Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι σε καθαριότητα, φύλαξη και σίτιση

Να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης και σίτισης των δημόσιων μονάδων Υγείας και με νομοθετική ρύθμιση να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα, απαιτεί το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του Γ. Λαμπρούλης προς τον υπουργό Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη.

Οπως αναφέρεται στην Ερώτηση, «αντιμέτωποι με απόλυση βρίσκονται χιλιάδες εργαζόμενοι στα νοσοκομεία όλης της χώρας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες σε καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση δεκάδων δημόσιων μονάδων Υγείας λόγω της ανάθεσης των αντίστοιχων υπηρεσιών από την κυβέρνηση της ΝΔ και τις διοικήσεις ΥΠΕ και νοσοκομείων σε ιδιωτικές εταιρείες. Ηδη έχουν απολυθεί εκατοντάδες και οι απολύσεις επεκτείνονται συνεχώς σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας πανελλαδικά.

Πρόκειται για εργαζόμενους που έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία για τις απαιτήσεις της εργασίας σε χώρους Υγείας - όπου απαιτούνται εξειδικευμένες εργασίες καθαριότητας και σίτισης π.χ. με ειδικά πρωτόκολλα - και είναι αντιμέτωποι με την προκλητική στάση της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που στα λόγια "αναγνωρίζουν" την προσφορά τους, τόσο την περίοδο της πρόσφατης επιδημίας όσο και γενικότερα, αλλά αρνούνται το δίκαιο αίτημα για μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου με πλήρη δικαιώματα καθώς είναι αυταπόδεικτο ότι καλύπτουν κρίσιμους τομείς για τη λειτουργία των μονάδων Υγείας και Πρόνοιας.

Η "αναγνώριση" της προσφοράς τους από την κυβέρνηση της ΝΔ είναι η επικείμενη απόλυσή τους και η ανάθεση των υπηρεσιών σε εργολαβικές εταιρείες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στους κρίσιμους αυτούς τομείς για τη λειτουργία των νοσοκομείων όσο και για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Στις 30/9/24 λήγει και η τελευταία ανανέωση ατομικών Συμβάσεων Εργασίας ορισμένου χρόνου, ακόμη και στους φορείς όπου δεν έχουν ολοκληρωθεί διαγωνισμοί για εργολαβίες και εκατοντάδες εργαζόμενοι θα βρεθούν στον "αέρα", ενώ οι διοικήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει, επικαλούμενες τους κινδύνους που προκύπτουν για τη δημόσια Υγεία από τα κενά που η πολιτική αυτή δημιουργεί, να μοιράζουν αφειδώς τα έργα σε εργολάβους με επαναλαμβανόμενες "απευθείας αναθέσεις κατά μήνα"».

Το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα ώστε να ακυρωθούν οι αναθέσεις υπηρεσιών των δημόσιων μονάδων Υγείας σε ιδιωτικές εταιρείες, να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος και άμεσα, με νομοθετική ρύθμιση, να προχωρήσει η μετατροπή όλων των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα καθώς και να προσληφθεί και επιπλέον προσωπικό για κάλυψη όλων των αναγκών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ