Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΒΕΤΙΑ
Σάλος για τον πρώτο θάνατο με «κάψουλα αυτοκτονίας»

Το «δικαίωμα στην αυτοκτονία» απαλλάσσει από το κόστος για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αποτελεί πεδίο για μπίζνες

Ακόμα και το «δικαίωμα» στην αυτοκτονία «ικανοποιείται» στο πλαίσιο του σάπιου καπιταλισμού, του ακραίου ατομισμού και της ατομικής ευθύνης. «Δικαίωμα» που - παρεμπιπτόντως - απαλλάσσει το καπιταλιστικό κράτος από την ευθύνη του και το κόστος για δημόσιες, δωρεάν, αναβαθμισμένες υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και για αξιοπρεπείς συνθήκες θανάτου σε ανίατες περιπτώσεις, με τη λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία και πόνο για τον ασθενή. Και, επιπλέον, «δικαίωμα» που αποτελεί πεδίο για κερδοφόρες μπίζνες.

Σε ένα τέτοιο φόντο, σάλος έχει προκληθεί από τον θάνατο μιας 64χρονης Αμερικανίδας μέσα σε «κάψουλα αυτοκτονίας» στην Ελβετία.

Σύμφωνα με ελβετικά ΜΜΕ η κάψουλα - που έχει ονομαστεί από τον εφευρέτη της, Sarco Pod - χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το απόγευμα της Δευτέρας 23 Σεπτέμβρη, σε ένα δάσος κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία, στην πόλη Μερισχάουζεν. Η γυναίκα υπέφερε για χρόνια από μια σειρά σοβαρών προβλημάτων υγείας, που φέρονται να προκαλούνταν από μια αυτοάνοση πάθηση.

Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε συλλήψεις, ενώ η Εισαγγελία επιβεβαίωσε ότι άνοιξε έρευνα για υποψίες υποκίνησης και υποβοήθησης σε αυτοκτονία.

Η Ελβετία είναι μία από τις λίγες χώρες στον κόσμο όπου η υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι νόμιμη, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, ωστόσο η υπουργός Εσωτερικών αμφισβήτησε την ηθική και νομική διάσταση της διαδικασίας με το Sarco Pod, μια συσκευή που έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει σε ένα άτομο μέσα να πιέζει ένα κουμπί που εκλύει αέριο του αζώτου στον σφραγισμένο θάλαμο. Το άτομο στη συνέχεια, σύμφωνα με τον σχεδιασμό των κατασκευαστών, θα αποκοιμηθεί και θα πεθάνει από ασφυξία μέσα σε λίγα λεπτά.

Ενας Γερμανός επιστήμονας, ο Φλόριαν Βίλετ, πιστεύεται ότι ήταν το μόνο πρόσωπο που βρέθηκε στον χώρο του θανάτου της γυναίκας. Είναι ένα από τα κορυφαία στελέχη του «Last Resort», μιας οργάνωσης που χειρίζεται την κάψουλα, καθώς και του ελβετικού σκέλους της, με το όνομα «Exit International», μιας ΜΚΟ που ασκεί πίεση για τη νομιμοποίηση της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ