Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΥΓΕΙΑ
Μεγάλο συλλαλητήριο και στη Νάουσα

Με τη μαζική και μαχητική κινητοποίηση που πραγματοποίησε χτες το απόγευμα, ο εργαζόμενος λαός της Νάουσας, μαζί με τους υγειονομικούς, έδωσε απάντηση στα σχέδια υποβάθμισης και συρρίκνωσης του νοσοκομείου, ενόψει του επερχόμενου «νέου υγειονομικού χάρτη», απαιτώντας να μην κλείσει καμία κλινική (παιδιατρική, καρδιολογική), να ενισχυθεί με γιατρούς και όλους τους αναγκαίους υγειονομικούς.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκαν συγκέντρωση μπροστά στο Νοσοκομείο της Νάουσας, που κάλεσε η Ενωση Γιατρών Ημαθίας, και πορεία στους δρόμους της πόλης, με μεγάλη τη συμμετοχή φορέων της περιοχής. Με συνθήματα όπως «Νοσοκομείο πλήρες και στελεχωμένο, όχι μαγαζί στα μέτρα σας ραμμένο», «Τα νοσοκομεία τα έφτιαξε ο λαός, δεν τα παζαρεύουμε για χάρη κανενός», «Παιδεία, Υγεία, ρεύμα και νερό δεν είναι εμπορεύματα, ανήκουν στον λαό», αλλά και «Δε φεύγει απ' τη Νάουσα καμία κλινική, ανοίξτε τώρα και τη Μαιευτική», πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο γραμματέας της Ενωσης Γιατρών Ημαθίας, Κώστας Παπαδήμας, ο οποίος μεταξύ άλλων απάντησε και στους σχεδιασμούς να υπαχθεί το Νοσοκομείο της Νάουσας από τη ζώνη Α' των άγονων περιοχών στη ζώνη Β', που προωθείται με το επιχείρημα ότι με αυτόν τον τρόπο θα προσελκύσει γιατρούς.


Απάντησε επίσης σε όσους ισχυρίζονται ότι το νοσοκομείο αναβαθμίστηκε και αναρωτήθηκε αν είναι αναβάθμιση το να μην έχει ακτινολογικό τις 24 μέρες του μήνα για 9 μήνες τώρα. Αν είναι αναβάθμιση επί χρόνια να έχει μόνο τρεις παθολόγους που λιώνουν κάνοντας 10 και 11 εφημερίες τον μήνα ή έναν μόνιμο αναισθησιολόγο που κάνει πάνω από 20 εφημερίες τον μήνα.

Και αυτά σε μια περίοδο με την ακρίβεια να θερίζει το λαϊκό εισόδημα και όλο και περισσότερο κόσμο να προτιμά το νοσοκομείο για να εξυπηρετηθεί.

Αναφέρθηκε στους σχεδιασμούς κυβέρνησης, υπουργείου και διοίκησης για ένα νοσοκομείο χωρίς Παιδιατρική κλινική, με επισφαλή τη θέση της Καρδιολογικής κλινικής και για μεταφορά της οργανικής θέσης του μοναδικού ΩΡΛ στο Νοσοκομείο της Βέροιας. Αλλά και στην προοπτική μετατροπής του νοσοκομείου σε κόμβο χειρουργικής ιατρικής με κέντρο αποκατάστασης και αποθεραπείας συνδεδεμένο με τον ιατρικό τουρισμό, τα χιονοδρομικά κέντρα και τις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Ανέδειξε επίσης τις επιπτώσεις από την πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας και τόνισε: «Πολίτες και εργαζόμενοι στην Υγεία με την παρουσία μας σήμερα τους δίνουμε το δικό μας μήνυμα! Είμαστε εδώ! Πάμε μαζί! Στέλνουμε τις πολιτικές τους εκεί που τους αξίζει! Στον καιάδα της Ιστορίας! Για να δώσουμε αφετηρία σε άλλη ζωή!».

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Νίκος Νατζμέ, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», ο οποίος αποτύπωσε την αποφασιστικότητα των σωματείων να κλιμακώσουν τον αγώνα για την Υγεία του λαού και των παιδιών του. Πρόβαλε τις διεκδικήσεις του λαού λέγοντας: «Μην τολμήσετε να υποβαθμίσετε το νοσοκομείο μας. Να μην κλείσει καμία κλινική. Θέλουμε την Παιδιατρική για τα παιδιά μας, για να κοιμόμαστε ήσυχοι, γιατί η Βέροια είναι πολύ μακριά αν συμβεί κάτι έκτακτο». Ενώ, μεταφέροντας τις αγωνίες των εργαζομένων από μεγάλους χώρους δουλειάς, σημείωσε: «Θέλουμε την Καρδιολογική και όλες τις κλινικές πλήρως στελεχωμένες, γιατί οι εργάτες της "Βαρβαρέσος" δεν έχουν πάρει ακόμα όλα αυτά που δικαιούνται και η οργή και η στενοχώρια τούς κατατρώνε, γιατί οι εργάτες στις κατασκευαστικές όπως στην ΑΒΑΞ δούλευαν όλο το καλοκαίρι στο λιοπύρι, γιατί οι συνάδελφοί μας στα τρόφιμα λιώνουν από την εντατικοποίηση και τις υπερωρίες και γιατί οι βιοπαλαιστές αγρότες μας στενάζουν από το κόστος παραγωγής και τον εμπαιγμό των βιομηχάνων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ