Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΥΠΕΡΠΟΝΤΙΕΣ ΚΤΗΣΕΙΣ
Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και στη Μαρτινίκα

Μετά τις πολυήμερες διαδηλώσεις αυτοχθόνων που έγιναν τον Μάη στη γαλλική εξωχώρια κτήση της Νέας Καληδονίας στον Ειρηνικό, διαδηλώσεις κατά της κυβερνητικής πολιτικής ξέσπασαν τις τελευταίες μέρες και στη Μαρτινίκα, υπερπόντια γαλλική κτήση στην Καραϊβική με περίπου 350.000 κατοίκους.

Οι διαδηλωτές - που καταγγέλλουν το μεγάλο κόστος ζωής - βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις καταστολής που επιστράτευσαν οι τοπικές αρχές της κυβέρνησης Μακρόν. Μάλιστα χτες έφτασε στο νησί και ομάδα του σώματος «ειδικής αστυνομίας κατά των ταραχών», της οποίας η δράση στη Μαρτινίκα είχε απαγορευτεί πριν από 65 χρόνια.

Ο τοπικός εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης είχε ανακοινώσει απαγόρευση των διαδηλώσεων στους δήμους Fort-de-France, Le Lamentin, Ducos και Le Robert (καταρχάς) μέχρι και χτες, ενώ είχε εκδοθεί και εντολή απαγόρευσης κυκλοφορίας, με σκοπό να μπει «τέλος στη βία και τις ζημιές που διαπράττονται στις συγκεντρώσεις».

Νέος γύρος αντικυβερνητικών διαδηλώσεων άρχισε όμως και στη Νέα Καληδονία, όπου μάλιστα στις 19 του μήνα δύο ακόμα αυτόχθονες της φυλής Κανάκ κατέληξαν αφού πυροβολήθηκαν από μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Στελέχη της αντιπολίτευσης που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της νήσου, όπως ο βουλευτής (Κανάκ) Εμανουέλ Τιμπό, καταδίκασαν την κυβέρνηση Μακρόν για «τις ίδιες νεοαποικιακές λογικές» και ζήτησαν «αποαποικιοποίηση».

Για «σοβαρή κατάσταση» μιλά και ο υπ. Οικονομίας

Ολα αυτά ενώ η κυβέρνηση Μπαρνιέ στρώνει το έδαφος για νέες αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, καθώς μετά την προχτεσινή ανακοίνωση της σύνθεσης του νέου υπουργικού συμβουλίου, ετοιμάζεται τώρα για τη συζήτηση του νέου σχεδίου προϋπολογισμού στη Βουλή.

Οπως έσπευσε να επισημάνει στις πρώτες του δηλώσεις αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος υπουργός Οικονομίας Αντουάν Αρμάν, «εκτός ενός ή δύο χρόνων εξαιρετικού χαρακτήρα κρίσης τα τελευταία πενήντα χρόνια, έχουμε ένα από τα μεγαλύτερα ελλείμματα της Ιστορίας μας. Η κατάσταση είναι σοβαρή».

Δημοσίευμα της οικονομικής «Λεζ Εκό» σημειώνει ότι το υπουργείο εκτιμά πως το δημοσιονομικό έλλειμμα θα φτάσει το 6% το 2024, ενώ η τελευταία πρόβλεψη το τοποθετούσε στο 5,1%. Ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει αν η Γαλλία θα τηρήσει την πρόβλεψη για φέτος και δήλωσε ότι εργάζεται ώστε να παρουσιαστεί σύντομα μια «αξιόπιστη πρόβλεψη» για την κατάσταση.

Ανάμεσα σε άλλα ο Αρμάν εξέφρασε πλήρη ετοιμότητα για συνεργασία με τις εργοδοτικές οργανώσεις, όπως η Medef (η ένωση των μεγαλοβιομηχάνων της χώρας), και ξεκαθάρισε ότι «ενδεχόμενες φορολογικές αυξήσεις (...) δεν θα εμποδίσουν την οικονομική μας ανάπτυξη, δεν θα εμποδίσουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας», επιβεβαιώνοντας και έτσι ότι προτεραιότητα παραμένει η υπεράσπιση της ανταγωνιστικότητας του γαλλικού κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ