Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
«Αξιο» το βραβείο για τις ΝΑΤΟικές υπηρεσίες του

Ντράπηκε κι η ντροπή χτες, με τον Αλ. Τσίπρα να βραβεύεται με βραβείο ειρήνης από ίδρυμα ονόματι Ν. Νικηφορίδης - του εκτελεσμένου αγωνιστή ενάντια στα ευρωατλαντικά σχέδια - για τη συνεισφορά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στα... ευρωατλαντικά σχέδια, και συγκεκριμένα στη Συμφωνία των Πρεσπών. Για να δικαιώσει πάντως τον λόγο της βράβευσης, ο Τσίπρας παραλαμβάνοντας το βραβείο ζήτησε «να διατηρηθεί η δυναμική που δημιουργήθηκε για την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής από τη Συμφωνία των Πρεσπών» στον ανταγωνισμό με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Παράλληλα ζήτησε «σεβασμό της Συμφωνίας από τη νέα πολιτική και πολιτειακή της ηγεσία. Δεν πρέπει να αφήσουμε τα Βαλκάνια να γίνουν ένα ανεξέλεγκτο πεδίο ανταγωνισμού δυνάμεων. Δεν πρέπει να αφήσουμε τον εθνικισμό να θεριέψει στην περιοχή ακόμα περισσότερο. Μια Συμφωνία που αποτελεί πρότυπο επίλυσης διαφορών για τα Δυτικά Βαλκάνια», με βάση τα ΝΑΤΟικά σχέδια και συμφωνίες που όπως αποδείχτηκε όχι μόνο δεν «κλείνουν» το κεφάλαιο των ανταγωνισμών και των εθνικισμών όπως έλεγαν τότε, αλλά αντίθετα ανοίγουν και νέα τέτοια.

Παράλληλα, εξέφρασε και τη στήριξή του στα σχέδια «διευθετήσεων» που τρέχουν στα Ελληνοτουρκικά, ζητώντας «αξιοποίηση της ΕΕ και των συμμαχιών μας» που σπρώχνουν τα σχέδια συνεκμετάλλευσης με τη «στρατηγική σύμμαχο» Τουρκία, με τον ίδιο εξάλλου να ζητάει και «μια σαφή και γενναία στρατηγική για την προσφυγή στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ», αλλά και να στηρίζει τα διχοτομικά σχέδια στην Κύπρο ζητώντας «επανεκκίνηση των συνομιλιών από το σημείο που διεκόπησαν στο Κραν Μοντανά, το 2017. Και το μήνυμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο, ότι οι δυσμενείς εξελίξεις στην Κύπρο θα επηρεάσουν αρνητικά όχι μόνο τις ελληνοτουρκικές αλλά και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ενώ η πρόοδος στο Κυπριακό θα τις αναβαθμίσει».

Την ίδια ώρα, εξέφραζε και τη στήριξη στα ΝΑΤΟικά σχέδια στην Ουκρανία, ενώ για να μη μείνει αμφιβολία τι εννοούν όταν μιλάνε για «ειρήνη», σημείωσε πως «το θεωρώ ντροπή για την Ευρώπη, οι ευρωπαϊκές δημοκρατικές δυνάμεις να χαρίζουμε τον αγώνα για ειρήνη και τη σταθερότητα στον Τραμπ, στον Ορμπαν και στον τυχοδιωκτισμό της Ακροδεξιάς»!

Ενώ δεν παρέλειψε να δικαιολογήσει και τα προσχήματα με τα οποία το κράτος - δολοφόνος του Ισραήλ (με το οποίο αναβάθμισε τις σχέσεις επί θητείας του) μακελεύει τον παλαιστινιακό λαό, λέγοντας πως «η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας δεν μπορεί να αποτελεί πρόσχημα ούτε λευκή επιταγή για τη δολοφονία χιλιάδων αμάχων - κυρίως παιδιών - και για μια πρωτοφανή ανθρωπιστική καταστροφή», ζητώντας η ΕΕ να συμμετέχει πιο ενεργά για τα συμφέροντά της την «επόμενη μέρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ