Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
50 ΧΡΟΝΙΑ ΡΙΖΟΣ ΝΟΜΙΜΗ
Συνεχίζουμε στην πρώτη γραμμή! Με τον «Ριζοσπάστη» παντού!

Στις παραλίες
Στις παραλίες
Μέρα επετείου η σημερινή για την εφημερίδα μας, το Οργανο της ΚΕ του ΚΚΕ, τον «Ριζοσπάστη»!

Μέρα που συμπληρώνονται 50 χρόνια από τη νόμιμη επανέκδοση, από τις 25 Σεπτέμβρη του 1974, όταν το ιστορικό εκείνο πρωτοσέλιδο μετέφερε το χαιρετιστήριο της ΚΕ σε όλο τον λαό.

Από όταν το ΚΚΕ και η εφημερίδα του ύστερα από 27 χρόνια βαθιάς παρανομίας περνούσαν στη φάση της τυπικής νομιμότητας, από όταν έπιαναν στις νέες αυτές συνθήκες το νήμα της ανυποχώρητης δράσης, την αναμμένη φλόγα που τροφοδότησαν οι αμέτρητες θυσίες των κομμουνιστών.

Μια ιστορική διαδρομή που φανερώνει την αναγκαιότητα σε κάθε φάση, σε όλες τις συνθήκες η ΚΕ του Κόμματος να εκδίδει το όργανό της, να διακινείται στον λαό η εφημερίδα, να μεταφέρεται η γραμμή του για τις εξελίξεις, για κάθε πρόβλημα, να φωτίζεται η διέξοδος.

* * *

Μετρώντας τα 50 αυτά χρόνια, περιδιαβαίνοντας στις μεγάλες και μικρές στιγμές της ταξικής πάλης μέσα από τις σελίδες του «Ριζοσπάστη», «μετράμε» ξανά τις μεγάλες μάχες με το κεφάλαιο και το κράτος του: Από τις πρώτες καταδίκες το 1975, πριν προλάβει να περάσει ένας χρόνος «νόμιμης κυκλοφορίας», μέχρι τις δίκες για «παράνομη διακίνηση».

Από τις εργοδοτικές διώξεις για την αταλάντευτη στήριξη των εργατικών αγώνων, μέχρι τις κρατικές και κυβερνητικές επιθέσεις, τις απειλές και τα εξοντωτικά πρόστιμα για να φιμωθεί η φωνή του ΚΚΕ.

Στα μπλόκα της αγροτιάς
Στα μπλόκα της αγροτιάς
Μα δεν τα κατάφεραν! Γιατί οι ρίζες είναι γερές, είναι ίδιες με αυτές του Κόμματός μας μέσα στον λαό, και βαθαίνουν διαρκώς, όσο περισσότερο αναπτύσσεται το ΚΚΕ και η στρατηγική του, όσο απλώνει τους δεσμούς του με τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία.

Γι' αυτό και κάθε πρωτοσέλιδο, κάθε σελίδα του «Ριζοσπάστη» γίνεται «καρφί στο μάτι» του συστήματος και των απολογητών του. Γίνεται η «κόκκινη σημαία» που ανεμίζει ψηλά, όπως σε εκείνη την πρώτη σελίδα του Δεκέμβρη του 1991, που κόντρα στο ρεύμα έδινε το «σήμα»: «Ελπίδα η πάλη των λαών»!

* * *

Ο «Ριζοσπάστης» «γιορτάζει» λοιπόν αυτήν τη σημαντική επέτειο.

Και τη γιορτάζει επιβεβαιώνοντας στην πράξη την αποστολή και τον χαρακτήρα του.

Παραμένοντας στην πρώτη γραμμή:

Για να φτάνει σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γωνιά της χώρας η άποψη, η γνώμη, η κατεύθυνση του Κόμματος.

Για τη στήριξη και την οργάνωση των εργατικών αγώνων, της μεγάλης υπόθεσης της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, κόντρα στην εργοδοσία και την εξουσία της, για τη συγκρότηση και το δυνάμωμα της κοινωνικής συμμαχίας.

Για την αντιπαράθεση με την προπαγάνδα του συστήματος και την κυρίαρχη ιδεολογία, με τον οπορτουνισμό, με τα κόμματα του κεφαλαίου, «φιλελεύθερα» και σοσιαλδημοκρατικά.

Στις γειτονιές
Στις γειτονιές
Για την ανάλυση των εξελίξεων από τη σκοπιά των «από κάτω», των εργαζομένων και των βιοπαλαιστών της υπαίθρου και της πόλης, για να μαθαίνει ο λαός όσα «περνάνε στα ψιλά» των άλλων Μέσων, όσα δηλαδή φιλτράρει η «κρησάρα» των εφοπλιστών και των βιομηχάνων, του αστικού κράτους, αυτών που διαφεντεύουν κανάλια, ραδιόφωνα και εφημερίδες.

Για να φωτίζεται η πραγματική διέξοδος για τον λαό, για να μπορέσει να ικανοποιήσει τις ανάγκες του, να αντιστοιχήσει τη ζωή του με τη σύγχρονη εποχή και τις δυνατότητές της. Να ξεμπερδεύει με το «χτες» του καπιταλισμού, να σπάσει τα δεσμά της εκμετάλλευσης και των πολέμων, παλεύοντας με προοπτική την εργατική εξουσία, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

* * *

Κρατάμε σφιχτά το νήμα αυτών των δεκαετιών που ο «Ριζοσπάστης» είναι στην πρώτη γραμμή. Και τώρα ο πήχης μπορεί και πρέπει να μπει πιο ψηλά!

Για το δυναμικό της εφημερίδας ώστε να δώσει από καλύτερες θέσεις τη μάχη της ενημέρωσης, της αποκάλυψης, της προώθησης της ανατρεπτικής πολιτικής του ΚΚΕ.

Για κάθε μέλος και φίλο του Κόμματος, για τους ΚΝίτες και τις ΚΝίτισσες, ώστε να μπει ο «Ρίζος» σε περισσότερους χώρους δουλειάς, νεολαίας και λαϊκά σπίτια.

Για να επιβεβαιώνεται καθημερινά ο ίδιος ο χαρακτήρας του κομματικού Τύπου ως εφημερίδας μάχης και δράσης, και όχι «του περιπτέρου». Να ανέβει η διακίνηση, η αξιοποίηση της εφημερίδας μέσα στους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες, εκεί που κρίνεται η ταξική πάλη, η αναμέτρηση με το κεφάλαιο.

Στους χώρους σπουδών
Στους χώρους σπουδών
Οι ίδιες οι εξελίξεις, τα μεγάλα μέτωπα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, της ακρίβειας, των σφοδρών ανταγωνισμών, της επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας, αποτελούν «πεδίο δόξης» για να κερδίσουμε περισσότερους αναγνώστες, να πολλαπλασιαστούν οι συνδρομητές, να μεγαλώσει η κυκλοφορία του «Ριζοσπάστη».

Προχωράμε!


Στα μαγαζιά
Στα μαγαζιά

Στις γειτονιές
Στις γειτονιές

Στα εργοστάσια
Στα εργοστάσια

Στο πλευρό της αγροτιάς
Στο πλευρό της αγροτιάς

Στα νοσοκομεία
Στα νοσοκομεία

Με χιόνια
Με χιόνια

Στα καράβια
Στα καράβια


Στους χώρους δουλειάς
Στους χώρους δουλειάς

Στις γειτονιές
Στις γειτονιές

RIZOSPASTIS







Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ