Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ζήτησε αναγνώριση του ψευδοκράτους από το βήμα του ΟΗΕ

...και σεβασμό των «νόμιμων συμφερόντων» της Τουρκίας σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο

Την αναγνώριση του ψευδοκράτους και της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο ζήτησε χτες από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Τούρκος Πρόεδρος, λίγες μόλις ώρες πριν τη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό.

Ο Ρ. Τ. Ερντογάν ισχυρίστηκε πως «η πλευρά που πάντοτε προέβαλε ειλικρινή βούληση για μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού ήταν οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία» και επέμεινε ότι «στο νησί υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη και δύο ξεχωριστοί λαοί». Ζήτησε δε «να καταγραφούν εκ νέου η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων, που αποτελούν τα κεκτημένα δικαιώματά τους, και να τερματιστεί η απομόνωση» και «η διεθνής κοινότητα να αναγνωρίσει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και να συνάψει διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις» μαζί της.

Την ίδια ώρα, δείχνοντας προς τα σχέδια συνεκμετάλλευσης με ευρωατλαντική σφραγίδα που «τρέχουν» στην περιοχή σημείωσε ότι «θέλουμε να δούμε το Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο ως μια περιοχή σταθερότητας και ευημερίας, όπου τα νόμιμα συμφέροντα όλων των ενδιαφερόμενων μερών γίνονται σεβαστά. Είναι προς το κοινό συμφέρον ολόκληρης της περιοχής να αναπτυχθεί συνεργασία, ιδίως όσον αφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, την ελευθερία και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και του θαλάσσιου εμπορίου».

Νωρίτερα, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης είχε χαρακτηρίσει «πολύ εποικοδομητική» τη συζήτηση που είχε με τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, όπου τόνισε ότι στη Λευκωσία «έχουμε αποδείξει την πολιτική μας βούληση, την ετοιμότητά μας για επανέναρξη των συνομιλιών, αξιοποιώντας και το διαπραγματευτικό κεκτημένο».

Πρόσθεσε ότι βρίσκεται «στη διάθεση του γγ ανά πάσα στιγμή, οπουδήποτε, να συναντηθώ τόσο με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη όσο και με την τουρκική αντιπροσωπεία» και, μιλώντας για «προσπάθεια» που «ο γγ έχει αναλάβει προς αυτήν την κατεύθυνση εδώ και καιρό» και για την οποία ελπίζει «να καρποφορήσει», επανέλαβε ότι «από δικής μας πλευράς είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή».

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο επανέναρξης συναντήσεων και μέσα στον Οκτώβριο, απάντησε: «Ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε. Αυτό ήταν το μήνυμα προς τον γγ». Παρέπεμψε δε και σε συνάντηση Γκουτέρες - Ερντογάν, για την οποία εξέφρασε την ελπίδα «ότι θα υπάρξουν κάποια θετικά αποτελέσματα».

Αναφορικά με τις δικές του επαφές με στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, υπογράμμισε ότι «η έμφαση είναι στις διμερείς μας σχέσεις με τις ΗΠΑ, όπως και στο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από πλευράς των ΗΠΑ για να συμμετάσχουν πιο ουσιαστικά στην ηλεκτρική διασύνδεση ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα», παραπέμποντας και σε νέες «θετικές ανακοινώσεις» που θα γίνουν αρχές του 2025 «σε σχέση με τις διμερείς μας σχέσεις, που θα αποδεικνύουν τη στρατηγική επιλογή της ενίσχυσης των σχέσεών μας».

Επενδύει στις «βαθιά ριζωμένες σχέσεις» με τους «Δυτικούς εταίρους»

Το σύνθετο παζάρι που δυναμώνει ανάμεσα στην Τουρκία και σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ αντανακλούν και οι συναντήσεις που συνεχίζει ο Ερντογάν στο περιθώριο της ετήσιας ΓΣ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Προχτές ο Τούρκος ηγέτης συνάντησε τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς, στον οποίο τόνισε ότι «η Τουρκία και η Γερμανία είναι δύο σύμμαχοι με βαθιά ριζωμένες σχέσεις και δεσμούς».

Μετά δε τη συζήτησή τους δήλωσε στα ΜΜΕ ότι «συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη βελτίωση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς, για την αξιοποίηση και την αύξηση των ευκαιριών» και ότι «η Τουρκία είναι έτοιμη για βήματα που θα ωφελήσουν και τις δύο χώρες». Ακόμα, χαρακτήρισε «απαραίτητο να αναζωογονηθούν οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης», ενώ σημείωσε πως η Αγκυρα «αναμένει υποστήριξη από τη Γερμανία για την επίλυση, το συντομότερο δυνατόν, του ζητήματος των θεωρήσεων» εισόδου των Τούρκων πολιτών στις χώρες της ζώνης Σέγκεν.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια συνάντησης με Τούρκους και Αμερικανούς επιχειρηματίες εξέφρασε προσδοκία «μονομερείς εφαρμογές, όπως οι πρόσθετοι δασμοί στους τομείς του σιδήρου, του χάλυβα και του αλουμινίου, οι έρευνες και οι κυρώσεις του νόμου CAATSA να εγκαταλειφθούν» (κυρώσεις που η Ουάσιγκτον έθεσε σε εφαρμογή λόγω της συμφωνίας Μόσχας - Αγκυρας για τους S-400). Μίλησε για «μέτρα και περιορισμούς της αμυντικής βιομηχανίας που επιβλήθηκαν από τη σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ» και «επηρεάζουν αρνητικά το αίσθημα εμπιστοσύνης», εκφράζοντας την ελπίδα ότι «έχουμε μπει σε μια νέα σελίδα με το έργο εκσυγχρονισμού των F-16, και αναμένουμε οριστική άρση των περιορισμών στις εξαγωγές σε αυτόν τον τομέα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ