Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Ακατάλληλο για χρήση το νερό σε περιοχές των δήμων Ακτίου - Βόνιτσας και Θέρμου

Αμεσα μέτρα για νερό φτηνό και ποιοτικό για τον λαό απαιτεί το ΚΚΕ

Εντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στα λαϊκά στρώματα στους δήμους Ακτίου - Βόνιτσας και Θέρμου στην Αιτωλοακαρνανία η απαγόρευση για πόση και άλλη κατανάλωση του νερού σε περιοχές των δύο δήμων.

Συγκεκριμένα, έπειτα από εργαστηριακούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αποφασίστηκε η διακοπή της χρήσης του νερού για τις Δημοτικές Κοινότητες Βόνιτσας, Μοναστηρακίου, Θυρρείου και Δρυμού στον πρώτο δήμο και για την Τοπική Κοινότητα Σιταραλώνων του δεύτερου, από τις 20 και 18 Σεπτέμβρη αντίστοιχα, μέχρι τη λήψη των αναγκαίων «διορθωτικών» μέτρων για τη χρησιμοποίησή του.

Στους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στον δήμο Ακτίου - Βόνιτσας διαπιστώθηκαν πολύ αυξημένες τιμές των δεικτών μικροβιακής επιβάρυνσης κοπρανώδους προέλευσης αλλά και περιβαλλοντικής, ενώ σε αυτόν στα Σιταράλωνα το νερό των πηγών δεν πληροί τις προϋποθέσεις με βάση τη νομοθεσία για τους μικροβιολογικούς δείκτες και διατάξεις, ενώ δεν υπάρχει και ο αναγκαίος καθαρισμός τους σε δίκτυο και δεξαμενές.

Πρόκειται για σοβαρότατο πρόβλημα που έρχεται να προστεθεί στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής, στην οποία δραστηριοποιούνται μεταξύ άλλων και επιχειρηματικοί όμιλοι εμπορίας του νερού (δήμος Ακτίου - Βόνιτσας).

Διαχρονικές ευθύνες!

Σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ απαιτεί να ληφθούν όλα τα άμεσα μέτρα για τη διασφάλιση της ποιότητας και της επάρκειας του νερού, και καλεί τον λαό να διεκδικήσει οργανωμένα φτηνό, ποιοτικό νερό και τα αναγκαία έργα. Επισημαίνει ότι δημιουργεί ερωτήματα η μη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των ελέγχων και προσθέτει:

«Ολα αυτά συμβαίνουν διότι διαχρονικά οι κυβερνήσεις, οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές των κομμάτων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζουν το νερό όχι ως φυσικό και κοινωνικό αγαθό, αλλά ως εμπόρευμα της ελεύθερης αγοράς, στραγγαλίζοντας τις λαϊκές ανάγκες με τη λογική "όχι κόστος χωρίς όφελος", την οποία επιβάλλει το αστικό κράτος, για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων με δισ. ευρώ.

Τα κόμματα αυτά, με όλους τους συνδυασμούς, είτε ως κυβερνήσεις είτε ως αντιπολιτεύσεις, δεν θέλουν και δεν μπορούν να λύσουν ολοκληρωμένα το πρόβλημα. Μοναδική επιλογή τους η "ατομική ευθύνη", το πέρασμα όλων των βαρών στην πλάτη του λαού».

Στέκεται στις αναφορές που έχουν κατατεθεί από το Κόμμα και από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στα Δημοτικά Συμβούλια, υπογραμμίζοντας ότι από παλιότερα στον δήμο Ακτίου - Βόνιτσας «καλούσε την τότε δημοτική αρχή να πάρει μέτρα έτσι ώστε να γίνονται συχνές και τακτικές δειγματοληψίες και αναλύσεις του νερού, και αποτελέσματά τους να κοινοποιούνται έγκαιρα και να δημοσιοποιούνται για την ενημέρωση των κατοίκων. Οπως επίσης να διεκδικήσει την πρόσληψη του απαραίτητου επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού στις δημοτικές υπηρεσίες, με μόνιμη και σταθερή δουλειά, ώστε να καλύπτονται με ποιότητα και πληρότητα οι ανάγκες των λαϊκών οικογενειών και να εξασφαλίζεται ο συχνός έλεγχος της ποιότητας νερού». Ωστόσο, «όπως και με την προηγούμενη δημοτική αρχή, έτσι και τώρα με τη νυν δημοτική αρχή, η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας επισημαίνει: "Δεν προκύπτει οργανωμένο εσωτερικό σύστημα παρακολούθησης των δικτύων υδροδότησης στον δήμο Ακτίου - Βόνιτσας, δεν υποβλήθηκε ανάλυση επικινδυνότητας στα δίκτυα, ούτε υπάρχει ικανά οργανωμένος και στελεχωμένος φορέας για την ασφάλεια του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης"».

Αναφέρεται επίσης στις ελλείψεις στην Υπηρεσία Υδρευσης του δήμου Θέρμου και σε όσες ελλείψεις διαπίστωσαν και οι αρμόδιες υπηρεσίες, όπως παρακολούθηση και προστασία δικτύων, διαχείρισή τους από κατάλληλο προσωπικό κ.λπ.

Και υπογραμμίζει: «Οσο για τους κάλπικους τεμενάδες όλων των κυβερνήσεων στον "κοινωνικό χαρακτήρα" του νερού ο οποίος "δεν αλλάζει", είναι αποκαλυπτικό το εξής στοιχείο:

Δίπλα στα ..."γάργαρα" κέρδη των μεγάλων εταιρειών ύδρευσης, ο κλάδος της εμφιάλωσης γνωρίζει τη μεγαλύτερη άνθηση, με εταιρείες - μεγαθήρια, τις πιο κερδοφόρες του χρηματιστηρίου, που επενδύουν στο νερό - εμπόρευμα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, προσδοκώντας πολλαπλάσια κέρδη, σε μια αγορά που το 2022 είχε τζίρο 1,32 δισ. ευρώ!».

Κλείνοντας απαιτεί: «Αμεσα να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να εξασφαλιστεί κατάλληλο νερό στους κατοίκους. Να αξιοποιηθούν οι διαθέσιμες πηγές, με σωστή υδρομάστευση και ασφαλές δίκτυο μεταφοράς, με χρηματοδότηση και υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής από τον αρμόδιο κρατικό φορέα. Να ελεγχθεί με αξιόπιστους και ολοκληρωμένους ελέγχους, δειγματοληψίες και αναλύσεις η ποιότητα των νερών ύδρευσης, σε κάθε δήμο και Δημοτική Ενότητα σε όλο τον νομό, σύμφωνα με όλες τις ισχύουσες προδιαγραφές, και τα αποτελέσματά τους να κοινοποιούνται έγκαιρα για την ενημέρωση των κατοίκων. Να συνεχίσουν να γίνονται συχνές και τακτικές δειγματοληψίες και αναλύσεις του νερού. Χορήγηση, μέχρι την επίλυση του προβλήματος, δωρεάν εμφιαλωμένου νερού στους κατοίκους της περιοχής. Πρόσληψη του απαραίτητου επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού στις δημοτικές υπηρεσίες, με μόνιμη και σταθερή δουλειά, ώστε να καλύπτονται με ποιότητα και πληρότητα οι ανάγκες των λαϊκών οικογενειών και να εξασφαλίζονται ο συχνός έλεγχος της ποιότητας νερού, η κατασκευή, η επέκταση, η συντήρηση και η λειτουργία των υποδομών ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης, χωρίς την εμπλοκή ιδιωτικών - εργολαβικών εταιρειών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ