Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
Συνέδριο των Εργατικών πριν από την καταιγίδα αντιλαϊκών μέτρων

Αντιδράσεις προκάλεσε στα περισσότερα μέλη του βρετανικού Εργατικού Κόμματος η νέα συνταγή λιτότητας. Χτες στη διάρκεια ψηφοφορίας στο συνέδριο του κόμματος απέρριψαν την πρόταση της κυβέρνησης του αρχηγού τους, Κιρ Στάρμερ, για κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης 10 εκατομμυρίων συνταξιούχων.

Το θέμα βάρυνε το ετήσιο συνέδριο των Εργατικών, που διεξάγεται στο Λίβερπουλ, και θεωρείται πλήγμα στο γόητρο της κυβέρνησης, παρότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν είναι δεσμευτικό.

Η εξέλιξη έρχεται στο φόντο της εντεινόμενης λαϊκής δυσφορίας που προκαλούν οι πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης των Εργατικών για νέα μέτρα λιτότητας προκειμένου να καλυφθεί δημοσιονομικό κενό 22 δισ. στερλινών που άφησε πίσω της, τάχα «αιφνιδιαστικά», η προηγούμενη κυβέρνηση. Η κυβέρνηση Στάρμερ πιάνει το νήμα ακριβώς από εκεί που το άφησε η προηγούμενη, των Συντηρητικών του Ρίσι Σούνακ, αναδεικνύοντας για πολλοστή φορά πόσο δυσδιάκριτες είναι οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ σοσιαλδημοκρατίας και δεξιάς στο Ηνωμένο Βασίλειο και πέραν αυτού.

Προχτές, στην κεντρική ομιλία του στο κομματικό συνέδριο, ο Στάρμερ επανέλαβε ότι τα πράγματα «θα γίνουν χειρότερα προτού καλυτερεύσουν». «Γνωρίζω πως ο λαός θέλει να ανασάνει και να ανακουφιστεί, και πως αρκετοί μας ψήφισαν γι' αυτόν τον λόγο. Ομως το σχέδιό μας δεν θα αλλάξει. Αλλαξα το Εργατικό Κόμμα για να αποκαταστήσω τις υπηρεσίες του στον εργαζόμενο λαό, και αυτό είναι που θα κάνουμε για τη Βρετανία», είπε ο Στάρμερ, σε μια προσπάθεια να ξεγελάσει τον βρετανικό λαό για τις επικείμενες καταιγίδες περικοπής των δημοσίων δαπανών χωρίς να θιχτούν στο ελάχιστο οι δαπάνες για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους (με πρώτο εκείνον στην Ουκρανία).

Προετοιμάζοντας με εύσχημο τρόπο τον δρόμο για τις αντιλαϊκές πολιτικές μετά την παρουσίαση του νέου σχεδίου του προϋπολογισμού από την υπουργό Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς, ο Στάρμερ ανέφερε ότι για να διατηρηθεί το κράτος πρόνοιας θα πρέπει να σταματήσουν «οι απάτες σε επιδόματα», και ότι για να εξασφαλιστεί φτηνότερη ηλεκτρική ενέργεια πρέπει να γίνουν (κοστοβόρα) έργα υποδομών, «αλλιώς θα επιβαρυνθούν περαιτέρω οι φορολογούμενοι».

Αυτά ενώ πρόσφατα ο Στάρμερ στο πλαίσιο εκδήλωσης για τις επιχειρήσεις ζήτησε να «συνεργαστούν» με την κυβέρνησή του, παίρνοντας τα εύσημα του διοικητή της τράπεζας HSBC, ο οποίος εξέφρασε και την αισιοδοξία των επιχειρήσεων για την «επανεκκίνηση» των σχέσεων της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ