Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ «WOLT» - ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μαχητικά στους δρόμους για αυξήσεις, μέτρα προστασίας και απευθείας προσλήψεις

Με στάση εργασίας και μοτοπορεία χτες στην Αθήνα έστειλαν μήνυμα κλιμάκωσης

Με μεγάλη συμμετοχή η χτεσινή κινητοποίηση
Με μεγάλη συμμετοχή η χτεσινή κινητοποίηση
Στάση εργασίας (10 π.μ. - 2 μ.μ.) και δυναμική κινητοποίηση στα γραφεία της «Wolt» αλλά και σε γραφεία των εργολάβων της - «δουλέμπορους» τους αποκαλούν οι εργαζόμενοι - πραγματοποίησαν χτες το πρωί διανομείς, με «μπλοκάκι» και μισθωτοί, στην Αθήνα, με οργανωτή το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

Στις απαιτήσεις των διανομέων ξεχωρίζουν αυτές για αυξήσεις στις αμοιβές τους, τα μέτρα για την υγεία και ασφάλεια και η απευθείας πρόσληψη των εργολαβικών εργαζομένων από τη «Wolt».

Τα επόμενα βήματά τους είναι νέα στάση εργασίας (7 μ.μ. - 11 μ.μ.) την Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη. Μέχρι τη μέρα εκείνη έχουν δώσει διορία στην εταιρεία να τους απαντήσει για τα αιτήματά τους που της απέστειλαν με e-mail. Ακόμα αποφάσισαν να κατέβουν σε απεργία στις 11 Οκτώβρη μαζί με τους συναδέλφους τους στην «efood».

Η χτεσινή συγκέντρωση έγινε στη συμβολή των λεωφόρων Κηφισίας και Αλεξάνδρας, όπου ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου, απευθυνόμενος στους διανομείς, θύμισε τη μεγάλη απεργία που είχαν κάνει πριν από έναν χρόνο και πάλι μαζί με το Συνδικάτο. Σήμερα, είπε, «είμαστε πιο έμπειροι. Δεν ξεχωρίζουμε κανέναν συνάδελφο, καταλαβαίνουμε πως απέναντί μας είναι η εργοδοσία». Σήμερα, τόνισε, «αρχίζει ένας μεγάλος αγώνας και για να έχουμε αποτελέσματα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί», ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας και το πόστο που έχει ο καθένας και η καθεμία.

Στη συνέχεια συζήτησαν και πήραν απόφαση για την απεργία στις 11 Οκτώβρη και μετά ξεκίνησε η μοτοπορεία που μέσω Βασιλίσσης Σοφίας κατευθύνθηκε στο Σύνταγμα, όπου έκανε μια σύντομη στάση, με τον Γ. Στεφανάκη να επισημαίνει ότι εκεί βρίσκονται και τα «McDonald's», που όπως και η «Wolt» βγάζουν ένα σωρό κέρδη από το ξεζούμισμα των εργατών. Ακόμα απευθύνθηκε στον κόσμο που περνούσε από την περιοχή καλώντας τον να στηρίξει τον αγώνα των διανομέων. Η πορεία συνεχίστηκε φθάνοντας στα γραφεία της «Wolt» στη λεωφόρο Μιχαλακοπούλου.

Εκεί απαίτησαν να κατέβει κάτω ο διευθυντής προκειμένου να του επιδώσουν το υπόμνημα με τα αιτήματά τους. Ο διευθυντής αρχικά έστειλε κάποια εκπρόσωπό του αλλά στη συνέχεια, κάτω από την πίεση των απεργών, κατέβηκε ο ίδιος, ωστόσο αρνήθηκε να παραλάβει το υπόμνημα με τον όρο να υπογράψει την παραλαβή του. Ετσι οι απεργοί το απέστειλαν με e-mail και του έδωσαν διορία έως την Παρασκευή για να δώσει απαντήσεις.

Οι εργολάβοι των ...εργολάβων ή απλά «δουλέμποροι»

Ακολούθησε νέα μοτοπορεία στους Αμπελόκηπους σε δύο γραφεία εργολάβων της «Wolt», οι οποίοι προσλαμβάνουν οι ίδιοι εργαζόμενους για να εκτελούν παραγγελίες της εταιρείας. Οι καταγγελίες των εργαζομένων είναι ότι οι εργολάβοι εκβιάζουν και τρομοκρατούν, ιδιαίτερα τους μετανάστες, δεν τους δίνουν τον κανονικό μισθό τους, δεν τους κολλάνε ένσημα, δεν τους δίνουν άδεια, Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα.

Ενώ το ένα από τα δύο γραφεία ήταν «κλειστό», στο δεύτερο ένας από τους διαχειριστές προσπαθώντας να κρυφτεί κατέβασε ...ρολά, αλλά οι απεργοί τον ξετρύπωσαν και απαίτησαν να έρθει ο κυρίως εργολάβος, ο οποίος, όπως κατήγγειλαν, την παραμονή της απεργίας είχε στείλει μήνυμα ότι όποιος απεργήσει την άλλη μέρα δεν θα έχει δουλειά!

Ομως, αντί για αυτόν ήρθε η σύζυγός του (!), η οποία ανεπιτυχώς επιχείρησε να διαψεύσει τις καταγγελίες. «Φέρτε μου έναν να τα πει αυτά», έλεγε η «αντ' αυτού» του εργοδότη, ανεπιτυχώς βέβαια, αφού παρά τις απειλές, εργαζόμενοι μετανάστες που απασχολεί το συγκεκριμένο γραφείο βγήκαν μπροστά! Προσπαθώντας, δε, να αποφύγει την πίεση των καταγγελιών παραδέχθηκε ότι πίσω από τον σύζυγό της βρίσκεται άλλη εταιρεία!

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε στις 2 το μεσημέρι όταν έληξε και η στάση εργασίας. Ακολούθησε σύσκεψη στα γραφεία του Συνδικάτου για μια αποτίμηση της κινητοποίησης και την καλύτερη οργάνωση των επόμενων αγωνιστικών βημάτων.

Στη Θεσσαλονίκη

Διανομείς από τις μεγάλες πλατφόρμες βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και στη Θεσσαλονίκη, διεκδικώντας αυξήσεις στο εισόδημά τους, προστασία της υγείας τους.

Στο πλαίσιο κλιμάκωσης της πάλης τους, το Σωματείο Εργαζομένων της «efood» και οι διανομείς της «Wolt», μέσα από Γενικές Συνελεύσεις αποφάσισαν απεργία για το Σάββατο 28 Σεπτέμβρη, ενώ την ίδια μέρα θα γίνει νέα συνέλευση για τους διανομείς της «Wolt». Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ), στηρίζοντας τους αγώνες των διανομέων στις πλατφόρμες, έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία την ίδια μέρα. Επίσης, καλεί σε απεργιακή μοτοπορεία που θα ξεκινήσει στις 2 το μεσημέρι μπροστά από το Εργατικό Κέντρο.

«Η απεργία της 28ης Σεπτέμβρη είναι σταθμός κλιμάκωσης για τον αγώνα των διανομέων, μισθωτών και freelancers, σε πλατφόρμες και καταστήματα. Οποιες απόπειρες γίνονται από διάφορους "καλοθελητές" να χωρίσουν τους διανομείς σε "μεν και δε", που στόχο έχουν να πλήξουν τις δράσεις τους, θα πέσουν στο κενό», σημειώνει το ΣΕΤΕΠΕ, τονίζοντας παράλληλα ότι την ίδια τύχη θα έχει και η επίθεση στο Σωματείο από τους ίδιους «καλοθελητές». «Οι διανομείς κάνουν πέρα αυτές τις φωνές και με τη μαχητικότητά τους απαντάνε στον δρόμο!», αναφέρει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ