Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Σχέσεις που «αποκτούν δυναμική» (και) στις επενδύσεις

«Μεγάλες αμερικανικές εταιρείες ενδιαφέρονται να επεκτείνουν τις επενδύσεις τους στην Τουρκία και να ενισχύσουν περαιτέρω το εμπόριο και τις επιχειρήσεις με το έθνος μας», τόνισε μιλώντας στο πρακτορείο «Αναντολού» ο Τούρκος υπουργός Εμπορίου, Ουμέρ Μπολάτ, από τη Νέα Υόρκη, όπου συμμετείχε σε τουρκο-αμερικανική συνάντηση επενδυτών, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ. Ο Μπολάτ υπογράμμισε ότι οι διμερείς οικονομικές σχέσεις «αποκτούν δυναμική», με δεδομένο - όπως είπε - ότι ο αυξανόμενος ρόλος της Τουρκίας ως βάσης εφοδιασμού προσελκύει επενδυτές και από την Ανατολική Ασία.

Ανέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ γίνονται η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Τουρκίας και ότι η εμπορική σχέση των δύο χωρών έχει ενισχυθεί μετά την πανδημία: Το διμερές εμπόριο έφτασε τα 33 δισ. δολάρια πέρυσι και το 2024 θα ξεπεράσει τα 35 δισ. Είπε ακόμα ότι η μείωση των επιτοκίων σε ΗΠΑ και Ευρώπη «διευρύνει τις ευκαιρίες» για τους Τούρκους εξαγωγείς, αλλά και ότι τα αυξανόμενα μέτρα των ΗΠΑ και της ΕΕ κατά των κινεζικών «εισαγωγών ανοίγουν νέες ευκαιρίες» για την τουρκική αγορά, καταλήγοντας ότι η χώρα του, ως «γέφυρα που συνδέει Ευρώπη και Ασία», μπορεί να αξιοποιήσει τη στρατηγική της θέση.

Συνάντηση του Ερντογάν με τον Αρμένιο πρωθυπουργό

Στη Νέα Υόρκη ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν συναντήθηκαν και με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της αρμενικής κυβέρνησης, οι δύο πλευρές επιθεώρησαν «λεπτομερώς» την «κατανόηση» που έχουν επιτύχει από το 2022 και συμφώνησαν «να δώσουν νέα ορμή στη διαδικασία εξομάλυνσης». Ακόμα, ο Αρμένιος ηγέτης ενημέρωσε τον Ερντογάν «για την τρέχουσα κατάσταση στην διαδικασία διευθέτησης μεταξύ Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν» και επανέλαβε - σύμφωνα με το ρεπορτάζ αρμενικών ΜΜΕ - «τις συνεχιζόμενες προσφορές του για την υπογραφή μερικής συμφωνίας ειρήνης, που το Μπακού απορρίπτει».

Από την άλλη, η Διεύθυνση Επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας ανακοίνωσε ότι ο Ερντογάν τόνισε τη συνεχιζόμενη στήριξη της Αγκυρας στην «εγκαθίδρυση μιας διαρκούς ειρήνης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν» και στην «καθιέρωση μιας στέρεης φιλίας μεταξύ των δύο χωρών κατά τη νέα περίοδο». Μάλιστα προσέφερε στον Πασινιάν το βιβλίο του, «Ενας δικαιότερος κόσμος είναι δυνατός», που εστιάζει σε μεταρρυθμίσεις διεθνών οργανισμών, όπως αλλαγές στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου η Αγκυρα επαναλαμβάνει ότι «δεν μπορούν να αποφασίζουν μόνο 5 χώρες»...

Θυμίζουμε ότι τον Ιούλη οι αντιπρόσωποι των δύο πλευρών είχαν την πέμπτη συνάντησή τους στο πλαίσιο των συνομιλιών εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων που έχουν αρχίσει, εστιάζοντας και σε σχέδια που θα συμβάλουν στην οικονομική συνεργασία, όπως η λειτουργία της σιδηροδρομικής συνοριακής διάβασης Akyaka / Akhurik.

Χαρακτηριστικό των διμερών διεργασιών είναι και το ότι στο φετινό του μήνυμα για την επέτειο από τη Γενοκτονία των Αρμενίων (24 Απρίλη) ο Πασινιάν είχε μιλήσει για «κρίσιμα προς συζήτηση θέματα» ως προς το «τι πρέπει να κάνουμε και τι όχι για να ξεπεράσουμε το τραύμα της Γενοκτονίας και να το αποκλείσουμε ως απειλή».

Ο πρόεδρος της τουρκικής Βουλής στη Μόσχα

Προχτές ο πρόεδρος της τουρκικής Βουλής, Νουμάν Κουρτουλμούς, είχε συνάντηση στη Μόσχα με την πρόεδρο του ομοσπονδιακού συμβουλίου της Ρωσίας, Βαλεντίνα Ματβιένκο, στην οποία εξέφρασε την ελπίδα «ότι η ένταξη της Τουρκίας στους BRICS θα υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν».

Επανέλαβε δε τη σταθερή πρόθεση της Τουρκίας να συμμετάσχει σε «νέες συμμαχίες που συμβάλλουν σε έναν πολυπολικό κόσμο», υποστηρίζοντας ότι η ένταξη της Τουρκίας στους BRICS θα έχει «σοβαρή συμβολή στην παγκόσμια ειρήνη».

Ο Κουρτουλμούς επεσήμανε ακόμα τις αυξανόμενες ανταλλαγές μεταξύ Αγκυρας και Μόσχας, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην επίτευξη εμπορικού όγκου 100 δισ. δολαρίων που όρισαν οι ηγέτες των δύο χωρών. Υπενθύμισε δε ότι η Τουρκία απέφυγε να συμμετάσχει σε μονομερείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας, λέγοντας πως «δεν είναι σωστές κυρώσεις από την άποψη των διεθνών σχέσεων που βασίζονται σε κανόνες, και τέτοιες μονομερείς κυρώσεις δεν απέφεραν ποτέ θετικά αποτελέσματα». Και κατέληξε εκφράζοντας την αισιοδοξία του για τα οφέλη από τη λειτουργία του σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας Ακουγιού (στη νότια Τουρκία, τον οποίο έφτιαξε ρωσικός κολοσσός), που αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή Ενέργειας το 2025, περιγράφοντας και τα οφέλη της ρωσο-τουρκικής συνεργασίας σε έργα όπως ο αγωγός φυσικού αερίου «TurkStream», «επωφελής για την ευρύτερη περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ