Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τροπολογία για την άρση της φορολογικής αδικίας σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Τροπολογία για την άρση της φορολογικής αδικίας σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που επιβαρύνονται με υπέρογκα πρόστιμα που δεν συνάδουν με τις σχετικές παραβάσεις, κατέθεσε το ΚΚΕ στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: «Νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και συμπληρωματικές διατάξεις».

Στην αιτιολογική έκθεση της Τροπολογίας σημειώνεται:

«Με το έβδομο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 54 του ν. 4987/2022 (προηγούμενα άρθρο 54 του ν. 4174/2013), οριζόταν η επιβολή προστίμου για την εκπρόθεσμη υποβολή, αρχική ή τροποποιητική, δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικού ή νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας. Το πρόστιμο ανερχόταν: α) σε 100,00 ευρώ για δήλωση φορολογίας εισοδήματος (χρεωστική, πιστωτική ή μηδενική) από φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα καθώς και για δήλωση φορολογίας εισοδήματος από φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά η δήλωση είναι πιστωτική η μηδενική, β) σε 250,00 ευρώ για χρεωστική δήλωση φορολογίας εισοδήματος από φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και τηρούν απλογραφικά βιβλία και γ) σε 500,00 ευρώ για χρεωστική δήλωση φορολογίας εισοδήματος από φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

Β. Με την παράγραφο 1 του άρθρου 35 του ν. 5036/2023 τροποποιήθηκαν οι περιπτώσεις β' και γ' ανωτέρω και το έβδομο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 54 του ν. 4987/2022 τέθηκε ως εξής: "Τα πρόστιμα του παρόντος δεν επιβάλλονται, σε περίπτωση υποβολής: α) εκπρόθεσμης αρχικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου ή νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας, από την οποία το ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή είναι έως εκατό (100) ευρώ, β) εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου ή νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας, από την οποία το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή, σε σχέση με την αρχική δήλωση, είναι έως εκατό (100) ευρώ".

Γ. Οι διατάξεις αυτές μεταφέρθηκαν αυτούσιες στο άρθρο 53 παρ. 7 περ. β' και γ' του ν. 5104/2024 (ΚΦΔ), ο οποίος αντικατέστησε τον ν. 4987/2022.

Δ. Στο παράρτημα Α του ν. 5104/2024 αναγράφονται πενήντα τρία (53) τέλη, ειδικοί φόροι και εισφορές για τα οποία επιβάλλονται τα πρόστιμα των 100,00, 250,00 ή 500,00 ευρώ ανά περίπτωση, όταν οι ανάλογες δηλώσεις υποβληθούν εκπρόθεσμα.

Ε. Είναι προφανής η αναντιστοιχία που προκύπτει, καθώς για παράδειγμα, η εκπρόθεσμη υποβολή αρχικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικού προσώπου με διπλογραφικά βιβλία από την οποία προκύπτει φόρος προς καταβολή 90,00 ευρώ δεν έχει πρόστιμο, ενώ η εκπρόθεσμη αρχική δήλωση π.χ. του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση του ίδιου νομικού προσώπου με ποσό για καταβολή 2,00 ευρώ, έχει πρόστιμο 500,00 ευρώ.

ΣΤ. Επειδή οι δηλώσεις των τελών, εισφορών και ειδικών φόρων του παραρτήματος Α αφορούν στη μεγάλη τους πλειοψηφία μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η διατήρηση των ανωτέρω διατάξεων επιβαρύνει με υπέρογκα πρόστιμα αυτές τις επιχειρήσεις. Επιπλέον ύψος των επιβαλλόμενων προστίμων δε συνάδει με τις σχετικές παραβάσεις.

Ζ. Για την αντιμετώπιση του πιο πάνω προβλήματος, το ΚΚΕ καταθέτει την παρακάτω τροπολογία».

Τροπολογία - προσθήκη

Στην παράγραφο 7 του άρθρου 53 του ν. 5104/2024 μετά την περ. γ' προστίθενται περ. δ' και ε' ως εξής:

«δ) εκπρόθεσμης αρχικής δήλωσης τέλους, φόρου ή εισφοράς που περιλαμβάνεται στο παράρτημα Α του παρόντος νόμου, φυσικού προσώπου ή νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας, από την οποία το ποσό που προκύπτει προς καταβολή είναι έως εκατό (100) ευρώ.

ε) εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης τέλους, φόρου ή εισφοράς που περιλαμβάνεται στο παράρτημα Α του παρόντος νόμου, φυσικού προσώπου ή νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας, από την οποία το επιπλέον ποσό που προκύπτει προς καταβολή, σε σχέση με την αρχική δήλωση, είναι έως εκατό (100) ευρώ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ