Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ - ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΕΙΣ
«Διερευνούν τις συνθήκες» για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

Eurokinissi

Για την υλοποίηση όσων αποφασίστηκαν στην προχθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ, κινείται η ελληνική κυβέρνηση. Στόχος τους η διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών και του Κυπριακού, υπό ευρωατλαντική εποπτεία. Μπούσουλας η ισχυροποίηση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και των εγκληματικών του σχεδιασμών, σε συνθήκες όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, του πολέμου στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή.

Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης δήλωνε σχετικά ότι «οι τρεις πυλώνες (σ.σ. του διμερούς διαλόγου), ο πολιτικός διάλογος, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, καθώς επίσης και η θετική ατζέντα θα συνέλθουν μέχρι το τέλος του έτους, ενώ θα υπάρξει και το Ανώτατο Συμβούλιο, το οποίο θα γίνει εντός του Ιανουαρίου». Πρόσθεσε ότι «ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιμάσουμε το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονίσουμε όλες τις αναγκαίες ενέργειες». Και στο ζουμί της υπόθεσης: «Οι δύο ηγέτες έδωσαν την εντολή στους υπουργούς Εξωτερικών να διερευνήσουν το έδαφος για το κατά πόσον υπάρχουν πρόσφορες συνθήκες για να εκκινήσουν οι συζητήσεις σχετικά με την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ».

Σε αυτό το πλαίσιο διευθετήσεων, λίγες ώρες μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν, ο Μητσοτάκης μετείχε σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμ. Μακρόν και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Χριστοδουλίδη.

Οπως διαχέεται από το Μαξίμου, «συζητήθηκαν διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση την κατάσταση στη Γάζα». Επίσης Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης «ενημέρωσαν τον Εμανουέλ Μακρόν για την πρόοδο του έργου κοινού ευρωπαϊκού και γαλλικού ενδιαφέροντος Great Sea Interconnector», για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου. Ακόμα, ο Κύπριος Πρόεδρος «ενημέρωσε τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν για το αυξημένο ενδιαφέρον της Εθνικής Εταιρείας Ενέργειας του Αμπου Ντάμπι (TAQA), της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης ως αποτέλεσμα και των συναντήσεών του στη Νέα Υόρκη».

Το παζάρι στα Ελληνοτουρκικά εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου αποτέλεσε και ενότητα της συνέντευξης του στο CNN, όπου ο Μητσοτάκης τόνισε ότι «ήταν η έκτη συνάντησή μας κατά τον τελευταίο χρόνο. Πιστεύω ότι αυτό από μόνο του συνιστά σημαντική πρόοδο όσον αφορά στην ποιότητα των ελληνοτουρκικών σχέσεων», χαρακτηρίζοντας «πολύ σημαντικό να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας ώστε όπου διαφωνούμε - και διαφωνούμε σε θέματα όπως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών - να το κάνουμε συμφωνώντας, πρώτα απ' όλα, ότι το θέμα μπορεί να επιλυθεί μόνο με αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο», το οποίο βέβαια γίνεται «λάστιχο» όποτε είναι να εξυπηρετηθούν ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί και συμφέροντα του κεφαλαίου.

«Καλοί φίλοι» με τη ματοβαμμένη κυβέρνηση Ισραήλ

Στην ίδια συνέντευξη δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι «καλός φίλος του Ισραήλ», εκφράζοντας ταυτόχρονα άλλο ένα υποκριτικό ευχολόγιο να σταματήσει αυτή η «περιφερειακή σύγκρουση με παγκόσμιες επιπτώσεις», που έχει «και οικονομικές συνέπειες». «Ανησυχούμε για την ασφάλεια και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας. Είχαμε ένα ελληνικό δεξαμενόπλοιο που δέχθηκε επίθεση από τους Χούθι», πρόσθεσε, εκφράζοντας την έγνοια του για τα κέρδη των εφοπλιστών, για χάρη των οποίων στέλνει τη μια φρεγάτα μετά την άλλη να επιχειρούν «στο στόμα του λύκου» στην Ερυθρά Θάλασσα. Σημειωτέον, αργά χθες το βράδυ ώρα Ελλάδας, ο Μητσοτάκης προγραμματιζόταν να συναντηθεί για το «ξεκάρφωμα» με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς, ενώ φημολογείται συνάντησή του και με τον Νετανιάχου.

Σημειωτέον, επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης συναντήθηκε στη Ν. Υόρκη με τον Λιβανέζο ομόλογό του, Α.B. Habib, εκφράζοντας υποκριτικά τη «βαθιά ανησυχία» του «για την όξυνση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και τον κίνδυνο περαιτέρω επέκτασής της». Στο μεταξύ, είναι τέτοια και τόσο στενή η «συνεργασία» τους με το κράτος - δολοφόνο, που - κατά απολύτως αξιόπιστες πηγές - η ελληνική κυβέρνηση ήταν ενήμερη τουλάχιστον από τον Φλεβάρη φέτος για τα σχέδια των Ισραηλινών να επέμβουν και στον Λίβανο. Εξ ου και πολύ καιρό τώρα έχουν έτοιμο σχέδιο απεγκλωβισμού (με πολεμικά πλοία ή/και αεροσκάφη) Ελλήνων ή και υπηκόων άλλων ευρωατλαντικών κρατών από τις φλεγόμενες ζώνες. Προσώρας υπάρχει ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ για την πλήρη αποφυγή επισκέψεων στον Λίβανο, καθώς και την άμεση αναχώρηση όσων βρίσκονται ως επισκέπτες στη χώρα.

Σε αντίστοιχο κλίμα η συνάντηση Γεραπετρίτη με τον ομόλογό του της Υεμένης S.M. Zindani, στον οποίο τόνισε «την ανάγκη να αποκατασταθεί πλήρως η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως και με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Badr Abdelatty, όπου συμφώνησαν «να εντατικοποιήσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του πρώτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Αιγύπτου». Συζήτησαν ακόμα τη διμερή συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας «με έμφαση στην πρόοδο του έργου GREGY Interconnector», δηλαδή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Αιγύπτου μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου. Εγινε και τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου, με θέματα όπως η οικονομία, η Ενέργεια, το εμπόριο, ο τουρισμός κ.ά., ενώ συζητήθηκε επίσης η οργάνωση της επόμενης τριμερούς στην Αίγυπτο πριν το τέλος του έτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ