Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΥΓΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
«Μαγειρέματα» στοιχείων για να αντιστραφεί η εικόνα των νοσοκομείων

Αποκαλυπτική η ανακοίνωση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών» στο ΠΓΝΙ

Τα ...ταχυδακτυλουργικά κόλπα του υπουργείου Υγείας με το μαγείρεμα στοιχείων σχετικά με την κατάσταση των νοσοκομείων αποκαλύπτονται και στην περίπτωση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Αυτή την προσπάθεια της κυβέρνησης φέρνει στην επιφάνεια πρόσφατη ανακοίνωση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών» (ΑΣΥ) στο Νοσοκομείο, με αφορμή την προκλητική δημοσίευση παραπλανητικών και επιλεκτικών στοιχείων για τη χρηματοδότηση και στελέχωσή του από τον υπουργό Υγείας στις αρχές του Σεπτέμβρη.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός σε μια ακόμα προσπάθεια να κατασκευάσει «ειδυλλιακή εικόνα» για τη λειτουργία του νοσοκομείου, επέλεξε να συγκρίνει το 2019 και όχι το 2020 (χρονιά πανδημίας) με το 2023. Διευκρινίζεται ότι το 2019 ήταν η χειρότερη χρονιά στελέχωσης του ΠΓΝΙ, αφού η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενσωμάτωσε στη λειτουργία του το 4ο κτίριο 85 κλινών, με 122 συμβασιούχους, αντί 315 υγειονομικών που απαιτεί η πλήρης στελέχωσή του.

Ο υπουργός Υγείας επικαλείται ότι η αύξηση νοσηλευομένων στο ΠΓΝΙ από 61.000 το 2019 σε 70.000 το 2023 συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση στον προϋπολογισμό και τη στελέχωση σε προσωπικό του νοσοκομείου. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι ο προϋπολογισμός του ΠΓΝΙ αυξήθηκε από τα 64 εκατ. ευρώ, στα 86 εκατ. ευρώ, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων από 2.150 ανήλθε στους 2.306, την ίδια περίοδο.

Ωστόσο η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της υπηρεσίας πληροφορικής που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΠΓΝΙ, οι πραγματικές τελικές δαπάνες του ΠΓΝΙ το 2019 ήταν 57 εκατ. ευρώ και το 2023 μόλις 65 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, αυτή η αύξηση του προϋπολογισμού του ΠΓΝΙ κατά 8 εκατ. ευρώ δεν αρκεί να καλύψει ούτε την αύξηση των δαπανών σε υγειονομικό υλικό που ανέρχεται αυτή την περίοδο στα 9 εκατ. ευρώ, ενώ η σωρευτική αύξηση των συνολικών δαπανών για την κάλυψη των απολύτως βασικών αναγκών (αντιδραστήρια, διατροφή, Ενέργεια κ.ά.) ανέρχεται στα 11 εκατ. ευρώ. Δηλαδή η κάλυψη των παραπάνω αναγκών επιτεύχθηκε με το πετσόκομμα άλλων.

Παράλληλα, στην ανακοίνωση της ΑΣΥ αναφέρεται ότι ενώ υπήρχαν υπόλοιπα χρημάτων από τους εγκεκριμένους προϋπολογισμούς του νοσοκομείου, «το υπουργείο, η 6η ΥΠΕ και η Διοίκηση αποφάσισαν να συγκρατήσουν τις δαπάνες, για να καλύψουν τα κενά της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των πλεονασμάτων, μη καλύπτοντας συνειδητά τις ανάγκες του ΠΓΝΙ».

Αντίστοιχα, παραπλανητικά στοιχεία χρησιμοποιούνται και για την παρουσίαση της αύξησης του προσωπικού. Συγκεκριμένα το υπουργείο συμπεριλαμβάνει στους 2.306 εργαζόμενους, 228 ειδικευόμενους ιατρούς και 100 ειδικευόμενους νοσηλευτές που δεν καταγράφονται σε οργανισμούς, διότι είναι εκπαιδευόμενοι. Δηλαδή οι τελικώς 1.978 εργαζόμενοι δεν καλύπτουν ούτε τον ισχύοντα οργανισμό του 2012! «Τον οργανισμό δηλαδή ενός άλλου νοσοκομείου, πριν το 4ο κτίριο των 85 κλινών και των 315 μόνιμων που αντιστοιχούν σε αυτές και πριν το άνοιγμα τμημάτων που δεν υπήρχαν το 2019 δηλ. ΜΕΛ, Εμβολιαστικό Κέντρο, PET-CT, Κέντρο Ψυχικής Υγείας, Ξενώνας Ψυχιατρικών Ασθενών κ.α. αυξάνοντας τις ανάγκες στελέχωσης σε επιπλέον 100 μόνιμους, που μαζί με τους 315 του 4ου κτιρίου, ξεπερνάνε τους 415», επισημαίνουν οι αγωνιστές υγειονομικοί.

Το μέγεθος της εξαπάτησης γίνεται ακόμη μεγαλύτερο αν υπολογίσει κανείς ότι από τους 2.416 εργαζόμενους στα τέλη του 2020 - χρονιά πανδημίας - το 2023 ο αριθμός των εργαζομένων μειώνεται κατά 110 με ταυτόχρονη αύξηση κατά 10.000 των νοσηλευόμενων ασθενών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ