Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΟΒΣΑ ΜΕ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΒΕ
Οργανώνουν τη συλλογική δράση και τη διεκδίκηση

Δυνατά θα ακουστεί με κινητοποιήσεις το «αρκετά πληρώσαμε, αρκετά ματώσαμε» | Συλλαλητήριο στις 6 Νοέμβρη στην Αθήνα

Από τη χτεσινή σύσκεψη
Από τη χτεσινή σύσκεψη
Την ανάγκη να μετατραπεί η αγανάκτηση των επαγγελματιών σε ενίσχυση της οργάνωσης, σε απόφαση συμμετοχής στον αγώνα, σε βήμα αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, συζήτησαν χτες το απόγευμα Ενώσεις, κλαδικά Σωματεία, Εμπορικοί Σύλλογοι στη σύσκεψη που οργάνωσε η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ).

Στο φόντο των διογκούμενων προβλημάτων, της λεηλασίας του εισοδήματος, στη σύσκεψη αποφασίστηκε η διοργάνωση συλλαλητηρίου στις 6 Νοέμβρη, προκειμένου οι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι της Αττικής να στείλουν στην κυβέρνηση το μήνυμα: «Αρκετά πληρώσαμε, αρκετά ματώσαμε».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν 26 Ενώσεις, κλαδικά Σωματεία και Εμπορικοί Σύλλογοι, 4 Ομοσπονδίες και 4 Επιτροπές Αγώνα. Επίσης, συμμετείχε αντιπροσωπεία του Εικαστικού Επιμελητηρίου.

«Ζεστό» χρήμα για τα «κοράκια» του πολέμου και τους ομίλους...

«Μόνο οργή προκαλούν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης της ΝΔ στη ΔΕΘ. Οι θριαμβολογίες του πρωθυπουργού για την πορεία της οικονομίας δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα που ζούμε, με την ανασφάλεια που μεγαλώνει», διαπίστωσε στην εισηγητική του ομιλία ο Δημήτρης Βιτάλης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Η εκτίναξη των φορολογικών υποχρεώσεων, οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, η ανεξέλεγκτη ακρίβεια που ροκανίζει το εισόδημα, τα συσσωρευμένα χρέη, η απειλή των κατασχέσεων και πλειστηριασμών αποτελούν, όπως εξήγησε, μόνιμο εφιάλτη για τους επαγγελματίες. Δίπλα στα παραπάνω, η ανησυχία και η αβεβαιότητα εντείνονται λόγω των πολεμικών μετώπων στα οποία μάλιστα η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει «με τα μπούνια», βάφοντας τα χέρια της με αίμα και βάζοντας σε κίνδυνο τον λαό.

«Για τα "κοράκια" του πολέμου και για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους υπάρχει πολύ και "ζεστό" χρήμα», κατήγγειλε.

Από το βήμα της σύσκεψης υπενθύμισε το κάλεσμα της Ομοσπονδίας για συμμετοχή στο συλλαλητήριο που οργανώνουν το Σάββατο σωματεία και φορείς της Αττικής και της Πελοποννήσου στους Αγίους Θεοδώρους (βλ. σελ. 3).

...«Γολγοθάς» με φοροληστεία για τους μικρούς ΕΒΕ

Συνοψίζοντας την επίθεση που δέχονται οι επαγγελματίες, αλλά και την κυβερνητική κοροϊδία σε βάρος τους, στάθηκε στον «"Γολγοθά" της "τεκμαρτής φορολόγησης"», που νομοθέτησε η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα φέτος 400.000 επαγγελματίες να πληρώνουν «65,3% παραπάνω φόρο σε σχέση με πέρυσι». Στο φόντο αυτό, τα υποτιθέμενα μέτρα «ελάφρυνσης» που εξήγγειλε η κυβέρνηση, δηλαδή η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2025, η μείωση του τεκμαρτού για πόλεις μέχρι 1.500 κατοίκους και η μείωση εργοδοτικών εισφορών, ισοδυναμούν με κοροϊδία.

Και ενώ η κυβέρνηση διαφημίζει μέτρα που δεν έχουν αντίκρισμα για τη μεγάλη πλειοψηφία των μικρών επαγγελματιών, στην ατζέντα της δεν βρίσκουν θέση αιτήματα κρίσιμα για την επιβίωσή τους, όπως η διαγραφή χρεών (π.χ. της πανδημίας), η ανάγκη ρυθμίσεων, μέτρα για το πανάκριβο ρεύμα και την εκτίναξη των ενοικίων, ρυθμίσεις για την προστασία της επαγγελματικής στέγης.

«Υπάρχει προβληματισμός, υπάρχει αγανάκτηση», ανέφερε ο Δ. Βιτάλης και ξεκαθάρισε ότι το ζητούμενο είναι «να μετατραπεί σε αγώνα», θέτοντας στο επίκεντρο την ανάγκη να υψωθούν εμπόδια στην επίθεση. Στην κατεύθυνση αυτή, κάλεσε κάθε Σωματείο και Ενωση να οργανώσει τη συλλογική συζήτηση γύρω από την ανάγκη αυτή, με αφορμή και το πρόγραμμα δράσης που σχεδιάζουν.

Ανοιχτά τα μέτωπα των πλειστηριασμών, της ασφαλιστικής κάλυψης, της Υγείας

«Μπροστά μας θα έχουμε ακόμα χειρότερα αν δεν βάλουμε φρένο», προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, σκιαγραφώντας τα μέτωπα που είναι ανοιχτά και τα καθήκοντα που αναλαμβάνουν Ομοσπονδίες και Σωματεία.

Η απειλή των πλειστηριασμών και κατασχέσεων, που αντιμετωπίζουν χιλιάδες επαγγελματίες, εξακολουθεί να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη των αγωνιστικών πρωτοβουλιών. Ηδη η ΟΒΣΑ, μαζί με εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, έχει κινητοποιηθεί για να σωθούν σπίτια και καταστήματα.

«Κάθε βδομάδα τον τελευταίο χρόνο είμαστε έξω από μια τράπεζα ή κάποιο fund και προσπαθούμε να σώσουμε τις περιουσίες του λαού. Το πρόβλημα θα οξυνθεί επικίνδυνα το επόμενο διάστημα. Χιλιάδες χρεωμένοι επαγγελματίες απειλούνται με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις. Το νομοσχέδιο για τα "κόκκινα" δάνεια θα κάνει την κατάσταση ακόμα χειρότερη. Δεσμευόμαστε ότι δεν θα επιτρέψουμε κανένα λαϊκό σπίτι, καμία επαγγελματική στέγη να πέσει στα χέρια των τραπεζιτών», τόνισε. Η ΟΒΣΑ, τα αγωνιστικά σωματεία, όπως διαβεβαίωσε, θα συνεχίσουν να υψώνουν τείχος προστασίας για κάθε συνάδελφο.

Ενα ακόμα σοβαρό ζήτημα που ξεχώρισε είναι τα προβλήματα των επαγγελματιών στην ασφαλιστική κάλυψη, η επίθεση στο δικαίωμά τους στη δωρεάν Υγεία, η ανυπαρξία ρυθμίσεων που να καλύπτουν την απουσία τους από τη δουλειά στην περίπτωση ασθένειας. Οπως αναδείχθηκε τόσο από την εισήγηση όσο και από τις παρεμβάσεις που ακολούθησαν, χιλιάδες επαγγελματίες έχουν μείνει χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, λόγω χρεών και οφειλών. Η κατάσταση οδηγεί σε τραγικά αδιέξοδα, μπροστά στα προβλήματα υγείας των ίδιων και των οικογενειών τους. Μαζί με όλο τον λαό, οι αυτοαπασχολούμενοι υποφέρουν από την τραγική κατάσταση των δημόσιων δομών Υγείας, από την εμπορευματοποίηση της Υγείας. Παράλληλα, με δεδομένη την απουσία οποιασδήποτε ρύθμισης για την ασθένεια, κανένας επαγγελματίας δεν μπορεί να κλείσει το μαγαζί του ούτε μια μέρα αλλά είναι υποχρεωμένος να δουλεύει ακόμα και άρρωστος, αφού δεν αντέχει να μείνει χωρίς εισόδημα.

Στο φόντο αυτό, η ΟΒΣΑ και τα σωματεία δυναμώνουν την πάλη τους διεκδικώντας δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, κρατική χρηματοδότηση των πρωτοβάθμιων δομών Υγείας, προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Με το περιεχόμενο αυτό σχεδιάζουν πρωτοβουλίες για την ανάδειξη των οξυμένων προβλημάτων και των αιτημάτων τους, μεταξύ των οποίων και η διοργάνωση σχετικής ημερίδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ