Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Ψήγματα αντιλαϊκής πολιτικής

Η απόφαση της περιφερειακής αρχής Ηπείρου (εκλεγμένης με τη στήριξη της ΝΔ) να διατεθούν 37.200 ευρώ σε «εξωτερικό συνεργάτη» για να ελέγχει ...αν έχουν σβήσει τα φώτα και τα κλιματιστικά στο κτίριο της Περιφέρειας και αν έχουν κλείσει τα παράθυρα, αποκάλυψε για άλλη μια φορά ότι το κράτος, σε όλη του την κλίμακα, δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα προκειμένου να «σπρώξει» χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους στο όνομα της «πράσινης μετάβασης». Οπως αναδείχθηκε από τους περιφερειακούς συμβούλους του ΚΚΕ, που είναι τα αυτιά, τα μάτια και η φωνή του λαού μέσα στα όργανα της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης, η συγκεκριμένη σύμβαση υπογράφτηκε στο πλαίσιο «πράσινων» προγραμμάτων εξοικονόμησης Ενέργειας στα δημόσια κτίρια! Την ίδια ώρα, βέβαια, έργα απολύτως αναγκαία για τον λαό «βαλτώνουν», επειδή δεν έχουν «ανταποδοτικότητα» ή δεν είναι τόσο κερδοφόρα για το κεφάλαιο.

* * *

Να ορισμένα παραδείγματα από την περιοχή της Ηπείρου: Στη συνεδρίαση λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, την περασμένη Τρίτη, σε Ερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αποκαλύφθηκε ότι στην περίπτωση της μελέτης για την αντιπλημμυρική προστασία του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, μετά από 2,5 χρόνια, έχει ολοκληρωθεί μόνο η β' φάση από τις τέσσερις που προβλέπονται. Δηλαδή «ζήσε μαύρε μου»! Για το κατεπείγον της υπόθεσης αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι μια «προβλεπόμενη» καλοκαιρινή νεροποντή φέτος τον Αύγουστο βούλιαξε στα λασπόνερα ολόκληρες γειτονιές της πόλης, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές σε περιουσίες. Στα ...απόνερα της νεροποντής, όπως έγινε γνωστό από τον τοπικό Τύπο η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων ζήτησε από την αστυνομία την έναρξη προκαταρκτικής έρευνας για να διαπιστωθεί τι έφταιξε και ποιες είναι οι πιθανές ευθύνες. Σαν να λέμε, «τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια».

* * *

Ακόμα χειρότερα, έχουν περάσει 9 χρόνια από τις καταστροφικές πλημμύρες του 2015 στον κάμπο της Αρτας και ακόμη δεν έχουν παραδοθεί οι μελέτες για τη διευθέτηση της κοίτης του Αραχθου. Δηλαδή το κράτος (κυβέρνηση και τοπική - περιφερειακή διοίκηση) θέλει τουλάχιστον 9 χρόνια μόνο για να μελετήσει τι έργα πρέπει να γίνουν - αν βρεθεί χρηματοδοτικό εργαλείο - για να μην πνίγεται ο κόσμος και χάνονται περιουσίες. Σε αυτά τα 9 χρόνια, όμως, έχτισαν το εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων στην Ηπειρο, που παρέδωσαν με ΣΔΙΤ στην ΤΕΡΝΑ. Διασφάλισαν ελάχιστη εγγυημένη τιμή 5,2 εκατ. ευρώ για να πληρώνουν από αυτά 900 χιλ. ευρώ ανταποδοτικά οι Αρτινοί, ενώ δεν είχαν παραδώσει ούτε ένα κιλό σκουπίδια για 4 ολόκληρα χρόνια!

* * *

Τέλος, το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων στην τελευταία συνεδρίασή του αποφάσισε ανάμεσα σε άλλα τη μίσθωση για 25 χρόνια στη βιομηχανία εμφιάλωσης «Βίκος» έκτασης 8,7 στρεμμάτων στην Περίβλεπτο Ιωαννίνων, με αντίτιμο 166 ευρώ τον μήνα. Ο χώρος παραχωρήθηκε χωρίς διαγωνισμό, λόγω χαμηλού μισθώματος, και θα αξιοποιηθεί ως πάρκινγκ της εταιρείας. Το «δωράκι» του δήμου στις εταιρείες εμφιάλωσης έρχεται σε συνέχεια της διαγραφής προστίμου τους, 1,5 εκατ. ευρώ, στο παρελθόν. Στον αντίποδα, ο δήμος επέβαλε πρόστιμο στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων για την προβολή της μεγάλης εκδήλωσης αλληλεγγύης από τα εργατικά σωματεία της πόλης. Είναι η ίδια δημοτική αρχή που δεν έχει πει κουβέντα για τα δικαιώματα υπεράντλησης νερού που δόθηκαν σε αυτές τις βιομηχανίες από την κυβέρνηση, την ώρα που ολόκληρα χωριά και γειτονιές λένε «το νερό νεράκι» τα καλοκαίρια.

* * *

Ολα τα παραπάνω είναι ψήγματα μόνο της αντιλαϊκής πολιτικής που υλοποιούν οι εκλεγμένες με τη στήριξη των αστικών κομμάτων περιφερειακές και δημοτικές αρχές, με τη συναίνεση και της «συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης», η οποία στηρίζει την ίδια στρατηγική. Και όποτε της ξεφεύγει καμιά κουβέντα κριτικής, αυτή εξαντλείται στην «κακή διαχείριση», στην «έλλειψη οράματος» και σε καταγγελίες για «ημετέρους». Καμία πρωτοτυπία. Οταν δεν δίνουν μάχη υπεράσπισης αντίπαλων επιχειρηματικών συμφερόντων, εκφράζουν την αγωνία τους να μην απαξιωθεί εντελώς στα μάτια του λαού η εικόνα του σάπιου πολιτικού συστήματος και του αντιδραστικού κράτους, που στηρίζει τα συμφέροντα και τα κέρδη των λίγων σε βάρος των δικαιωμάτων και των αναγκών των πολλών.


Κ. Η.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ