Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΥΓΕΙΑ
ΣΚΟΠΕΛΟΣ
«Μαχαίρι» του ΕΟΠΥΥ στα έξοδα μετακίνησης εντός του νομού

Μια ακόμα θηλιά στον λαιμό των ασθενών των λαϊκών στρωμάτων, αυτήν τη φορά στις Σποράδες, περνάει η κυβέρνηση της ΝΔ, αφού κόβει «μαχαίρι» τη δικαιούμενη αποζημίωση των μετακινήσεων εντός του νομού (π.χ. Νοσοκομείο Βόλου) για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν. Την απαράδεκτη αυτή απόφαση αποκαλύπτει και καταγγέλλει η ΚΟΒ Σκοπέλου του ΚΚΕ. Μάλιστα, σχετική Ερώτηση κατέθεσε το Κόμμα και στη Βουλή, προς τον υπουργό Υγείας.

Με το πρόσχημα ότι οι Σποράδες είναι «μια ανάσα» από τον Βόλο, το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ καταργούν με ερμηνευτική εγκύκλιο τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ). Πρόκειται για τον κανονισμό που προβλέπει την αποζημίωση ασθενών - δικαιούχων του ΕΟΠΥΥ που χρειάστηκε να μετακινηθούν, εκτός του τόπου κατοικίας τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν πρόβλημα υγείας που δεν αντιμετωπίζεται σε υγειονομική δομή κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

Κι ενώ μέχρι πριν από λίγους μήνες οι ασθενείς έπαιρναν έστω και το αντίτιμο των εισιτηρίων, εδώ και κάμποσο διάστημα αναγκάζονται να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Οπως επισημαίνει η ΚΟΒ, «με αφορμή απόρριψη αιτήματος Σποραδίτη ασθενούς για αποζημίωση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και μετά από παρέμβαση του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Μαγνησίας, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ διευκρινίζει ότι "θα αποδίδονται έξοδα μετακίνησης σε ασθενείς οι οποίοι μετακινούνται εκτός των ορίων του νομού που κατοικούν"»...

Δηλαδή, προσθέτει, «με δεδομένη την επίσης υποβαθμισμένη λειτουργία του "Αχιλλοπούλειου", εάν χρειαστεί να μετακινηθεί κάποιος ασθενής από τις Σποράδες εκτός νομού, π.χ. στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, θα αποζημιωθεί μόνο για τα εισιτήρια του ΚΤΕΛ και όχι για τα ακτοπλοϊκά Σποράδες - Βόλος;».

Η ΚΟΒ θυμίζει στην κυβέρνηση ότι η Σκόπελος απέχει σχεδόν εξήντα (60) ναυτικά μίλια (97 χιλιόμετρα περίπου) από τον Βόλο, ότι το Κέντρο Υγείας του νησιού είναι τραγικά υποστελεχωμένο (χωρίς μόνιμο γιατρό Γενικής Ιατρικής, ακτινολόγο, μικροβιολογικό εργαστήριο, ενώ τα αναλώσιμα πολλές φορές τα αγοράζουν οι ασθενείς). Επίσης, ότι τα εισιτήρια έχουν αυξηθεί κατά 40% από το 2021 και ότι επί 6 μήνες οι Σποράδες βρίσκονται με ένα καράβι στη γραμμή και οι ασθενείς υποβάλλονται σε δύο και τρεις αναγκαστικές διανυκτερεύσεις στον Βόλο με τα ανάλογα έξοδα...

Η ΚΟΒ Σκοπέλου καλεί τον λαό των Σποράδων να δυναμώσει τον αγώνα του για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών στην Υγεία μέσα από τους μαζικούς φορείς και, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, να διεκδικήσουν τόσο την επαναφορά της αποζημίωσης όσο και άλλα μέτρα όπως: Κάλυψη των εξόδων παραμονής και διατροφής, πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου Βόλου και των Κέντρων Υγείας των Σποράδων, δωρεάν εισιτήρια για χρονίως πάσχοντες, στρατευμένους, εκπαιδευτικούς κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οξυμένα προβλήματα σε Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία (2016-12-30 00:00:00.0)
Μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς και υλικά (2013-03-14 00:00:00.0)
Στο έλεος της εφοπλιστικής ασυδοσίας (2002-09-03 00:00:00.0)
Ενας «Παράδεισος» που δεν αφήνουνε ν' ανθίσει... (2001-08-05 00:00:00.0)
Τα γήινα βάσανα ενός παραδείσου (1996-07-25 00:00:00.0)
Εχει και ο παράδεισος προβλήματα... (1996-07-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ