Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Η «εξωστρέφεια» του Τουρισμού

Ανησυχία επικρατεί στα οικονομικά επιτελεία για τις επιδόσεις του Τουρισμού τον Ιούλη, τον δεύτερο πιο σημαντικό μήνα για την τουριστική κίνηση και τις εισπράξεις. Η πτώση της μέσης δαπάνης κατά 10% περίπου, στα 608 από 669 ευρώ που ήταν τον Ιούλη του 2023, οδήγησε σε μείωση των τουριστικών εισπράξεων κατά 4,2%, παρά την αύξηση των αφίξεων κατά 4,1%. Οι εισπράξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 9,9%, από τις ΗΠΑ κατά 11,7% και από την Ιταλία κατά 1,5%. Η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση (34,2%) καταγράφηκε από την αγορά της Γαλλίας.

Να σημειωθεί ότι απ' όλους αυτούς τους προορισμούς (πλην Ιταλίας) υπήρξε αύξηση των επισκεπτών τον Ιούλη σε σχέση με πέρυσι, με τους «ειδικούς» να εντοπίζουν το πρόβλημα στο ότι οι τουρίστες αυξάνονται μεν, ξοδεύουν όμως λιγότερα στις διακοπές τους. Τα ...γερά πορτοφόλια που κυνηγούν οι τουριστικοί πράκτορες, οι μεγαλοξενοδόχοι και λοιποί επιχειρηματίες του Τουρισμού δεν «έπιασαν λιμάνι» στην Ελλάδα τον Ιούλη, όπως δείχνουν τα στοιχεία. Το γεγονός εξάλλου ότι οι μεγάλες μειώσεις στη μέση δαπάνη προέρχονται από χώρες της ΕΕ με σημάδια «κόπωσης» στην οικονομία τους (Γερμανία, Γαλλία) εξηγεί έως έναν βαθμό την εικόνα των εισπράξεων τον Ιούλη.

* * *

Η συζήτηση που γίνεται τώρα είναι για το αν και κατά πόσο θα επηρεάσει τη συνολική χρονιάτικη εικόνα του Τουρισμού η κίνηση του Ιούλη, αλλά και του Αυγούστου, για την οποία δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία. Αν δηλαδή θα υπάρξει νέο ρεκόρ σε όλους τους δείκτες (αφίξεις, εισπράξεις, κέρδη) ή θα καταγραφεί υποχώρηση, παρά τις τεράστιες επενδύσεις που έγιναν την περασμένη χρονιά για την προσέλκυση περισσότερων και «ακριβότερων» τουριστών από τις αγορές του εξωτερικού. Θυμίζουμε ότι τα περισσότερα νέα ξενοδοχεία σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς είναι πολλών αστέρων, φανερώνοντας την επιδίωξη κράτους και τουριστικών επιχειρήσεων να προσελκύσουν επισκέπτες υψηλού εισοδήματος.

Για του λόγου το αληθές, ο σύνδεσμος των μεγαλοξενοδόχων ...διαμαρτυρόταν από το 2018 πως «είναι εσφαλμένη η αντίληψη ότι η Ελλάδα αποτελεί προορισμό για τουρίστες χαμηλού εισοδηματικού προφίλ» και ότι «το προφίλ των τουριστών τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει», καθώς «τουλάχιστον 6 στους 10 τουρίστες είναι υψηλού εισοδηματικού προφίλ». Αυτό που μετράει δηλαδή δεν είναι μόνο πόσοι θα έρθουν, αλλά και πόσα θα «αφήσουν». Με αυτό το κριτήριο ο φετινός Ιούλης ανέκοψε τις προσδοκίες τους για μια χρονιά με νέα ρεκόρ, όσο κι αν τέτοια καταγράφονται ήδη σε αεροπορικές εταιρείες, ή στην ακτοπλοΐα και σε άλλους κλάδους που συνδέονται με τον Τουρισμό.

* * *

Με αυτά τα δεδομένα, έχει ξεκινήσει ήδη η συζήτηση για την επόμενη τουριστική σεζόν. Καταλύτης γι' αυτό δεν είναι μόνο οι αγορές του εξωτερικού, που «κλείνουν» τα πακέτα πολύ νωρίτερα από την έναρξη της σεζόν, αλλά και οι διαμαρτυρίες διεθνών τουριστικών πρακτόρων, που απειλούν με ακυρώσεις και «αναστροφή» των τουριστικών ροών αν εφαρμοστούν από το 2025 τα νέα αυξημένα τέλη και οι φόροι στον Τουρισμό. Οπως αναφέρει η Γερμανική Ταξιδιωτική Ενωση (DRV) με επιστολή προς τα μέλη της και την ελληνική κυβέρνηση, το νέο «Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση» και η επιβολή μεγαλύτερου φόρου σε επιβάτες κρουαζιέρας «ενδέχεται να μετακινήσουν τουρίστες από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, λόγω τιμών».

Με άλλα λόγια, η επιβολή ενός «πράσινου» φόρου και η αύξηση ενός τέλους που επιχειρεί να ρυθμίσει συγκρουόμενα επιχειρηματικά συμφέροντα στον Τουρισμό (π.χ. κρουαζιέρα - ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα) προκαλούν αναστάτωση στην αγορά και «απειλές» για απόσυρση τουριστών από τη χώρα μας αν οι διεθνείς πράκτορες δεν διασφαλίσουν το προσδοκώμενο κέρδος, έχοντας ήδη κλείσει σε χαμηλότερες τιμές τα πακέτα για το 2025.

* * *

Ολα αυτά είναι «απόνερα» της πολυδιαφημισμένης «εξωστρέφειας» του Τουρισμού, την οποία στηρίζουν με την πολιτική τους όλες οι κυβερνήσεις και τα κόμματα. Η «εξωστρέφεια» αυτή στηρίζεται στην άγρια εκμετάλλευση χιλιάδων εργαζομένων στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό, για να μπορούν οι επιχειρηματίες να προσφέρουν ανταγωνιστικά πακέτα στους διεθνείς πράκτορες και έτσι να διεκδικούν μεγαλύτερο κομμάτι από την ευρωπαϊκή και παγκόσμια «πίτα». Βασίζεται επίσης στην απλόχερη στήριξη από το κράτος, με προνόμια, επιδοτήσεις και φτηνό δανεισμό, για πιο αποδοτικές επενδύσεις.

Ο «εξωστρεφής» Τουρισμός είναι ταυτόχρονα εκτεθειμένος στα σκαμπανεβάσματα της παγκόσμιας οικονομίας, σε γεωπολιτικές κόντρες και στις ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις που οξύνονται. Είναι αποκαλυπτικό για παράδειγμα ότι οι Ρώσοι τουρίστες, που κάποτε ξεπερνούσαν το μισό εκατομμύριο στη χώρα μας, συρρικνώνονται σταθερά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, λόγω των απαγορεύσεων και των κυρώσεων που έχουν επιβάλει η ΕΕ και η χώρα μας, φτάνοντας φέτος τον Ιούλη μόλις τους 3.500 επισκέπτες, μείωση 44,9% σε σχέση με πέρυσι!

* * *

Από μόνα τους τα στοιχεία αυτά είναι κόλαφος για όσους παρουσιάζουν τις τουριστικές ροές να διαμορφώνονται περίπου «αυθόρμητα», ενώ στην πραγματικότητα αυτοί που κινούν τα νήματα είναι τα παγκόσμια τουριστικά μονοπώλια, με τεράστια ισχύ στο μοίρασμα της «πίτας», με οικονομικά, γεωπολιτικά και άλλα κριτήρια που καμία σχέση δεν έχουν με την ανάγκη του λαού για ποιοτικές διακοπές, ψυχαγωγία και αναψυχή. Αυτά δηλαδή που στερείται ένα στα δύο ελληνικά νοικοκυριά, που δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ούτε μία μέρα διακοπές. Αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των βιοπαλαιστών και της νεολαίας, που κάνουν διακοπές - «σφηνάκι» σε κάποιο νησί, με πανάκριβη διαμονή και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, μέχρι να τελειώσουν οι οικονομίες μιας ολόκληρης χρονιάς...


Κ. Μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απογειώνονται εκμετάλλευση και κέρδη (2023-04-04 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση «λογαριάζει με τους ξενοδόχους»... χωρίς τους εργαζόμενους (2017-07-07 00:00:00.0)
Απαιτήσεις για νέα προνόμια (2012-04-21 00:00:00.0)
Ελληνοκινεζική προσέγγιση (2006-03-28 00:00:00.0)
Εκπτώσεις για τους τουρίστες (2003-08-19 00:00:00.0)
Γίγαντας με... πήλινα πόδια (2003-07-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ