Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εδώ και τώρα να ενισχυθούν οι παραγωγοί σταφίδας

Το δίκαιο αίτημα να εξασφαλιστούν εδώ και τώρα μέτρα για την ενίσχυση των παραγωγών μαύρης κορινθιακής σταφίδας, που ειδικά τα τελευταία χρόνια παλεύουν να σταθούν όρθιοι, προβάλλει η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.

Επισημαίνει ότι η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη κατά 40% - 50% σε Ηλεία, Αίγιο και Ζάκυνθο, λόγω του παρατεταμένου καύσωνα, ενώ το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί ακόμα περισσότερο σε σχέση με πέρυσι, και τονίζει: «Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι τεράστια, αφού παρά τις δεκάδες κινητοποιήσεις των αγροτών δεν έχει πάρει κανένα μέτρο, μη αποδεχόμενη το κύριο αίτημά τους για διαμόρφωση κατώτατης εγγυημένης τιμής, απαντώντας ότι αντιτίθεται στους νόμους της ελεύθερης αγοράς, κάτι στο οποίο φυσικά συμφωνούν όλα τα κόμματα, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ - Ελληνική Λύση, που έχουν ψηφίσει και στηρίζουν την ΚΑΠ της ΕΕ!

Η κυβέρνηση θέλει να αποκρύψει τις ευθύνες της για το γεγονός ότι όταν πρόκειται για μεγάλες επιχειρήσεις, όπως τα μονοπώλια του ρεύματος, βρίσκονται χρήματα για επιδοτήσεις, αξιοποιώντας τα διάφορα ταμεία όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά τα βαρέλια είναι άδεια όταν πρόκειται για τη στήριξη των βιοπαλαιστών αγροτών.

Από τη μια δεν υπάρχουν χρήματα για αποζημιώσεις από καταστροφές, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, από την άλλη ο Κυρ. Μητσοτάκης εξαγγέλλει πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ που προβλέπει τη δημιουργία σύγχρονων θερμοκηπίων, που σε καμία περίπτωση δεν αφορούν τους βιοπαλαιστές αγρότες αλλά τους καπιταλιστές, τις μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις.

Είναι σαφές ότι τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στους νόμους της αγοράς, όπου κυριαρχούν ο ανταγωνισμός και το κέρδος των μεγαλεμπόρων, βιομηχάνων, εφοπλιστών, τραπεζών.

Αλλωστε, υπάρχει πείρα στους αγρότες. Το 2021 - 2022 που η τιμή της σταφίδας είχε κατρακυλήσει, κυβέρνηση και έμποροι το απέδιδαν στο υπερπλεόνασμα αποθεμάτων που δεν μπορούσαν να πωληθούν στην αγορά. Φέτος και πέρυσι που όχι μόνο δεν υπάρχει απόθεμα, αλλά και πολύ μειωμένη παραγωγή, πάλι οι παραγωγοί είναι αυτοί που θα πληρώσουν τη νύφη, με την τιμή να φτάνει στα 1,80 - 1,90 ευρώ χωρίς να καλύπτεται το κόστος παραγωγής».

Η ΚΑΠ μόνο χειρότερη μπορεί να γίνει!

Η Οργάνωση του Κόμματος υπογραμμίζει ότι «η ΚΑΠ μόνο χειρότερη μπορεί να γίνει για τους βιοπαλαιστές αγρότες, και γι' αυτό το ΚΚΕ σταθερά την καταπολεμά και την καταψηφίζει».

Δηλώνει επίσης ότι στηρίζει τα δίκαια αιτήματα και τις κινητοποιήσεις τους, μεταξύ άλλων για «κατώτατη εγγυημένη τιμή παραγωγού 2,5 ευρώ για τη σταφίδα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να επιτρέπουν την επιβίωση των παραγωγών και συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας».

Επίσης, για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, και να μείνει στα χαρτιά το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για πλήρη ανταποδοτικό ΕΛΓΑ, που θα καλύπτει μόνο όσους έχουν να πληρώσουν.

Αμεση εξόφληση αποζημιώσεων για καταστροφές, αναπλήρωση απώλειας εισοδήματος, μείωση του κόστους παραγωγής, π.χ. με αφορολόγητο πετρέλαιο, κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ