Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τουλάχιστον μία στις τέσσερις επιχειρήσεις κλέβει ακόμα και από τα ... ψίχουλα

Ούτε τον κατώτερο νομοθετημένο μισθό πείνας δεν πληρώνουν χιλιάδες εργοδότες, αφού σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας τουλάχιστον σε μία στις τέσσερις επιχειρήσεις στη χώρα μας διαπιστώνεται η παραπάνω αυθαιρεσία. Μια αυθαιρεσία των εργοδοτών που πατάει στην ανυπαρξία ελέγχων και έχει αποτέλεσμα ένας πολύ μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων να μην καταβάλλει καν τις ελάχιστες νόμιμες αποδοχές στους εργαζόμενους.

Ετσι - ακόμα - και από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας, που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες σε 1.170 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, διαπιστώθηκε ότι στις 286 από αυτές (24,44%) «δεν είχαν αναπροσαρμοστεί οι αποδοχές, με βάση τα νομοθετημένα κατώτατα όρια»!

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που ελέχθησαν, η μη καταβολή του κατώτερου μισθού και ορισμένες φορές και των τριετιών που τον συνοδεύουν, αφορούσαν 1.949 μισθωτούς από τους 8.518 που απασχολούνταν σε αυτές, δηλαδή η καραμπινάτη κλοπή αφορούσε το 22,88% του συνόλου των εργαζομένων.

Πρόκειται για μια αποκαλυπτική εικόνα για την εργασιακή ζούγκλα που έχει γίνει «κανονικότητα» στους χώρους δουλειάς, με την εργοδοσία να απολαμβάνει από τη μία το πλούσιο αντεργατικό οπλοστάσιο και από την άλλη την «ασυλία» λόγω του ξεδοντιάσματος των όποιων ελεγκτικών μηχανισμών. Γι' αυτό και η κυβέρνηση επιστρατεύει προπαγανδιστικά τους λεγόμενους «στοχευμένους ελέγχους» που δήθεν πραγματοποιούνται για να κουκουλώνεται η «μεγάλη εικόνα» της εργοδοτικής ασυδοσίας.

Μάλιστα, στα παραπάνω στοιχεία από «ελέγχους» δεν περιλαμβάνονται όσα αφορούν υπερωρίες, συνθήκες εργασίας, ωράρια, τα οποία με την ελαστικοποίηση που προβλέπουν οι αντεργατικοί νόμοι είναι ...γρίφος το πώς ελέγχονται.

Εντύπωση προκαλεί όμως και το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, με το οποίο καλεί τους ίδιους τους εργαζόμενους να ...διορθώνουν την όποια παρανομία του εργοδότη! Μετά την επισήμανση πως «είναι παράνομο να σας πληρώνει ο εργοδότης σας λιγότερο από τον νομοθετημένο ελάχιστο μισθό», προσθέτει χαρακτηριστικά: «Γι' αυτό ελέγξτε τον μισθό σας και μιλήστε με τον προϊστάμενό σας ή τον υπεύθυνο μισθοδοσίας, για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε την αύξηση του μισθού που δικαιούστε»!

Δηλαδή η διοίκηση της Επιθεώρησης καλεί τους εργαζόμενους να γίνουν οι ίδιοι «ελεγκτές» και να πάνε να βρουν το δίκιο τους σε αυτόν που τους τσακίζει! Λες και το ξεσάλωμα της εργοδοσίας είναι κάποιο «λάθος» που με λίγη ...καλή θέληση μπορεί να διορθωθεί.

Και από αυτά τα στοιχεία που αποτυπώνουν τη βαρβαρότητα επιβεβαιώνεται ότι οι εργαζόμενοι έναν δρόμο έχουν για να υπερασπιστούν τη δουλειά, τον μισθό και τις ζωές τους: Την οργάνωση στα συνδικάτα, τη συλλογική δράση και τη διεκδίκηση, την πάλη για ΣΣΕ με κατοχύρωση αυξήσεων και σύγχρονων δικαιωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ