Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Συνεχίζονται οι επιθέσεις του ισραηλινού κατοχικού στρατού

Παράλληλα με το αιματοκύλισμα του Λιβάνου, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις φονικές επιθέσεις εναντίον του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας.

Μετά από 354 μέρες ισραηλινών επιθέσεων, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 41.467 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 95.921.

Στόχος νέας επίθεσης έγινε για πολλοστή φορά ο προσφυγικός καταυλισμός Νουσεϊράτ αλλά και ασθενοφόρο κοντά στο νοσοκομείο Αουάντα της περιοχής.

Παράλληλα η Παλαιστινιακή Επιτροπή Κρατουμένων και πρώην Φυλακισμένων ανακοίνωσε χτες πως περίπου 1.200 αιχμάλωτοι Παλαιστίνιοι σε φυλακές της Ερήμου Νεγκέβ στο Ισραήλ καθημερινά υποβάλλονται σε βασανιστήρια, κακοποιήσεις, παραμέληση. Κάποιοι δε από αυτούς στη συνέχεια «εξαφανίζονται».

Χτες, ο Στ. Ντουζάρικ, εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ, επανέλαβε την έκκληση για την ανάγκη να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας ξένοι απεσταλμένοι δημοσιογράφοι, ώστε να κάνουν γνωστές στον κόσμο «τις ανάγκες της περιοχής, αλλά και το τι ακριβώς έχει συμβεί» επί περίπου έναν χρόνο. Ο ίδιος καταδίκασε και την πρόσφατη έφοδο του ισραηλινού στρατού στα γραφεία του «Al Jazeera» στη Ραμάλα και το κλείσιμό τους για ενάμιση μήνα.

Στο μεταξύ, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, στην πόλη Αζούν που βρίσκεται ανατολικά της Καλκίγια, αναφέρθηκε ο τραυματισμός ενός Παλαιστίνιου γιατρού από ισραηλινά πυρά στη διάρκεια επιχείρησης για τη σύλληψη μίας γυναίκας.

Σε διάφορες πόλεις και χωριά συνελήφθησαν χτες τουλάχιστον 25 Παλαιστίνιοι.

Αναφέρθηκαν επίσης συγκρούσεις μεταξύ κατοχικών δυνάμεων και νεαρών Παλαιστινίων σε διάφορες πόλεις της Δυτικής Οχθης (Ταμούν - νοτιοανατολικά του Τουμπάς, Γιαμούν - δυτικά της Τζενίν, Ιράκ αλ Ταγίχ στα περίχωρα της Ναμπλούς κ.α.).

Ο πόλεμος της Γάζας στη Σύνοδο του ΟΗΕ

Ο πόλεμος στη Γάζα και οι εντεινόμενες επιδρομές του Ισραήλ στον Λίβανο βρέθηκαν στο επίκεντρο των ομιλιών αρκετών ηγετών κρατών κατά την πρώτη μέρα της ετήσιας Συνόδου Κορυφής της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Η Γάζα είναι ένας μόνιμος εφιάλτης που απειλεί να παρασύρει όλη την περιοχή στο χάος. Αρχίζοντας από τον Λίβανο, ο λιβανέζικος λαός, ο ισραηλινός λαός και οι λαοί όλοι του κόσμου δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουν να μετατραπεί ο Λίβανος σε νέα Γάζα... Ολοι θα έπρεπε να θορυβηθούμε από αυτήν την κλιμάκωση. Ο Λίβανος βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου», τόνισε κατά την εναρκτήρια ομιλία του στη σύνοδο ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, επικρίνοντας εμμέσως πλην σαφώς τις ΗΠΑ και άλλες «δυτικές» χώρες για υποκρισία, καθώς εμφανίζονται να προσπαθούν να πετύχουν εκεχειρία «ενώ εξοπλίζουν την επιτιθέμενη δύναμη». Μεταξύ άλλων κατηγόρησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αποτυχία του να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα και στον Λίβανο και ζήτησε τη «μεταρρύθμισή» του, αναφέροντας πως η διεθνής ειρήνη και δικαιοσύνη δεν μπορεί να στηρίζεται σε πέντε χώρες και στα προνόμιά τους. «Δεν πεθαίνουν μόνο τα παιδιά, στη Γάζα, πεθαίνει και το σύστημα του ΟΗΕ», είπε χαρακτηριστικά σχολιάζοντας τη «δυσλειτουργική δομή» των Ηνωμένων Εθνών - ένα θέμα που αναδεικνύεται όλο και πιο συχνά στο πλαίσιο των διεθνών ανταγωνισμών και ανακατατάξεων. Τόνισε δε ότι «δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο» η ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους με πρωτεύουσα την Ανατ. Ιερουσαλήμ.

Αντίστοιχα, ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα Β' τόνισε πως η χώρα του δεν θα δεχθεί τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων και πως θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει η ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Σε επόμενο σημείο απέρριψε το ενδεχόμενο να γίνει η Ιορδανία «εναλλακτική πατρίδα» για τους Παλαιστίνιους, τονίζοντας: «Δεν θα αποδεχθούμε ποτέ τον αναγκαστικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων, κάτι που συνιστά έγκλημα πολέμου». Κατήγγειλε επίσης τις προσπάθειες παραβίασης του στάτους κβο στο τέμενος Αλ Ακσα και άλλους ιερούς τόπους της Ιερουσαλήμ με ευθύνη της κυβέρνησης του Ισραήλ.

Ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι κατήγγειλε το Ισραήλ πως διαπράττει στη Γάζα γενοκτονία «με κάθε δυνατό τρόπο» και τη διεθνή κοινότητα πως ταπεινώνεται από την ανικανότητά της να παρέμβει για να το σταματήσει.

Το ίδιο διάστημα στο Λονδίνο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ κατά την ομιλία του στο συνέδριο των Εργατικών κάλεσε «όλες τις πλευρές να αποφύγουν μια καταστροφή» και ζήτησε να συμφωνηθεί «αμέσως κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα.

Στο μεταξύ, χτες οι μαροκινές αρχές ανακοίνωσαν πως θα δικάσουν έναν Ισραηλινό στρατιώτη που είχε πάει για διακοπές στο Μαρόκο και συνελήφθη με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου στη Γάζα. Ο εν λόγω στρατιώτης είχε ανεβάσει σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες από επιχειρήσεις του ισραηλινού κατοχικού στρατού και ερείπια βομβαρδισμένων κτιρίων στη Λωρίδα της Γάζας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το Παλαιστινιακό στο επίκεντρο συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας (2024-07-18 00:00:00.0)
Με «μακρύ πόλεμο» και παραπέρα «ένταση των μαχών» απειλεί το Ισραήλ (2023-12-28 00:00:00.0)
Αντιδράσεις από την έκθεση του ΟΗΕ για τη Γάζα (2015-06-23 00:00:00.0)
Παρέμβαση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα γραφεία της ΕΕ (2014-11-29 00:00:00.0)
Καλύπτει τα εγκλήματα του Ισραήλ το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (2012-11-24 00:00:00.0)
Να ακυρωθεί τώρα η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ (2012-11-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ