρέπει να κυκλοφορούν σε ασφαλές δίκτυο και εμείς να εργαζόμαστε σε ασφαλείς συνθήκες», καταλήγει. Καλεί τους εργαζόμενους και τα σωματεία να απεργήσουν και να διεκδικήσουν: Αμεσες προσλήψεις προσωπικού με συγκροτημένα δικαιώματα. Διαρκή εκπαίδευση και εξειδίκευση του προσωπικού. Κανένας εργαζόμενος σε αλλότριες εργασίες. Εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού. Ανανέωση του τροχαίου υλικού. Αμεση αποκατάσταση του κατεστραμμένου δικτύου. Εγκατάσταση των συστημάτων ασφαλείας στη λειτουργία και την κυκλοφορία των συρμών. Αμεση επισκευή της γραμμής ΣΚΑ - Οινόη. Τοποθέτηση συστημάτων ασφαλείας στις ισόπεδες διαβάσεις. Μέτρα προστασίας του προσωπικού συνοδείας των αμαξοστοιχιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ