Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εξώδικο σε συνδικαλιστή από εργοδοτική διοίκηση σωματείου

Σε «απολογία» με την απειλή της ...διαγραφής από το σωματείο του καλείται συνδικαλιστής εργάτης στις αποθήκες της «LIDL» στη Σίνδο. Την απαράδεκτη αυτή διαδικασία κινεί ο πρόεδρος - μέλος της ΠΑΣΚΕ στο συγκεκριμένο σωματείο (εργαζομένων LIDL Ελλάς Περιφερειών Σίνδου - Τρικάλων και λοιπής Ελλάδας), σε βάρος του Χρήστου Κυγιάκη, που είναι μέλος του Σωματείου και του ΔΣ του κλαδικού συνδικάτου, δηλαδή της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης, όπως και στέλεχος του ΚΚΕ στην Κεντρική Μακεδονία.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η κλήση σε «απολογία» τού επιδόθηκε με ...δικαστικό κλητήρα και επικαλείται δήθεν «αντικαταστατική συμπεριφορά». Με το εξώδικο που ετοίμασε η πλειοψηφία της διοίκησης του Σωματείου, ο συνδικαλιστής εγκαλείται ότι διέδωσε «ψευδή γεγονότα για τη δράση του Προέδρου του Σωματείου και από αυτή την ενέργεια πλήττεται άμεσα το Σωματείο». Μιλούν μάλιστα για «κακόβουλη ενέργεια» με στόχο να «πληγεί το κύρος του Σωματείου». Και τέλος τον καλούν σε απολογία σήμερα Πέμπτη, ενημερώνοντάς τον πως αν δεν προσέλθει, η απόφαση του ΔΣ για τη διαγραφή του θα ληφθεί και χωρίς την ακρόασή του.

«Πραγματικά δεν το χωράει ο νους, να διώκεται συνάδελφος από συνάδελφο και ιδιαίτερα από τον πρόεδρο και τον γραμματέα του επιχειρησιακού σωματείου επειδή τόλμησε να αποκαλύψει τα ελλιπέστατα μέτρα ασφαλείας στις αποθήκες της εταιρείας, με αφορμή τον σοβαρό τραυματισμό εργαζόμενου την περασμένη βδομάδα», αναφέρει η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης, σε ανακοίνωσή της. Τονίζεται μάλιστα ότι την ίδια στιγμή που ο Χρ. Κυγιάκης αποκάλυπτε τα παραπάνω, η πλειοψηφία της Διοίκησης έριχνε το φταίξιμο στο θύμα του ατυχήματος, λέγοντας ότι «έφταιγε γιατί έτρεχε με το ηλεκτρικό παλετοφόρο»! Η Ενωση απαιτεί να αποσυρθούν το άθλιο εξώδικο και η κλήση σε απολογία. Να παρθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στις αποθήκες και τα καταστήματα. Αυξήσεις στους μισθούς, προσλήψεις, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης τονίζει ότι «τέτοιες αντιδημοκρατικές ενέργειες δεν χωράνε στα σωματεία και στο εργατικό κίνημα. Απολογίες σε συναδέλφους που σηκώνουν κεφάλι, που διεκδικούν, που αγωνίζονται για καλύτερες συνθήκες και αυξήσεις στους μισθούς, καλούν μόνο όσοι είναι ενάντια στα εργατικά συμφέροντα. Τέτοιες πρακτικές είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της εργοδοσίας, αποκαλύπτοντας τον βρώμικο ρόλο που παίζει εδώ και χρόνια το ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου στις πλάτες των συναδέλφων στα "LIDL"».

Καλεί τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στα «LIDL» να δείξουν την αλληλεγγύη τους στον συνάδελφό τους, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, για να έχουν σωματείο που θα μπαίνει μπροστά για τα συμφέροντα των εργαζομένων και όχι της εργοδοσίας. Και σημειώνει πως ο συγκεκριμένος συνάδελφός τους δεν πρόκειται να φοβηθεί, θα συνεχίσει να διεκδικεί και να παλεύει για μέτρα ασφαλείας και αυξήσεις στους μισθούς μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους του.

Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Την πρωτοφανή και απαράδεκτη ενέργεια καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, μέλος της οποίας είναι ο συνδικαλιστής Χρ. Κυγιάκης. Σημειώνει ότι «στην πραγματικότητα καλείται να απολογηθεί, γιατί δεν άφησε να περάσουν "στα ψιλά" τα ελλιπή μέτρα προστασίας στον χώρο δουλειάς, στάθηκε αλληλέγγυος στον εργαζόμενο που τραυματίστηκε. Πήγε κόντρα στις φωνές που έλεγαν "ας πρόσεχε όμως και ο συνάδελφος...", ό,τι έλεγε δηλαδή και η εργοδοσία. Τον καλούν να απολογηθεί γιατί είναι σταθερά μπροστά μαζί με άλλους εργαζόμενους στη διεκδίκηση μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στον χώρο δουλειάς.

Ξέρουμε καλά ότι το ΚΚΕ και η δράση των μελών του και των φίλων του στους χώρους δουλειάς είναι καρφί στο μάτι της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας. Ξέρουμε καλά ότι "χαλάμε τη σούπα" της ταξικής συνεργασίας. Οταν όμως το προεδρείο του επιχειρησιακού σωματείου καλεί σε απολογία έναν πρωτοπόρο εργαζόμενο που είναι μέλος του σωματείου, τότε καταλαβαίνουμε ότι για μερικούς που θέλουν να λέγονται "εκπρόσωποι των εργαζομένων"... ο κατήφορος δεν έχει σταματημό.

Ενας εργαζόμενος νοσηλεύτηκε μετά από σοβαρό εργατικό "ατύχημα" και αντί να παρθούν πρωτοβουλίες για διεκδίκηση μέτρων προστασίας, η ηγεσία του σωματείου "κυνηγάει" εργαζόμενους που τα διεκδικούν. Μας γυρίζει σε άλλες εποχές, αφού ποινικοποιεί την κριτική και τη διαφορετική άποψη, θέτοντας ζήτημα διαγραφής από το σωματείο - σε περίπτωση που δεν υπάρξει απολογία!

Δεν θα τους περάσει! Κάτω τα χέρια από τους εργαζόμενους που "σηκώνουν κεφάλι», σημειώνει η Οργάνωση του Κόμματος, απαιτώντας να παρθεί πίσω η απαράδεκτη κλήση σε απολογία, να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι στην αποθήκη της επιχείρησης, να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ασφάλειας και της ζωής των εργαζομένων. «Είναι στο χέρι των εργαζομένων να απομονώσουν όσους θέλουν να μετατρέψουν τα σωματεία σε "μπροστινούς" της εργοδοσίας», καταλήγει η ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ