Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Μεγαλώνει το «μπάσιμο» της πολεμικής βιομηχανίας

Την έρευνα - και τους ερευνητές - μη επανδρωμένων οχημάτων χαρτογραφεί το νεοσύστατο «ΕΛΚΑΚ», που στήθηκε για τα ΝΑΤΟικά σχέδια και την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της πολεμικής βιομηχανίας

Στοιχεία επικοινωνίας και πληροφορίες σχετικά με το ερευνητικό έργο των μελών ΔΕΠ και των συνεργαζόμενων ερευνητών αλλά και των ομάδων τους στα ελληνικά πανεπιστήμια που πραγματοποιούν ερευνητική δραστηριότητα σχετικά με μη επανδρωμένα οχήματα, συγκεντρώνει η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.

Τα παραπάνω αποτυπώνονται σε επιστολή της διοίκησης της Επιτροπής Ερευνών του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προς τα μέλη ΔΕΠ και τους ερευνητές, η οποία βρίσκεται στη διάθεση του «Ριζοσπάστη».

Η επιστολή ενημερώνει ότι στο πλαίσιο έργου που υλοποιείται από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, με αναθέτουσα αρχή το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας ΑΕ (ΕΛΚΑΚ), το οποίο «αφορά στην αποτύπωση της ερευνητικής δραστηριότητας στη χώρα σχετικά με μη επανδρωμένα οχήματα, με δυνατότητες κίνησης σε ξηρά, θάλασσα (επιφάνεια/εντός αυτής) και αέρα, ζητήθηκε η αποστολή στοιχείων τυχόν δραστηριότητας μελών ΔΕΠ ή συνεργαζόμενων ερευνητών».

«Συγκεκριμένα», επισημαίνεται, «ζητήθηκε η παροχή πληροφοριών και στοιχείων επικοινωνίας των μελών ΔΕΠ ή συνεργαζόμενων ερευνητών, ώστε να γίνει απευθείας επικοινωνία μαζί τους και να καταγραφούν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια οι δραστηριότητές τους, ενδεικτικά, στα πεδία των ηλεκτρονικών, της κατασκευής του σκάφους, των υλικών, του λογισμικού πλοήγησης και καθοδήγησης, καθώς και κάθε άλλης συναφούς ερευνητικής δραστηριότητας».

Το νεοσύστατο ΕΛΚΑΚ, που εποπτεύεται από τον υπουργό Αμυνας, όπως αναφερόταν και στο νομοσχέδιο που προέβλεπε την ίδρυσή του, λειτουργεί «κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας», με στόχο την άκρατη ιδιωτικοποίηση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Από τα βασικά κίνητρα της κυβέρνησης για τη σύστασή του ήταν οι αμερικανοΝΑΤΟικές και ευρωενωσιακές κατευθύνσεις, για τροφοδοσία π.χ. της κρεατομηχανής στην Ουκρανία με σύγχρονα οπλικά συστήματα και μέσα, συνολικά η στροφή στην πολεμική οικονομία, γεγονός που αναμένεται να αποφέρει τεράστια κέρδη στους επιχειρηματίες του χώρου.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΕΛΚΑΚ φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει «δυναμικά» από τη χαρτογράφηση της έρευνας και κυρίως των ερευνητών στα ελληνικά πανεπιστήμια που μπορούν να αξιοποιηθούν στην πολεμική βιομηχανία.

Το «μπάσιμο» της πολεμικής βιομηχανίας στα ελληνικά πανεπιστήμια μεγαλώνει, καθώς η «χαρτογράφηση» των πανεπιστημίων από το ΕΛΚΑΚ έρχεται μετά τη συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στο Τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και στην αμερικανική εταιρεία - δολοφόνο «Lockheed Martin», από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες παραγωγής όπλων.

Η συμφωνία προβλέπει τη χρηματοδότηση υποτροφιών στο Τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΕΚΠΑ, με αφετηρία μια μεγάλη εκδήλωση με «μπροστινό» το πανεπιστήμιο, όπου η αμερικανική εταιρεία θα διαφημίσει τα οπλικά της συστήματα και θα «ψαρέψει» μελλοντικούς υπότροφους ερευνητές.

Τα παραπάνω έρχονται σε συνέχεια προγραμμάτων με πολεμικές βιομηχανίες που είναι ήδη σε εξέλιξη. Για παράδειγμα, στο ερευνητικό πρόγραμμα «UnderSec» της ΕΕ, που αφορά ένα σύστημα υποβρύχιας «ασφάλειας» για πλοία, λιμάνια και θαλάσσιες υποδομές, συμμετέχουν μαζί με το υπουργείο Αμυνας του Ισραήλ, το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, η ισραηλινή πολεμική βιομηχανία «Rafael Advanced Defence Systems LTD», αλλά και 6 ελληνικοί οργανισμοί: Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Οργανισμός Λιμένος Λαυρίου, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών και η εταιρεία «PROBOTEK» με έδρα την Κέρκυρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ