Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΡΩΣΙΑ - ΔΥΤΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ
Ολο και περισσότερα δεξαμενόπλοια μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο

Ολο και περισσότερα δεξαμενόπλοια από εκείνα στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις από χώρες της «Δύσης» για τον ρόλο τους στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου βρίσκουν και πάλι δουλειά, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, την ώρα που οι «δυτικές» κυβερνήσεις προσπαθούν να περιορίσουν την παράκαμψη των κυρώσεων.

Από τα τέλη Απρίλη, τουλάχιστον 17 φορτία αργού και διυλισμένων προϊόντων έχουν εγκαταλείψει τα ρωσικά λιμάνια με πλοία όπου ΗΠΑ, Βρετανία και ΕΕ είχαν επιβάλει κυρώσεις το 2022, ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τα περισσότερα φορτία μεταφέρθηκαν με πλοία του ρωσικού γίγαντα δεξαμενόπλοιων, της κρατικής ναυτιλιακής «Sovcomflot», στην οποία είχαν επιβληθεί οι κυρώσεις.

Η συντριπτική πλειονότητα των δεξαμενόπλοιων της «Sovcomflot» είχαν παραμείνει σε αδράνεια, μερικά και ως οκτώ μήνες, αμέσως μετά την επιβολή των κυρώσεων.

Ωστόσο, οι ναυλωτές πλέον ναυλώνουν όλο και περισσότερα πλοία της «Sovcomflot» μετά την επιτυχή παράδοση ορισμένων φορτίων πετρελαίου στην Κίνα, τα οποία μεταφέρθηκαν, τουλάχιστον για ένα μέρος του ταξιδιού, με δεξαμενόπλοια που απέκρυπταν το ψηφιακό στίγμα τους.

Πλέον όμως διαπιστώνεται ότι αυτά τα τάνκερ δεν προσπαθούν να κρύψουν τις κινήσεις και τα φορτία παραδίδονται ανοιχτά στην Κίνα και την Ινδία.

Η «Sovcomflot», γνωστή και ως SCF, «δεν έχει καμία σχέση με τις χώρες που επιβάλλουν κυρώσεις και ως εκ τούτου δεν υπόκειται σε μέτρα του Ηνωμένου Βασιλείου, της ΕΕ ή των ΗΠΑ», δήλωσε η εταιρεία στο Bloomberg. Κατά συνέπεια, η SCF δεν μπορεί να θεωρηθεί «ούτε ως παραβάτης των κυρώσεων ούτε ως εργαλείο για την υπονόμευσή τους».

Η χρήση δεξαμενόπλοιων που υπόκεινται σε κυρώσεις για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου επιταχύνθηκε τον Αύγουστο και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τον Σεπτέμβρη.

Χαρακτηριστικά, αναφέρει το Bloomberg, τον περασμένο μήνα διαπιστώθηκε ότι 6 δεξαμενόπλοια που βρίσκονταν υπό «δυτικές» κυρώσεις φόρτωσαν ρωσικά φορτία πετρελαίου κι άλλα τόσα τις πρώτες 15 μέρες του Σεπτέμβρη.

Καθώς μάλιστα άλλα 11 δεξαμενόπλοια παραμένουν αγκυροβολημένα κοντά στο ρωσικό λιμάνι Κόζμινο του Ειρηνικού, 7 παραμένουν αδρανοποιημένα στα ανοιχτά του Υστ Λούγκα, άλλα τρία στη Μαύρη Θάλασσα εδώ και μήνες και δύο ανοιχτά του Μούρμανσκ, φαίνεται ότι θα παραδοθούν περισσότερα φορτία ρωσικού πετρελαίου το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να σταματήσει η μετάγγιση πετρελαίου στον κόλπο της Καρύστου (2022-06-02 00:00:00.0)
Κατάσχεση ιρανικού πετρελαίου από ρωσικό τάνκερ με παρέμβαση των ΗΠΑ (2022-05-27 00:00:00.0)
Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Βενεζουέλας (2021-01-20 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι πιέσεις και οι απειλές των ΗΠΑ (2019-08-23 00:00:00.0)
Νέες απειλές κατά του Ιράν (2018-11-09 00:00:00.0)
Συνέχεια στις ακινητοποιήσεις πετρελαιοφόρων (2000-04-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ