Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΝΕΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ»
Εργα για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, όχι για τις λαϊκές ανάγκες

Στην Ολομέλεια της Βουλής χτες ολοκληρώθηκε η συζήτηση και αναμενόταν αργά το βράδυ να ψηφιστεί το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για το «Νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».

Το νομοσχέδιο είναι απορριπτέο από το ΚΚΕ, γιατί είναι άδικο και ταξικό, ευνοεί τους επιχειρηματικούς ομίλους και δεν καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες του λαού για προστασία της ζωής και της περιουσίας του, επισήμανε μεταξύ άλλων η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου.

Υπογράμμισε ότι με το νομοσχέδιο - το οποίο αποτελεί προαπαιτούμενο του Ταμείου Ανάκαμψης - η κυβέρνηση ιεραρχεί και προωθεί έργα που ευνοούν τους επιχειρηματικούς ομίλους, και συνέχισε: «Δεν είναι νομοσχέδιο για τον λαό και τις ανάγκες του, δεν προβλέπει την κατασκευή νέων σχολείων, με επαρκείς δασκάλους και κτίρια, την ώρα που οι συγχωνεύσεις αναγκάζουν πολλά παιδιά να αλλάξουν σχολείο, ακόμη και χωριό. Δεν περιλαμβάνει παιδικούς σταθμούς, νοσοκομεία, κοινωνική στεγαστική πολιτική, παρότι αυτή τη στιγμή αποτελεί εκρηκτικό πρόβλημα, με το 70% των ενοικιαστών να πληρώνουν το 40% του εισοδήματός τους για το νοίκι. Δεν προβλέπει ενίσχυση των μέσων μεταφοράς, την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων, δεν προβλέπει ούτε μέτρα για την ασφάλεια του σιδηροδρόμου, όπου ακόμη και μετά το προδιαγεγραμμένο πολύνεκρο έγκλημα των Τεμπών, δεν έχει γίνει τίποτα για την ασφάλειά του, για την ενίσχυση του προσωπικού και δικαίως σήμερα οι εργαζόμενοι απεργούν».

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ιεραρχεί συγκεκριμένα προγράμματα σε βάθος δεκαετίας, που προβλέπουν έργα που έχουν ανάγκη τα μονοπώλια και χρηματοδοτεί η ΕΕ. Κατήγγειλε την υποκρισία της, που βαφτίζει «αναπτυξιακούς» τους τομείς που περιλαμβάνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για να ξεγελάσει τον λαό, ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για έργα που ενισχύουν και προωθούν τις ιδιωτικές επενδύσεις, την επιχειρηματικότητα, την ενίσχυση των ενεργειακών ομίλων, τον ψηφιακό μετασχηματισμό κ.λπ.

Σημείωσε ότι δεν προβλέπει καν τη χρηματοδότηση για τη συντήρηση των υπαρχουσών υποδομών στη χώρα, με τους εκπροσώπους των Περιφερειών μάλιστα, στην ακρόαση των φορέων, να ζητούν έναν μόνιμο μηχανισμό χρηματοδότησης, γιατί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες που υπάρχουν. Κατήγγειλε, μάλιστα, ότι πολλές φορές μεταφέρονται αρμοδιότητες από τα κεντρικά υπουργεία στις Περιφέρειες, που ωθούνται στις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ οι δημότες πληρώνουν ξανά και ξανά για έργα και υπηρεσίες που τελικά δεν απολαμβάνουν.

Η Δ. Μανωλάκου αναφέρθηκε ακόμα στο άρθρο που προβλέπει ότι τα έργα που απεντάσσονται από το ΕΣΠΑ μεταφέρονται στις Περιφέρειες, χωρίς όμως την αντίστοιχη αύξηση των πόρων.

Οσον αφορά τα άρθρα 52-54, σημείωσε πως συνεχίζουν «το καταστροφικό έργο της απολιγνιτοποίησης, μιας άφθονης ενεργειακής πηγής, η οποία θα μπορούσε με τις νέες αντιρρυπαντικές τεχνικές να παράγει φθηνή Ενέργεια για τον λαό που υφίσταται την ενεργειακή φτώχεια». Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση προχωρά στο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, «παρότι οι ΑΠΕ εμφανίζουν πρόβλημα και δεν μπορούν να διαθέσουν όλη την παραγόμενη Ενέργεια με αποτέλεσμα να πετιέται στα σκουπίδια, ενώ τα τιμολόγια είναι στα ύψη». «Δεν υπάρχει πιο αντιπαραγωγική διαδικασία, και είστε σύμφωνοι όλοι σας για να προστατεύσετε τα τεράστια κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων Ενέργειας - ΑΠΕ», τόνισε.

Καταλήγοντας, σημείωσε πως η διάταξη του νομοσχεδίου για τη χρηματοδότηση των φυσικών καταστροφών είναι πρόκληση και κοροϊδία, την ώρα που δεν προβλέπει την κατασκευή των αναγκαίων έργων για την προστασία του λαού από πλημμύρες, σεισμούς και φωτιές, ενώ ακόμα και για το νερό προβλέπει την απένταξη από το Ταμείο Ανάκαμψης έργων, ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, επειδή δεν προλαβαίνουν τις προθεσμίες.

«Με τη λογική του κόστους - οφέλους, αφήνετε τον λαό στο έλεος των φυσικών φαινομένων», τόνισε, απευθυνόμενη προς την κυβέρνηση, καλώντας τον λαό να αντισταθεί, να συμπορευθεί με το ΚΚΕ και με τον αγώνα του να διεκδικήσει μέτρα προστασίας της ζωής και της ασφάλειάς του.

Τέλος, αναφερόμενη στις τροπολογίες που κατέθεσε μέσα στη νύχτα η κυβέρνηση, τις χαρακτήρισε «εξόφθαλμα ευνοϊκές για το κεφάλαιο», καθώς με τη μία μηδενίζεται ο φόρος σε σκάφη αναψυχής μικρότερα από 7 μέτρα και απαλλάσσονται οι ιδιοκτήτες από τους φόρους που όφειλαν από το 2020-2022, ενώ ανεβαίνει το όριο των σκαφών από τα 5 στα 7 μέτρα για την απαλλαγή φόρου πολυτελούς διαβίωσης. Η δεύτερη τροπολογία αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου - Κρήτης, που η κυβέρνηση το φέρνει ως ένα απλό «αρθράκι» σε ένα νομοσχέδιο, την ώρα που είναι θέμα στρατηγικής σημασίας και θα έπρεπε να γίνει ουσιαστική συζήτηση μέσα στη Βουλή.

Η Δ. Μανωλάκου αναφέρθηκε και στην τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ στο νομοσχέδιο για την αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πληρώνουν υπέρογκα πρόστιμα, που δεν συνάδουν με τις σχετικές παραβάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ