Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Προετοιμασίες του ΝΑΤΟ για μαζική μεταφορά τραυματιών πολέμου

Σε περίπτωση γενικευμένης σύγκρουσης με τη Ρωσία σε ευρωπαϊκό έδαφος

Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει μεγάλης κλίμακας μεταφορά τραυματιών στρατιωτών σε περίπτωση πολέμου με τη Ρωσία, μετέδωσε το «Reuters».

Ο σχεδιασμός για ιατρικές εκκενώσεις είναι μέρος ενός πολύ ευρύτερου σχεδιασμού του ΝΑΤΟ - μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 - στο ενδεχόμενο μιας γενικευμένης σύγκρουσης με τη Ρωσία σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Σύμφωνα με ανώτερο στρατηγό, «το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να συντονίσει τη μεταφορά μεγάλου αριθμού τραυματισμένων στρατιωτών μακριά από τις γραμμές του μετώπου σε περίπτωση πολέμου με τη Ρωσία, ενδεχομένως μέσω νοσοκομειακών τρένων, καθώς οι αεροπορικές εκκενώσεις μπορεί να μην είναι εφικτές».

«Το μελλοντικό σενάριο του ΝΑΤΟ για ιατρικές εκκενώσεις θα διαφέρει από την εμπειρία των συμμάχων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ», δήλωσε σε συνέντευξή του στο «Reuters» ο υποστράτηγος Aλ. Ζόλφρανκ, επικεφαλής της διοίκησης υλικοτεχνικής υποστήριξης του ΝΑΤΟ.

Σε μια σύγκρουση με τη Ρωσία, οι «δυτικοί» στρατοί πιθανότατα θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια πολύ μεγαλύτερη εμπόλεμη ζώνη, μεγαλύτερο αριθμό τραυματισμένων στρατευμάτων και τουλάχιστον προσωρινή έλλειψη αεροπορικής υπεροχής κοντά στην πρώτη γραμμή, είπε ο Γερμανός στρατηγός.

«Η πρόκληση θα είναι η ταχεία διασφάλιση υψηλής ποιότητας περίθαλψης, στη χειρότερη περίπτωση, μεγάλου αριθμού τραυματιών», είπε, χωρίς να διευκρινίσει πόσους τραυματίες θα περίμενε το ΝΑΤΟ, αναφέρει το «Reuters».

Ο γερμανικός στρατός έχει δηλώσει ότι αναμένει από τη Ρωσία να είναι σε θέση να επιτεθεί σε μια χώρα του ΝΑΤΟ το 2029, ενώ η Μόσχα χαρακτηρίζει τη «Δύση», τις χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ επιτιθέμενες και απειλή για τη Ρωσία επειδή εξοπλίζουν την Ουκρανία.

Ο Ζόλφρανκ διευθύνει την Κοινή Διοίκηση Υποστήριξης και Ενεργοποίησης του ΝΑΤΟ (JSEC), επιφορτισμένη με τον συντονισμό της ταχείας μετακίνησης στρατευμάτων και αρμάτων μάχης σε όλη την Ευρώπη, καθώς και υλικοτεχνικές προετοιμασίες όπως η αποθήκευση πυρομαχικών στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ.

Πρόσφατα, αναφέρει το «Reuters», η JSEC - η οποία εδρεύει στη νότια γερμανική πόλη Ulm - πραγματοποίησε μια άσκηση συντονισμού των ροών τραυματιών πολέμου.

«Η εναέρια υπεροχή θα πρέπει πρώτα να επιτευχθεί. Θα χρειαστεί χρόνος για να πετύχει σε όλο το μήκος και το βάθος της πρώτης γραμμής», δήλωσε ο Ζόλφρανκ στο «Reuters».

Οι διαφορετικοί ιατρικοί κανονισμοί μεταξύ των χωρών είναι ένα άλλο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί, είπε ο Ζόλφρανκ. Ενα «στρατιωτικό ιατρικό Σένγκεν», παρόμοιο με την πολιτική ζώνη Σένγκεν που επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία στο μεγαλύτερο μέρος της ΕΕ, θα μπορούσε να είναι μια λύση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ